Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Paolo Colombo: Η μπιενάλε δημιουργεί μια ευαίσθητη και προσεκτική σχέση με την πόλη

Paolo Colombo: Η μπιενάλε δημιουργεί μια ευαίσθητη και προσεκτική σχέση με την πόλη

Ο Paolo Colombo, ένας από τους τρεις επιμελητές της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης μας μιλάει για την εμπειρία και την συμμετοχή του στη διοργάνωση, αλλά και για τον αντίκτυπο της απέναντι στους ανθρώπους την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

 

 

Συνέντευξη στην Μαρία Κωφίδου

 

CultureNow: Είστε ένας απο τους βασικούς πρωταγωνιστές του κεντρικού προγράμματος της 3ης Biennale. Τι έχετε αποκομίσει απο την συμμετοχή σας;

Paolo Colombo: Έχω αποκτήσει εμπειρία, ευχαρίστηση και φίλους. Έμαθα να γνωρίζω μια πόλη, και έζησα επίσης υπέροχες στιγμές μέσα από τη συνεργασία με ανθρώπους που είναι γρήγοροι, ικανοί και αποτελεσματικοί.

 

C. N.: Απο που αντλεί έμπνευση το Κεντρικό Πρόγραμμα της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονής Τέχνης Θεσσαλονίκης;

P. C.: Ένα και πολλά πράγματα ταυτόχρονα: την επιθυμία να φωτογραφίσει αυτή την πολύπλοκη στιγμή που ζούμε μέσα από την ματιά των καλλιτεχνών, παρουσιάζοντας μια σειρά από αφηγήσεις που θα ανταποκρίνονται στην ιστορία της πόλης και στα χαρακτηριστικά του κάθε χώρου. Στο χώρο για τον οποίο ήμουν επιμελητής, στην Casa Bianca, ήθελα να επαναφέρω την ιστορία του Alberto Savinio, ο οποίος είχε υπηρετήσει στον στρατό εδώ στη Θεσσαλονίκη το 1917.

 

C. N.: Στη φετινή διοργάνωση υπάρχουν νέα, καινοτόμα χαρακτηριστικά και ποια είναι αυτά;

P. C.: Ουσιαστικά δεν υπάρχει πραγματική καινοτομία. Μάλλον περισσότερο η Μπιενάλε προσπαθεί να οικοδομήσει μια ευαίσθητη και προσεκτική σχέση με την πόλη. Η ιδέα είναι να αντιμετωπίσει την ιστορία και τη γεωγραφία της Θεσσαλονίκης.

 

C. N.: Ποια είναι η σκέψη, ο ιδεολογικός πυρήνας αν θέλετε, πίσω απο τον τίτλο "Ο Γκρεμός και το Ρέμα";

P. C.: Ο τίτλος αντιμετωπίζει το δίλημμα στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων σε αυτό το μέρος της Μεσογείου βρίσκονται σε μια κατάσταση που δεν φαίνεται να έχει μια εύκολη λύση, ούτε μια εύκολη διέξοδο. Αν υπάρχει ένας πυρήνας, ο οποίος είναι κάτι παραπάνω από ιδεολογικός, τότε αυτός ο πυρήνας αποτελεί ένα διαρκή φόρο τιμής στην αντοχή των πληθυσμών.

 

C. N.: Ποιος ήταν ο στόχος σας σε ό,τι αφορά την εμπειρία του επισκέπτη;

P. C.: Θέλαμε οι επισκέπτες να αισθάνονται άνετα με τα έργα, να ανακαλύψουν τα μνημεία που μπορεί να μην γνωρίζουν (για τους ανθρώπους που δεν είναι από την πόλη) και να νιώσουν ότι τα έργα αυτά έχουν άμεση σημασία για αυτούς και αντίκτυπο στη ζωή τους.

Σχετικές ειδήσεις
Gary Carrion-Murayari: Οι νέοι καλλιτέχνες δείχνουν επιδεξιότητα και αυτοπεποίθηση στην εξισορρόπηση
05.08.2016 17:05
Η έκθεση “The Equilibrists / Οι Εξισορροπιστές” είναι μια συνεργασία του New Museum της Νέας Υόρκης, του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και του Μουσείου Μπενάκη, με την ευκαιρία της 33ης επετείου από την ίδρυση του ΔΕΣΤΕ. Ένας από τους επιμελητές της ο Gary Carrion-Murayari (επιμελητής του New Museum) μίλησε στο Culture Now.
Κυριάκος Κουτσομάλλης: Ο Ζογγολόπουλος με τις προτάσεις του ενσυνείδητα αλλάζει τον κοινωνικό ρόλο της τέχνης
16.06.2016 16:39
Τo Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου γι’ αυτό το καλοκαίρι την αναδρομική έκθεση στο έργο του διακεκριμένου γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου, με τίτλο Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης. Ο επιμελητής της έκθεσης και διευθυντής του μουσείου στην Άνδρο, κύριος Κυριάκος Κουτσομάλλης μίλησε στο Culture Now σχετικά με την έκθεση και το έργο του Έλληνα καλλιτέχνη.
Massimiliano Mollona: Αντιλαμβάνομαι την Μπιενάλε της Αθήνας ως ένα πολύμορφο πολιτισμικό και πολιτικό χώρο
26.05.2016 11:07
Ο Massimiliano Mollona, διευθυντής προγράμματος της Μπιενάλε της Αθήνας, έδωσε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Culture Now.
ENIGAMI: Αναστοχασμός, προβληματισμός και εγρήγορση για την σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση
11.04.2016 14:14
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης την έκθεση ENIGAMI, ο τίτλος της οποίας διαβάζει ανάποδα το γνωστό τραγούδι IMAGINE του John Lennon. Οι τρεις εικαστικοί που συμμετέχουν στην έκθεση με τα έργα τους, ο Ανδρέας Βούσουρας, ο Αντώνης Παπαδόπουλος και ο Νίκος Σεπετζόγλου, μίλησαν στο Culture Now.
Paolo Colombo: H συνάντηση των μαθηματικών, της φύσης και της πολιτικής στο έργο του Merz
13.11.2015 17:13
Ο επιμελητής Paolo Colombo μίλησε στο Culturenow για την έκθεση Mario Merz: Numbers are prehistoric που επιμελήθηκε ο ίδιος και φιλοξενείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μέγαρο Σταθάτου, στην Αθήνα. Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ,, σε συνεργασία με το Fondazione Merz, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μουσειακό χώρο την έκθεση έργων του Iταλού καλλιτέχνη, του οποίου το όνομα και το έργο έχει συνδεθεί με το κίνημα της Arte Povera.