Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Μέδουσα - Η Γυναίκα στον Καθρέπτη: Στο Booze Cooperativa

Μέδουσα - Η Γυναίκα στον Καθρέπτη: Στο Booze Cooperativa

To Booze Cooperativa παρουσιάζει το έργο «Μέδουσα – Η γυναίκα στον Καθρέπτη» σε κείμενο και σκηνοθεσία Richard Nieoczym από τις

2 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2012.


Ζωή που έχει περάσει μέσα σε ένα νεκρό αποστειρωμένο κήπο από πέτρα, παγωμένες εικόνες, καμία κίνηση ψυχής: ένας πέτρινος κόσμος. Η Μέδουσα κατά το μύθο ήταν μια όμορφη κόρη που αποπλανήθηκε και βιάστηκε από τον Ποσειδώνα σε ένα ναό της θεάς Αθηνάς. Εξοργισμένη η θεά από αυτήν την πράξη, μεταμόρφωσε τη Μέδουσα σε ένα τέρας, τη Γοργόνα, με κεφάλι ζωσμένο με φίδια και βλέμμα που μεταμόρφωνε τους άνδρες σε πέτρα.

 

Για τη Μέδουσα στο σύγχρονο πολιτισμό, η Πόλη είναι ο κήπος από πέτρα όπου κάθε άγνωστος δολοφονείται από βλέμμα αδιαφορίας, από το φόβο του μολυσμένου Άλλου, από την απουσία της αγάπης. Πώς γίνεται να ξεπερασθεί αυτός ο φόβος, και να ανοίξει πάλι η καρδιά στην αγάπη σε έναν κόσμο φτιαγμένο από πέτρα; Πώς γίνεται να τρυπήσει ο βράχος ώστε να κυλήσει ξανά η ζωή;

 

Το έργο «Μέδουσα: Η Γυναίκα στον Καθρέπτη» εντάσσεται στο ευρύτερο project της ομάδας θεατρικής έρευνας Mad Dam Theatre Ensemble «Αρχαίοι Καθρέπτες- Σύγχρονες Φωνές», σε κείμενο και σκηνοθεσία R. Nieoczym. Οι «Αρχαίοι Καθρέπτες- Σύγχρονες Φωνές» συντίθεται από μονολόγους που εξετάζουν αρχετυπικές γυναικείες εικόνες της αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας υπό το πρίσμα της σύγχρονης κουλτούρας. Το project ξεκίνησε ως μία έρευνα στη φύση των τεράτων της αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας. «Γιατί τα περισσότερα ήταν γυναίκες;

 

Γιατί ήταν η θηλυκή πλευρά τόσο σημαντική στην ουσία των τεράτων; Σύμφωνα με τον Γιουνγκ, οι αρχαίοι θεοί έχουν σήμερα εσωτερικευθεί και αντιμετωπίζονται μόνο ως ασθένειες της ψυχής. Και εάν οι θεοί έχουν εσωτερικευθεί, τότε τι συμβαίνει με αυτά τα αρχαία τέρατα; Μήπως και αυτά έχουν βυθιστεί μέσα μας;» Παραστάσεις work-in-progress έχουν πραγματοποιηθεί σε Αθήνα (Οκτώβριος 2010 studio Λάθος Κίνηση και Μάιος 2011 Beton7 Gallery) και στην Άκρα της Σικελίας (Μάιος 2011 αρχαίο θέατρο της Άκρας σε συνεργασία με το Ιταλικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος).

 

Κείμενο - Σκηνοθεσία: Richard Nieoczym
Μετάφραση: Δήμητρα Μπάρλα & Αγγελική Χαρίσκου
Σκηνογραφία: Τίνα Τζόκα
Φωτισμοί: Richard Nieoczym & Νίκος Κορνήλιος
Φωτογραφίες: Σταύρος Πετρόπουλος
Κείμενο προγράμματος: Κλειώ Πεθαίνου
Σχεδιασμός εντύπων: Νίκος Βουρλιώτης
Σκηνοθεσία video promo: Αλέξανδρος Χαντζής

Ερμηνεία: Δήμητρα Μπάρλα

 

Σχετικές ειδήσεις
Η γυναίκα... στο μουσείο από το ΚΘΒΕ στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο
20.01.2017 15:43
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το θεατρικό δρώμενο «Η γυναίκα…στο μουσείο» στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, σε σκηνοθεσία Ιορδάνη Αϊβάζογλου, την Τρίτη 24 Ιανουαρίου, στις 20.00.
01.12.2016 15:05
«Η Γυναίκα / Το Ρούχο» είναι ο τίτλος της performance που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Όλγας Ποζέλη στο Θέατρο Φούρνος, από το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016 και κάθε Σάββατο και Κυριακή.
Γυναίκα - Βόμβα, της Ιβάνα Ζάικο στη Β' Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας
22.11.2016 16:50
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ανεβαίνει το έργο «Γυναίκα-Βόμβα» της Ιβάνα Ζάικο, της σημαντικότερης νέας φωνής της θεατρικής γραφής όχι μόνο στην πατρίδα της την Κροατία αλλά σε όλο τον βαλκανικό χώρο, σε σκηνοθεσία Κ. Αλέξη Αλάτση, στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας Β’ σκηνή, από την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 21.00. Ερμηνεύει η Μαρία Στεφανίδου.
Μονόλογος, με την Μάνια Παπαδημητρίου στη Β' σκηνή του Θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας
17.11.2016 16:18
H Μάνια Παπαδημητρίου ερμηνεύει τον «Μονόλογο», ένα συγκλονιστικό κείμενο που βασίζεται στο ομότιτλο έργο της Σιμόν ντε Μπωβουάρ από το τρίπτυχο βιβλίο της «Προδομένη γυναίκα», από τις 9 Δεκεμβρίου, στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας-Β’ σκηνή, σε σκηνοθεσία Αθηνάς Κεφαλά.
Η Γυναίκα της Ζάκυνθος, του Δ. Σολωμού στο Booze Cooperativa
17.03.2016 11:40
Το Booze Cooperativa μας προσκαλεί στην παράσταση Η Γυναίκα της Ζάκυθος, το έργο του Διονύσιου Σολωμού, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία της Φωτεινής Καπελλάκη και της Κατερίνας Παπαγεωργίου.