Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Γκωτιέ Καπυσόν - Κρίστοφ Άλτστετ: Θεϊκές Μουσικές στο Μέγαρο Μουσικής

Γκωτιέ Καπυσόν -  Κρίστοφ Άλτστετ: Θεϊκές Μουσικές στο Μέγαρο Μουσικής

Δύο σπουδαίοι νέοι μουσικοί έρχονται στην χώρα μας για μία και μόνο συναυλία , προσκεκλημένοι της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Ο λόγος για τον βιολοντσελίστα

Γκωτιέ Καπυσόν και τον αρχιμουσικό Κρίστοφ Άλτστετ που την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στις 20:30 θα συμπράξουν με την ορχήστρα στην συναυλία με τίτλο «Το Χαμένο Παλάτι των Θεών». Η γεμάτη πάθος ερμηνεία τους, το ταλέντο τους που ξεχειλίζει υπόσχονται μία αξέχαστη βραδιά πλούσια σε συναισθήματα...

 


Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

 

Ο Γάλλος βιολοντσελίστας Γκωτιέ Καπυσόν εμφανίζεται συχνά με τις σημαντικότερες ορχήστρες του κόσμου, όπως την Φιλαρμονική του Βερολίνου, τις Συμφωνικές του Σικάγου, της Βοστώνης και του Λονδίνου, ενώ ο Γερμανός μαέστρος Κρίστοφ Άλτστετ είναι ήδη στα 31 του χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ίννσμπρουκ και μόνιμος αρχιμουσικός της Γερμανικής Όπερας του Ρήνου.

 

Το πρόγραμμα: Οι θυσίες στους αρχαίους θεούς γίνονται μουσική. Η θυσία της Ιφιγένειας για τον εξευμενισμό της θεάς Αρτέμιδος γίνεται όπερα από τον Γκλουκ, ενώ ο πρωτοπόρος Ξενάκης, εμπνεόμενος ταυτόχρονα από την ελληνική αρχαιότητα και την σύγχρονη αρχιτεκτονική, περιγράφει τις θυσίες ζώων στον Διόνυσο βασιζόμενος σε οκτώ νότες, που ακολουθούν την αριθμητική ακολουθία Φιμπονάτσι. Ο Τσαϊκόφσκυ με τις «Παραλλαγές Ροκοκό» για βιολοντσέλο και ορχήστρα αποτίει φόρο τιμής στο ομώνυμο καλλιτεχνικό κίνημα των αρχών του 18ου αιώνα, ενώ η Συμφωνία του Χάυντν αρ.103 δίνει εύγλωττα το στίγμα των ώριμων μουσικών κατακτήσεων του κλασικισμού.

 

Η συναυλία αυτή είναι η 2η του κύκλου «ΘΥΣΙΑ» της ΚΟΑ, που παρουσιάζει ποικίλες σημαντικές συνθέσεις διαφόρων εποχών, εμπνευσμένες από διαφορετικές εκφάνσεις της αρχέγονης έννοιας της θυσίας (Πολεμική, Αρχαϊκή, Ερωτική, Χριστιανική και Παγανιστική Θυσία), από το θρησκευτικό Ορατόριο του Χάυντν «Οι Επτά Τελευταίοι Λόγοι του Χριστού στον Σταυρό» έως την «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» του Στραβίνσκυ. Όσοι αγοράσουν εισιτήρια και για τις τέσσερεις εναπομείνασες συναυλίες του κύκλου, θα έχουν έκπτωση 10%.

 

Στις 19.45 θα προηγηθεί δωρεάν εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους των εισιτηρίων.


 

Το πρόγραμμα της βραδιάς με μία ματιά:


ΠΑΡ. 09 ΔΕΚ. 20:30 ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΑΘΗΝΩΝ Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης


ΚΡΙΣΤΟΦ ΒΙΛΙΜΠΑΛΝΤ ΓΚΛΟΥΚ Εισαγωγή από την όπερα «Ιφιγένεια εν Αυλίδι»
ΠΙΟΤΡ ΙΛΙΤΣ ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΥ Παραλλαγές Ροκοκό για βιολοντσέλο και ορχήστρα, έργο 33
ΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ Θυσία
ΓΙΟΣΕΦ ΧΑΫΝΤΝ Συμφωνία αρ.103 σε μι ύφεση μείζονα, Hob.:1/103
ΣΟΛΙΣΤ
Γκωτιέ Καπυσόν,
βιολοντσέλο
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Κρίστοφ Άλτστετ
Δωρεάν εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Οι πόλεις της μουσικής - Λονδίνο: συναυλία από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
17.11.2016 10:17
Ένα από τα πιο αγαπημένα και συγκινησιακά φορτισμένα Kοντσέρτα για τσέλο, είναι το, πλήρες σε πηγαίο λυρισμό του και «εξομολογητική» διάθεση, Κοντσέρτο του Άγγλου σερ Έντουαρντ ‘Ελγκαρ. Ενταγμένο στο πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παραδίδεται στο σολιστικό ταλέντο του Α΄κορυφαίου τσελίστα της Ορχήστρας Γιάννη Τσιτσελίκη.
Οι πόλεις της μουσικής - Μόσχα: συναυλία από την ΚΟΑ με τον Ούρος Λάγιοβιτς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
31.10.2016 15:47
Ο σπουδαίος Σλοβένος αρχιμουσικός Ούρος Λάγιοβιτς που ενθουσίασε το φιλόμουσο αθηναϊκό κοινό στις προηγούμενες συνεργασίες του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, επιστρέφει και πάλι στο πόντιουμ της Ορχήστρας, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
H Συμφωνική Ορχήστρα του Θιάσου Όπερας και Χοροδράματος της Κίνας στο Μέγαρο Μουσικής
23.09.2016 12:40
Tη μαγεία της κινεζικής μουσικής θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το φιλόμουσο κοινό που θα παρακολουθήσει τη μία και μοναδική συναυλία της περίφημης Συμφωνικής Ορχήστρας του Θιάσου Όπερας και Χοροδράματος της Κίνας (China Opera and Dance-Drama Theater Symphony Orchestra) την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στις 9:00 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ξεκινά η προπώληση για τη συναυλία της Φιλαρμονικής του Βερολίνου στο Μέγαρο Μουσικής
23.09.2016 10:13
Αρχίζει την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου η προπώληση των εισιτηρίων για την πολυαναμενόμενη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου με έργα Φρανκ, Ραχμάνινοφ και Ρίμσκι-Κόρσακοφ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την Ορχήστρα διευθύνει ο Τουγκάν Σοχίεφ.
Γνωστοί και άγνωστοι θησαυροί IV: συναυλία από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
05.05.2016 13:42
Πολυσχιδής αρχιμουσικός και παιδαγωγός, ο Γερμανός Κρίστοφ Πόππεν είναι πλέον, όχι μόνον ένας συχνός συνεργάτης, αλλά κι ένας μεγάλος φίλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, η οποία τον ευγνωμονεί για την προσφορά του και την παρουσία του που αναμένεται πάντα με μεγάλο ενδιαφέρον.