Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Μαρία Αλούπη και Ανδρέας Δικτυόπουλος: It’s all ABOUT: music, arts and poetry!

Μαρία Αλούπη και  Ανδρέας  Δικτυόπουλος:  It’s all ABOUT: music, arts and poetry!

Ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε διοργανώσεις γύρω από την σύγχρονη μουσική , οργανώνοντας ένα κύκλο 30 διαλέξεων με θέματα εξειδικευμένα που απευθύνονται σε μουσικούς, όμως, με την παρουσίαση κατάλληλη και για το φιλότεχνο κοινό (αρχές του 2007 στην οδό Ιπποκράτους στην Αθήνα στο Κέντρο Μουσικής Σύνθεσης & Ερμηνείας).

 

Photo: Βιργίλιος Τσιούλλι

 

Η υποδοχή από τον κόσμο ήταν θερμή. Το γεγονός αυτό σε συνάρτηση με το κενό που υπάρχει στην Αθήνα σε σχέση με την σύγχρονη μουσική,  ήταν τα κίνητρα για να προχωρήσουμε στην παραγωγή συναυλιών και φεστιβάλ, καλώντας καλλιτέχνες διεθνούς φήμης με προγράμματα που δεν έχουν ξαναγίνει στην Ελλάδα. Οι διοργανώσεις έγιναν σε μουσεία, Ινστιτούτα και ανεξάρτητους χώρους. Στόχος ήταν η ποιότητα της επιμέλειας των διοργανώσεων και η δημιουργία ενός νέου κοινού που διαρκώς θα μεγάλωνε. Μέχρι σήμερα περίπου 20.000 άνθρωποι έχουν παρακολουθήσει τις διοργανώσεις μας.

 

Το 2009 αποφασίσαμε να φτιάξουμε έναν δικό μας χώρο. Μετά από μήνες καταλήξαμε στην οδό Μιαούλη 18 στου Ψυρρή, δίπλα από το μετρό Μοναστηράκι. Σχεδιάσαμε και ανακαινίσαμε τον χώρο με ειδική μελέτη για την ακουστική του ήχου και για να είναι κατάλληλος για εικαστικές εκθέσεις / δρώμενα. Τον ονομάσαμε ABOUT: . Με την βοήθεια του γραφίστα Μιχάλη Σέμογλου, στήσαμε το profile του χώρου. Τα εγκαίνια του ABOUT: έγιναν στις 19 Απριλίου 2010. Στην συνέχεια, άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο όπως η Χριστίνα Κατσάρη, η Αλέξια Αλμπάνη, ο Άκης Μποτσαρόπουλος και ο Δημήτρης Χαλκιαδάκης, αγκάλιασαν και βοήθησαν έμπρακτα την προσπάθεια.

 

Το ABOUT είναι ένας σύγχρονος χώρος Πολιτισμού. Αποτελεί το νέο βήμα του Κέντρου Μουσικής Σύνθεσης & Ερμηνείας (ΚΕΜΣΕ), του φορέα που από το 2007 διοργανώνει και παράγει πρωτοποριακά μουσικά δρώμενα. Μέσα από το φάσμα που εκτείνεται από την ηλεκτροακουστική, την πειραματική, έως την οργανική μουσική, το ABOUT επιλέγει και προτείνει σημαντικά διεθνώς μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες. Με κεντρικό πάντα άξονα την μουσική, διευρύνει τα περιεχόμενα των δραστηριοτήτων του, συμπεριλαμβάνοντας τις εικαστικές τέχνες και την ποίηση.

 

Στόχος του ABOUT: είναι η δημιουργία ενός επικοινωνιακού πεδίου που να φέρνει σε επαφή τόσο τους δημιουργούς από διαφορετικές Τέχνες μεταξύ τους, όσο και να ενισχύει την σχέση τους με το κοινό. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το πρόγραμμα θα αρθρώνεται από συναυλίες , εκθέσεις, projects, εκπαιδευτικά σεμινάρια καθώς και συνέδρια. Ευρύτερος στόχος του ABOUT: είναι η προώθηση της σχέσης της ελληνικής πολιτιστικής παραγωγής με το διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα.

 

Info: Η Μαρία Αλούπη πιανίστρια και συνθέτρια και ο Αντρέας Δικτυόπουλος συνθέτης. Μαζί και οι δύο έχουν την καλλιτεχνική διεύθυνση του ABOUT:. www.aboutt.gr

Σχετικές ειδήσεις
Μαρία Φιλοπούλου: Το αντίδοτο του νερού (l'eau comme antidote)
08.06.2016 10:53
Έχω εμμονή με το νερό και ό,τι έχει σχέση μ´ αυτό, στην προσωπική μου ζωή και στην ζωγραφική μου τα τελευταία χρόνια.
Δημήτρης Μεράντζας: Περίπατος
15.12.2015 16:50
Πριν από 20 χρόνια -τον Σεπτέμβριο του 1995- ξεκίνησα να οργανώνω την σύνθεση ενός έργου που δεν είχε εμφανή αισθητική σχέση με την μέχρι τότε δουλειά μου και αποτέλεσε την εκκίνηση μιας μεγάλης -σε έκταση- ενότητας, η οποία είναι συνεχώς σε εξέλιξη και φέρει τον γενικό τίτλο : «Η Πραγματικότητα είναι Πληροφοριοδότης της φαντασίας».
Μαρία Τσάγκαρη: Ο κήπος και οι ψευδαισθήσεις του μύθου
02.12.2015 16:36
O κήπος είναι απόλυτα αδιαχώριστος από την ιδέα της αναπαράστασης… ή μήπως όχι; Η πραγματική του παρουσία αναφέρεται μορφολογικά κι εννοιολογικά σ’ έναν αόρατο μακρινό μύθο, στο μύθο του χαμένου παραδείσου. Σε μια μη προσβάσιμη σφαίρα που εξαπλώνεται, που ξεδιπλώνεται και που εκεί ο χώρος φτάνει πέρα από την αναπαράσταση.
Δήμητρα Στασινοπούλου: Στο δρόμο της ελπίδας - Πρόσφυγες στην Ελλάδα του σήμερα
17.11.2015 11:31
Tα τελευταία χρόνια ταξιδεύω σε χώρες που δύσκολα επισκέπτεται κάποιος και φωτογραφίζω αυτά που με συγκινούν – τη ζωή των ανθρώπων και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη δύσκολη κάποιες φορές καθημερινότητά τους. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να μην προσπαθήσω να καταγράψω και το δράμα της προσφυγιάς που έφτασε για μια ακόμη φορά στην πατρίδα μας. Οι φωτογραφίες είναι από τη Μυτιλήνη, την Κω, τη Λέρο, την Αθήνα, αλλά και από το τελευταίο τους σταθμό εδώ, την Ειδομένη.
Αντώνης Τσακίρης: Με τη ζωγραφική γλυτώνω από την εσωτερική διάβρωση
04.11.2015 10:59
Είναι μεγάλη τύχη να είσαι καλλιτέχνης σε μια εποχή σαν τη σημερινή που είναι βουτηγμένη στις σκιές. Η ζωγραφική δημιουργεί κρατήρες στην ψυχή και έτσι η λάβα μπορεί να διαφεύγει. Χίλιες φορές, απ’ το να περιστρέφεται εντός των τοιχωμάτων διαβρώνοντας ανελέητα. Ταυτόχρονα όμως, έρχεσαι αντιμέτωπος με αλήθειες που δεν μπορείς να αρνηθείς, έχουν βγει από σένα και βρίσκονται μπροστά σου, ως φόρμες, ως ιστορίες χρωμάτων. Η ομορφιά και η ποίηση είναι και αυτές εκεί.