Στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης παρουσιάζεται, για δύο μόνο παραστάσεις, ένα ξεχωριστό έργο, που καταλαμβάνει μία ιδιαίτερη

θέση στην παγκόσμια γραμματεία, την “Αποκάλυψη του Ιωάννη“, σε ποιητική απόδοση στα σύγχρονα ελληνικά και μουσική του Νίκου Παπακώστα την Πέμπτη 22 και την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, στις 21.00

Η “Αποκάλυψη του Ιωάννη“, ένα πανανθρώπινο έργο που κινείται ανάμεσα στην προφητεία και το όραμα, την αγωνία και την υπέρβαση, με την  ποιητική απόδοση και τη μουσική του Νίκου Παπακώστα, αλλά και τη σκηνοθετική επιμέλεια και αφήγηση του Γιώργου Καραμίχου, αποκτά μία νέα, διαφορετική μορφή.

Χωρίς να αλλοιώνεται το περιεχόμενό του ή να αποκτά αυθαίρετες ερμηνείες έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στο θρησκευόμενο και μη ελληνικό κοινό, αλλά μέσω της μουσικής, και το παγκόσμιο, αναδεικνύοντας όλη την μοναδικότητά του. Όλη την ξεχωριστή του δύναμη, τους πολλαπλούς συμβολισμούς του, το θείο μεγαλείο όπως αποκαλύπτεται από τα οράματα και το λόγο του Ιωάννη.

Ο Νίκος Παπακώστας επεδίωξε να κάνει πιο κατανοητό στον αναγνώστη και τον ακροατή ένα εξαιρετικά δύσκολο και μερικές φορές στριφνό και δυσνόητο κείμενο και αυτός ήταν ο λόγος που επέλεξε στη μετάφραση και την ποιητική του απόδοση μια απλή, κατανοητή και χωρίς ακρότητες γλώσσα.

Ο Γιώργος Καραμίχος  σημειώνει:  “Η Αποκάλυψη του Ιωάννη, στην καινούργια έμμετρη απόδοση δια χειρός Νίκου Παπακώστα αποτελεί μία ευφάνταστη και συνάμα ακριβή ποιητική ματιά του σπάνιου και αρχετυπικού αυτού έργου. Η παράστασή μας, ακολουθώντας την εμπλουτισμένη με παραδοσιακά και σύγχρονα όργανα και μοτίβα μουσική, ευελπιστεί να αναδείξει την εντυπωσιακή, πυκνή και πλήρη μάχη των δυνάμεων του πρωτότυπου έργου. Το Σκοτάδι απέναντι στο Φως, οι Δαίμονες απέναντι στους Αγγέλους, ο ανθρώπινος Φόβος απέναντι στη αρχέγονη Γνώση. Εδώ συναντώνται, τόσο εικαστικά όσο και ερμηνευτικά, τα στοιχεία  της φύσης με τα συμβολικά στοιχειά της Αποκάλυψης. Όπλα μας η μουσική, η εικόνα κι ο λόγος. Ο ήχος με τη σιωπή του και το φως με τη σκιά του.”

Στην παράσταση σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι εικαστικές δημιουργίες του Ιωάννη Βλαζάκη, οι φωτισμοί της Χριστίνας Θανάσουλα, και τα ηχητικά εφέ του Ηλία Λάκκα που διαμορφώνουν ένα σύγχρονο, εντυπωσιακό σκηνικό περιβάλλον, συνταιριαστό με το έργο.  

Προηχογραφημένα μουσικά κομμάτια του Νίκου Παπακώστα αγκαλιάζουν και προβάλλουν τον ποιητικό λόγο, και εμπλέκονται αρμονικά με τις νέες συνθέσεις του, που γράφτηκαν ειδικά για το έργο, τις οποίες ερμηνεύουν ζωντανά επί σκηνής, οι μουσικοί: Μαρία Ρεμπούτσικα, Α΄ βιολί, Γιώργος Κωνσταντινίδης Β΄ βιολί, Φιλένια Σπαχή Τσέλο, Νίκος Πιτλόγλου πιάνο, Κώστας Κουτσικούρης κλασική κιθάρα.

Ποιητική απόδοση στα σύγχρονα ελληνικά και μουσική σύνθεση: Νίκος Παπακώστας
Σκηνοθετική Επιμέλεια και Αφήγηση: Γιώργος Καραμίχος
Εικαστική δημιουργία: Ιωάννης Π. Βλαζάκης 
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα 
Ήχος και εφέ: Ηλίας Λάκκας 

Συμμετέχουν επί σκηνής οι μουσικοί:
Μαρία Ρεμπούτσικα : Α΄ βιολί 
Γιώργος Κωνσταντινίδης: Β΄ βιολί 
Φιλένια Σπαχή: Τσέλο 
Νίκος Πιτλόγλου: Πιάνο 
Κώστας Κουτσικούρης: Κλασική Κιθάρα   
 

Δωρεάν στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart

Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο parking του εμπορικού κέντρου, athensheart (Πειραιώς 180, κόμβος Χαμοστέρνας), με την επίδειξη του εισιτηρίου της  παράστασης εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα  θέσεων.