Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Παναγιώτης Παπουτσής: Φεστιβάλ μία πολιτιστική ομπρέλα.

Παναγιώτης  Παπουτσής: Φεστιβάλ μία πολιτιστική ομπρέλα.

Στις αρχές του 21ου αι., οι διάφορες μορφές και εκδοχές «πολιτιστικών θεαμάτων», αποτελούν πλέον συστατικό μέρος της καθημερινής ζωής ...

 

Ο πολιτισμός εισέρχεται σε μία νέα φάση, όπου αναγνωρίζεται ως σημαντικό πλεονέκτημα κάθε κοινωνίας, λόγω των οικονομικών και κοινωνικών πλεονεκτημάτων που παρέχει. Οι σύγχρονοι πολιτιστικοί οργανισμοί καλούνται να επιδείξουν υπευθυνότητα, ανταγωνιστικότητα, επαγγελματισμό, οικονομική αυτάρκεια, βιωσιμότητα, παραγωγικότητα, καλή αξιοποίηση των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού.
Ο ρόλος της πολιτείας στο πεδίο της διοργάνωσης ενός Φεστιβάλ είναι υποστηρικτικός, παρέχοντας υποδομές (χώρους, υλικοτεχνική υποστήριξη κ.α). Αυτό που ζηλεύουμε από φεστιβάλ του εξωτερικού είναι οι υποδομές καθώς και ο θεσμός του εθελοντισμού, γεγονός σχεδόν ανύπαρκτο στην Ελλάδα. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να εκμεταλλευτούν τις δημιουργικές ομάδες, να δώσουν κίνητρα (χώρους στέγασης, χρηματοδότηση), ώστε να ενισχυθούν  τα νέα καλλιτεχνικά ρεύματα της χώρας στην επιθυμία τους για συμμετοχική δράση και δημιουργική αλληλεπίδραση.
Η επιτυχία ενός Φεστιβάλ αποτιμάται  από την ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα κάθε διοργάνωσης καθώς και της ενεργητικής συμμετοχής του κοινού στις πολιτιστικές δράσεις του.
Οι νέες τεχνολογίες και τα social media έρχονται να διαδραματίσουν ένα ουσιαστικό ρόλο στην επικοινωνία και στην ανάπτυξη των στόχων ενός πολιτιστικού Οργανισμού. Η κάθε διοργάνωση πρέπει να προσαρμόζεται με τις εξελίξεις και να εκμεταλλεύεται τις αλλαγές  προς όφελος της.
Ένα φεστιβάλ μπορεί να προσελκύσει εσωτερικό καθώς και ξένο τουρισμό με την ποιότητα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν, με την  παροχή διαμονής, εκπαίδευσης (σεμινάρια, διαλέξεις, masterclasses) σε συνδυασμό με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων κατά την διάρκεια του φεστιβάλ.
Οι χορηγοί παίζουν και αυτοί με την σειρά τους ίσως τον  σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξη και την επιβίωση ενός φεστιβάλ. Με  επαγγελματισμό, με σαφή ανταποδοτικά οφέλη για του χορηγούς, με σταθερές αξίες και ένα σαφές όραμα των διοργανωτών ενός φεστιβάλ ενισχύουν την αμφίπλευρη εμπιστοσύνη  και μακροχρόνια συνεργασία των δύο πλευρών.
Στην σημερινή εποχή λοιπόν, οι πολιτιστικοί οργανισμοί αντιμετωπίζουν μια σειρά πολύ σύνθετων ζητημάτων όπως η παγκοσμιοποίηση και η οικονομική αστάθεια. Οι πολιτιστικοί οργανισμοί καλούνται να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης εφαρμόζοντας τεχνικές της σύγχρονης διοίκησης και δημιουργώντας ένα σύνολο αλλαγών στα επίπεδά της, καθώς και στον προγραμματισμό του ανθρώπινου δυναμικού. Το ρίσκο για την εκάστοτε διοργάνωση μεγαλώνει καθώς βαθαίνει  η οικονομική κρίση και αποτελεί εμπόδιο για την πραγματοποίηση  μακροχρόνιου σχεδιασμού.
Το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Φωτομετρία είναι μια διοργάνωση της Αστικής Μη Kερδοσκοπικής «Έντευξις» και της Free Press «Lift». Το φετινό Φεστιβάλ Φωτομετρία πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων από 19 έως 29 Μαΐου και συνεχίστηκε 2 με 12 Ιουνίου στην Αθήνα, περιλαμβάνοντας προβολές ταινιών μικρού μήκους, προβολές video art, εκθέσεις φωτογραφίας, σεμινάρια φωτογραφίας και πανελλήνιο διαγωνισμό φωτογραφίας με τίτλο “street life”.
Έδρα του Φεστιβάλ επιλέχθηκε να είναι ο ιδιαίτερος τόπος καταγωγής μας, η πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων, ως γνωστόν τόπος που έχει να επιδείξει πλούσια πολιτιστική παράδοση και παρακαταθήκη. Προσδοκία μας είναι να αποτελέσει το Φεστιβάλ «Φωτομετρία» μία πολιτιστική ομπρέλα κάτω από την οποία θα καλλιεργείται η φωτογραφική έκφραση και η δημιουργικότητα. Όραμά μας το φεστιβάλ «Φωτομετρία» να αποτελέσει πεδίο προβολής της σύγχρονης φωτογραφίας, υποστήριξης νέων, Ελλήνων και ξένων φωτογράφων, εκπαίδευσης, καθώς και καλλιέργειας συνεργασιών με πολιτιστικούς οργανισμούς και φεστιβάλ άλλων χωρών ώστε να καταστούν τα Ιωάννινα φωτογραφικός προορισμός.


Info: Ο Παναγιώτης Παπουτσής είναι υπεύθυνος του Φεστιβάλ  Φωτομετρία.

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Ανταπόκριση από το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Κινηματογράφου: «Η πέτρα της καρδιάς» του Γκούδμουντουρ Άρναρ Γκούδμουντσον
11.11.2016 14:58
Μια σκληρή ιστορία ενηλικίωσης και αναζήτησης του εαυτού που εκτυλίσσεται σε ενα μικρό χωριό της Ισλανδίας είδαμε στην ταινία «Η πέτρα της καρδιάς» του Γκούδμουντουρ Άρναρ Γκούδμουντσον, στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.
Αντώνης Παπαδόπουλος: Μερικές σκέψεις για το Φεστιβάλ Δράμας
19.09.2016 17:17
Η ύψιστη μορφή της επικοινωνίας και της επαφής είναι γιορτή. Και – ναι- αυτό είναι το Φεστιβάλ Δράμας. Η συνάντηση με ανθρώπους που σου αποκαλύπτουν πολλές διαφορετικές εκφάνσεις της ζωής. Και είναι μέθεξη να γίνεσαι κοινωνός αυτών των διαφορετικών εκδοχών που παρουσιάζονται αυτήν την εβδομάδα στο Φεστιβάλ μας. Πλουτίζει τη χαρά της επικοινωνίας.
1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα»: Το όραμά μας
24.08.2016 11:25
Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), διοργανωτής και εμπνευστής του Διεθνούς Φεστιβάλ ιστορικού ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» ιδρύθηκε το 2008 από μια ομάδα νέων ιστορικών- ερευνητών (πρώην συνεργατών του ΕΛΙΑ) και σήμερα απαριθμεί περισσότερους από 45,000 φίλους / μέλη - από όλη την Ελλάδα.
Διαδρομές στη Μάρπησσα: Η ομάδα του φεστιβάλ μας καλεί και φέτος να περπατήσουμε στην Πάρο!
23.08.2016 10:11
Ξεκινώντας το σχεδιασμό του πρώτου τριήμερου φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα» τον Μάρτιο του 2010, δε φανταζόμασταν ότι μέσα σε έξι χρόνια, θα είχαμε βιώσει τόσες όμορφες στιγμές και δυνατές συγκινήσεις.
Βάνη Βαλλιάνου – Νομικού: Πως χτίζεται ένα Φεστιβάλ - Δυσκολίες και ελπίδες
04.08.2016 10:42
Το φεστιβάλ του Εργοστασίου Τεχνών Σαντορίνης δημιουργήθηκε με τη φιλοδοξία να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυρήνες πολιτιστικής δράσης της Σαντορίνης και της ευρύτερης περιφέρειας.