Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Δημιουργίες για κάποια «Αθήνα»...

Δημιουργίες για κάποια «Αθήνα»...
Δεκαοκτώ Βρετανοί καλλιτέχνες σπάνε τις προκαταλήψεις τους και χωρίς να έχουν ζήσει ποτέ στην ελληνική πρωτεύουσα, δημιουργούν με μόνο συνδετικό κρίκο μια τυποποιημένη αντίληψη.

Δεκαοκτώ Βρετανοί καλλιτέχνες σπάνε τις προκαταλήψεις τους και χωρίς να έχουν ζήσει ποτέ στην ελληνική πρωτεύουσα, δημιουργούν με μόνο συνδετικό κρίκο μια τυποποιημένη αντίληψη.

Η 1η Μπιενάλε της Αθήνας παρουσιάζει μία έκθεση – επίθεση, όπου η εν λόγω επίθεση σημαίνει ότι οι καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν έργα ενάντια στα στερεότυπα και την υποτιθέμενη πραγματικότητα της Αθήνας.

Και πρόκειται για καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στο Εδιμβούργο ή αλλιώς στην «Αθήνα του Βορρά», κατά τον χαρακτηρισμό που του αποδόθηκε στην περίοδο του Διαφωτισμού. Από αυτήν την τυποποιημένη αντίληψη γεννήθηκε και ο τίτλος της έκθεσης Young Athenians (Νέοι Αθηναίοι).

Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στο Neil Mulholland και τον Tommy Grace με τη συνεργασία των Jenny Hogarth και Kim Coleman, με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών Tam A, Kim Coleman, Craig Coulthard, Keith Farquhar, Tommy Grace, Jenny Hogarth, Darius Jones, Keith MacIsaac, David MacLean, John Mullen, Ellen Munro, One O’clock Gun, Lee O’Connor, Katie Orton, Kate Owens, Sophie Rogers, Robin Scott και Cathy Stafford.

Οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις, κολάζ, ζωγραφική, βίντεο και φωτογραφία και προσπαθούν να αποτυπώσουν μία ουσιαστικά ανύπαρκτη σχέση μεταξύ των δύο πόλεων.

Το περιβάλλον στο οποίο ζουν, η ταυτότητά τους ως μέλη του κοινωνικού συνόλου, η πόλη και η κουλτούρα της καταγράφονται και διακρίνονται εξαίσια στα έργα τους.

Info
1η Μπιενάλε της Αθήνας
Εκθεση Young Athenians
10 Σεπτεμβρίου έως 18 Νοεμβρίου
Κεραμεικού 43, Μεταξουργείο
Destroy Athens
Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι

Σχετικές ειδήσεις
Εικαστική έκθεση του Σ.Κ.Ε.Τ.Κ.Ε. στο Πολιτιστικό Κέντρο
08.02.2017 10:18
Έως και τις 15 Φεβρουαρίου ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδας - Σ.Κ.Ε.Τ.Κ.Ε. ταξιδεύει 82 καλλιτέχνες του στην πρωτεύουσα Αθήνα.
Common Platforms: a Βlind Date Iran, Afghanistan, Syria, Greece, Argentina, Spain, Great Britain στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
13.10.2016 13:45
Ο Αντώνης Βολανάκης και η Ραφίκα Σαουίς ενώνουν δυνάμεις και δημιουργούν μία ανοιχτή πλατφόρμα δημιουργικής ονειροπόλησης για μόνιμους και περαστικούς κατοίκους. Πρώτος σταθμός ήταν ένα διαπολιτισμικό art residency με καλλιτέχνες που διαμένουν στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα, τοπικούς και από άλλα μέρη του κόσμου.
Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα: Πρόγραμμα ξεναγήσεων από τους καλλιτέχνες
28.06.2016 15:23
Στο διάστημα από 30 Ιουνίου έως και τις 28 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες ξεναγήσεις στην έκθεση Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα από τους ίδιους τους καλλιτέχνες.
Μπιενάλε της Αθήνας - Σύναψη 2: Οι εκδηλώσεις μέχρι το τέλος Μαΐου
23.05.2016 16:03
Οι ένοικοι του Μπαγκείου, συνεχίζουν την παραμονή τους στο εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο και παρουσιάζουν τις νέες δημιουργίες τους.
Portrait Cabinet: ομαδική έκθεση στην Cheapart
24.03.2016 11:22
Η Cheapart εγκαινιάζει την Παρασκευή 1η Απριλίου 2016 την ομαδική έκθεση Portrait Cabinet, στην οποία 57 καλλιτέχνες δημιουργούν πάνω από 100 έργα σε έναν διάλογο με το πάντα επίκαιρο “πορτρέτο”.