Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Μαρία Αλούπη και Ανδρέας Δικτυόπουλος: It’s all ABOUT: music, arts and poetry!

Μαρία Αλούπη και  Ανδρέας  Δικτυόπουλος:  It’s all ABOUT: music, arts and poetry!

Ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε διοργανώσεις γύρω από την σύγχρονη μουσική , οργανώνοντας ένα κύκλο 30 διαλέξεων με θέματα εξειδικευμένα που απευθύνονται σε μουσικούς, όμως, με την παρουσίαση κατάλληλη και για το φιλότεχνο κοινό (αρχές του 2007 στην οδό Ιπποκράτους στην Αθήνα στο Κέντρο Μουσικής Σύνθεσης & Ερμηνείας).

 

Photo: Βιργίλιος Τσιούλλι

 

Η υποδοχή από τον κόσμο ήταν θερμή. Το γεγονός αυτό σε συνάρτηση με το κενό που υπάρχει στην Αθήνα σε σχέση με την σύγχρονη μουσική,  ήταν τα κίνητρα για να προχωρήσουμε στην παραγωγή συναυλιών και φεστιβάλ, καλώντας καλλιτέχνες διεθνούς φήμης με προγράμματα που δεν έχουν ξαναγίνει στην Ελλάδα. Οι διοργανώσεις έγιναν σε μουσεία, Ινστιτούτα και ανεξάρτητους χώρους. Στόχος ήταν η ποιότητα της επιμέλειας των διοργανώσεων και η δημιουργία ενός νέου κοινού που διαρκώς θα μεγάλωνε. Μέχρι σήμερα περίπου 20.000 άνθρωποι έχουν παρακολουθήσει τις διοργανώσεις μας.

 

Το 2009 αποφασίσαμε να φτιάξουμε έναν δικό μας χώρο. Μετά από μήνες καταλήξαμε στην οδό Μιαούλη 18 στου Ψυρρή, δίπλα από το μετρό Μοναστηράκι. Σχεδιάσαμε και ανακαινίσαμε τον χώρο με ειδική μελέτη για την ακουστική του ήχου και για να είναι κατάλληλος για εικαστικές εκθέσεις / δρώμενα. Τον ονομάσαμε ABOUT: . Με την βοήθεια του γραφίστα Μιχάλη Σέμογλου, στήσαμε το profile του χώρου. Τα εγκαίνια του ABOUT: έγιναν στις 19 Απριλίου 2010. Στην συνέχεια, άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο όπως η Χριστίνα Κατσάρη, η Αλέξια Αλμπάνη, ο Άκης Μποτσαρόπουλος και ο Δημήτρης Χαλκιαδάκης, αγκάλιασαν και βοήθησαν έμπρακτα την προσπάθεια.

 

Το ABOUT είναι ένας σύγχρονος χώρος Πολιτισμού. Αποτελεί το νέο βήμα του Κέντρου Μουσικής Σύνθεσης & Ερμηνείας (ΚΕΜΣΕ), του φορέα που από το 2007 διοργανώνει και παράγει πρωτοποριακά μουσικά δρώμενα. Μέσα από το φάσμα που εκτείνεται από την ηλεκτροακουστική, την πειραματική, έως την οργανική μουσική, το ABOUT επιλέγει και προτείνει σημαντικά διεθνώς μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες. Με κεντρικό πάντα άξονα την μουσική, διευρύνει τα περιεχόμενα των δραστηριοτήτων του, συμπεριλαμβάνοντας τις εικαστικές τέχνες και την ποίηση.

 

Στόχος του ABOUT: είναι η δημιουργία ενός επικοινωνιακού πεδίου που να φέρνει σε επαφή τόσο τους δημιουργούς από διαφορετικές Τέχνες μεταξύ τους, όσο και να ενισχύει την σχέση τους με το κοινό. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το πρόγραμμα θα αρθρώνεται από συναυλίες , εκθέσεις, projects, εκπαιδευτικά σεμινάρια καθώς και συνέδρια. Ευρύτερος στόχος του ABOUT: είναι η προώθηση της σχέσης της ελληνικής πολιτιστικής παραγωγής με το διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα.

 

Info: Η Μαρία Αλούπη πιανίστρια και συνθέτρια και ο Αντρέας Δικτυόπουλος συνθέτης. Μαζί και οι δύο έχουν την καλλιτεχνική διεύθυνση του ABOUT:. www.aboutt.gr

Σχετικές ειδήσεις
Εκθέσεις σε μεγάλα μουσεία τέχνης της Ευρώπης το 2017
12.01.2017 16:39
Το 2017 για τους λάτρεις της τέχνης προμηνύεται, αν μη τι άλλο, πυρετώδες. Πρώτα από όλα, είναι η χρονιά της λεγόμενης «Μεγάλης Περιήγησης» (Grand Tour) για τη σύγχρονη τέχνη, μια συγκυρία που συμβαίνει κάθε δέκα χρόνια, όταν τρεις κορυφαίες εκθέσεις, η Biennale της Βενετίας, η Documenta και το Münster Sculpture Project συμπίπτουν. Τα μεγάλα μουσεία της Ευρώπης έχουν ήδη παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκθέσεων για το 2017 και ως συνήθως, ποικίλλει από τους μεγάλους κλασικούς στους μοντέρνους με αναδρομικές περισσότερο ή λιγότερο αναμενόμενες, που φιλοδοξούν να φέρουν μια νέα ματιά στο πολυ-ιδωμένο, ή σύγχρονους δημιουργούς και επίκαιρα επιμελητικά projects. Ακολουθεί μια επιλογή από εκθέσεις που σας προτείνουμε να επισκεφτείτε φέτος, πραγματικά ή έστω..ψηφιακά!
Μαρία Φιλοπούλου: Το αντίδοτο του νερού (l'eau comme antidote)
08.06.2016 10:53
Έχω εμμονή με το νερό και ό,τι έχει σχέση μ´ αυτό, στην προσωπική μου ζωή και στην ζωγραφική μου τα τελευταία χρόνια.
Βασίλης Γεροντάκος: In praise of dreams
21.03.2016 15:47
Από την πολλή μας αφοσίωση στην πραγματικότητα, ο ουρανός παραμένει ουρανός και η θάλασσα θάλασσα, χωρίς τις προεκτάσεις της δυνατότητας του βλέμματος, σε σημείο που να αντιλαμβανόμαστε την παρουσία τους,άλλος από το χρώμα,άλλος από την λάμψη, αλλά η ουσία τους να μας διαφεύγει.Έτσι το νόημα υποκαθίσταται από μια στερεότυπη αντίληψη μιας ορθολογικής τοποθέτησης.Φτάνουμε στο σημείο λοιπόν, να θεωρούμε δεδομένα και αυτονόητα, όλα αυτά που συνθέτουν την ζωή μας, και τα οποία δεν έχουν αρχή και τέλος αφού είναι ανεκτίμητα.
Steven C. Harvey: Ανταποκρίσεις από το βρώμικο εργοτάξιο του νέου Πύργου της Βαβέλ
11.03.2016 14:53
Το 1963 ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας J. G. Ballard υποστήριζε ότι «Οι κόσμοι των ονείρων, τα συνθετικά τοπία και η πλαστικότητα των μορφών που είχαν επινοηθεί από τους συγγραφείς φαντασίας είναι μορφολογικά ισοδύναμα του εσωτερικού κόσμου της ψυχής».
Μαργαρίτα Μυρογιάννη: Η παλίνδρομη αρμονία των αντιθέτων
04.03.2016 16:11
«Οι απλοί ποιητές είναι τόσο ξεμωραμένοι όσο κι οι απλοί μεθύστακες, που ζουν σε μια συνεχή ομίχλη, χωρίς να βλέπουν ή να κρίνουν τίποτα καθαρά. Ένας άνθρωπος θα πρέπει να είναι σπουδασμένος σε μερικές επιστήμες και να έχει ως ένα βαθμό μαθηματικό κεφάλι για να είναι ένας ολοκληρωμένος ποιητής…»