Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Paolo Colombo: Η μπιενάλε δημιουργεί μια ευαίσθητη και προσεκτική σχέση με την πόλη

Paolo Colombo: Η μπιενάλε δημιουργεί μια ευαίσθητη και προσεκτική σχέση με την πόλη

Ο Paolo Colombo, ένας από τους τρεις επιμελητές της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης μας μιλάει για την εμπειρία και την συμμετοχή του στη διοργάνωση, αλλά και για τον αντίκτυπο της απέναντι στους ανθρώπους την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

 

 

Συνέντευξη στην Μαρία Κωφίδου

 

CultureNow: Είστε ένας απο τους βασικούς πρωταγωνιστές του κεντρικού προγράμματος της 3ης Biennale. Τι έχετε αποκομίσει απο την συμμετοχή σας;

Paolo Colombo: Έχω αποκτήσει εμπειρία, ευχαρίστηση και φίλους. Έμαθα να γνωρίζω μια πόλη, και έζησα επίσης υπέροχες στιγμές μέσα από τη συνεργασία με ανθρώπους που είναι γρήγοροι, ικανοί και αποτελεσματικοί.

 

C. N.: Απο που αντλεί έμπνευση το Κεντρικό Πρόγραμμα της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονής Τέχνης Θεσσαλονίκης;

P. C.: Ένα και πολλά πράγματα ταυτόχρονα: την επιθυμία να φωτογραφίσει αυτή την πολύπλοκη στιγμή που ζούμε μέσα από την ματιά των καλλιτεχνών, παρουσιάζοντας μια σειρά από αφηγήσεις που θα ανταποκρίνονται στην ιστορία της πόλης και στα χαρακτηριστικά του κάθε χώρου. Στο χώρο για τον οποίο ήμουν επιμελητής, στην Casa Bianca, ήθελα να επαναφέρω την ιστορία του Alberto Savinio, ο οποίος είχε υπηρετήσει στον στρατό εδώ στη Θεσσαλονίκη το 1917.

 

C. N.: Στη φετινή διοργάνωση υπάρχουν νέα, καινοτόμα χαρακτηριστικά και ποια είναι αυτά;

P. C.: Ουσιαστικά δεν υπάρχει πραγματική καινοτομία. Μάλλον περισσότερο η Μπιενάλε προσπαθεί να οικοδομήσει μια ευαίσθητη και προσεκτική σχέση με την πόλη. Η ιδέα είναι να αντιμετωπίσει την ιστορία και τη γεωγραφία της Θεσσαλονίκης.

 

C. N.: Ποια είναι η σκέψη, ο ιδεολογικός πυρήνας αν θέλετε, πίσω απο τον τίτλο "Ο Γκρεμός και το Ρέμα";

P. C.: Ο τίτλος αντιμετωπίζει το δίλημμα στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων σε αυτό το μέρος της Μεσογείου βρίσκονται σε μια κατάσταση που δεν φαίνεται να έχει μια εύκολη λύση, ούτε μια εύκολη διέξοδο. Αν υπάρχει ένας πυρήνας, ο οποίος είναι κάτι παραπάνω από ιδεολογικός, τότε αυτός ο πυρήνας αποτελεί ένα διαρκή φόρο τιμής στην αντοχή των πληθυσμών.

 

C. N.: Ποιος ήταν ο στόχος σας σε ό,τι αφορά την εμπειρία του επισκέπτη;

P. C.: Θέλαμε οι επισκέπτες να αισθάνονται άνετα με τα έργα, να ανακαλύψουν τα μνημεία που μπορεί να μην γνωρίζουν (για τους ανθρώπους που δεν είναι από την πόλη) και να νιώσουν ότι τα έργα αυτά έχουν άμεση σημασία για αυτούς και αντίκτυπο στη ζωή τους.

Σχετικές ειδήσεις
Ζάφος Ξαγοράρης: Οι δημιουργοί οφείλουν να παρατάσσονται σε κοινές διεκδικήσεις και αγώνες
09.12.2016 17:21
Στα πλαίσια του προγράμματος του ΝΕΟΝ ‘ΕΡΓΟ ΣΤΗ ΠΟΛΗ’ και με αφετηρία την ιστορική παράσταση Το Μεγάλο μας Τσίρκο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο Ζάφος Ξαγοράρης δημιούργησε την εγκατάσταση Παράσταση στο υπαίθριο πάρκινγκ πίσω από το εγκατελειμμένο θέατρο Αθήναιον, στο οποίο ανέβηκε το έργο πριν από την εξέγερση στο Πολυτεχνείο κατά της χούντας το 1973, και με πρωταγωνιστές την Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Καζάκο. Η παράσταση θεωρήθηκε μια από τις σημαντικότερες πράξεις καλλιτεχνικής αντίστασης και κριτικής κατά της δικτατορίας.
Κωνσταντίνος Στεφανής - Ειρήνη Μαρινάκη: Ο Κάλας είναι ένας διανοούμενος με διαχρονικό λόγο
03.11.2016 17:32
Με αφορμή την έκθεση Restructuring the Mirrors of The Mind by Nicolas Calas, η οποία φιλοξενείται στη γκαλερί Ζουμπουλάκη και επιμελήθηκαν η Ειρήνη Μαρινάκη, ο Κύριλλος Σαρρής και ο Κωνσταντίνος Στεφανής, το Culture Now μίλησε με τους δύο από τους τρεις επιμελητές. Η έκθεση αποτελεί μια παρουσίαση εκ νέου της ιστορικής έκθεσης Mirrors of the Mind του Νίκόλαου Κάλας, η οποία παρουσιάστηκε στη γκαλερί Ζουμπουλάκη τον Μάιο του 1977, και που σήμερα είναι εμπλουτισμένη και με αρχειακό υλικό.
Gary Carrion-Murayari: Οι νέοι καλλιτέχνες δείχνουν επιδεξιότητα και αυτοπεποίθηση στην εξισορρόπηση
05.08.2016 17:05
Η έκθεση “The Equilibrists / Οι Εξισορροπιστές” είναι μια συνεργασία του New Museum της Νέας Υόρκης, του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και του Μουσείου Μπενάκη, με την ευκαιρία της 33ης επετείου από την ίδρυση του ΔΕΣΤΕ. Ένας από τους επιμελητές της ο Gary Carrion-Murayari (επιμελητής του New Museum) μίλησε στο Culture Now.
Massimiliano Mollona: Αντιλαμβάνομαι την Μπιενάλε της Αθήνας ως ένα πολύμορφο πολιτισμικό και πολιτικό χώρο
26.05.2016 11:07
Ο Massimiliano Mollona, διευθυντής προγράμματος της Μπιενάλε της Αθήνας, έδωσε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Culture Now.
ENIGAMI: Αναστοχασμός, προβληματισμός και εγρήγορση για την σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση
11.04.2016 14:14
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης την έκθεση ENIGAMI, ο τίτλος της οποίας διαβάζει ανάποδα το γνωστό τραγούδι IMAGINE του John Lennon. Οι τρεις εικαστικοί που συμμετέχουν στην έκθεση με τα έργα τους, ο Ανδρέας Βούσουρας, ο Αντώνης Παπαδόπουλος και ο Νίκος Σεπετζόγλου, μίλησαν στο Culture Now.