Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Στα ίχνη του χαμένου βλέμματος

Στα ίχνη του χαμένου βλέμματος
Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί έκθεση αφιερωμένη στο έργο του ζωγράφου Ντίκου Βυζάντιου, η οποία θα καλύπτει τις δύο από τις τρεις περιόδους δημιουργίας του, στο κεντρικό του κτήριο από τις 8 Σεπτεμβρίου έως και τις 5 Οκτωβρίου.

Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί έκθεση αφιερωμένη στο έργο του ζωγράφου Ντίκου Βυζάντιου, η οποία θα καλύπτει τις δύο από τις τρεις περιόδους δημιουργίας του, στο κεντρικό του κτήριο από τις 8 Σεπτεμβρίου έως και τις 5 Οκτωβρίου.

Η έκθεση τιτλοφορείται «Στα ίχνη του χαμένου βλέμματος» και παρουσιάζει τα Σχέδια και τις Μορφές, καθένα από τα οποία αποτελούν και μία περίοδο καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Η πρώτη περίοδος, τα Σχέδια, περιλαμβάνει έργα μεγάλων διαστάσεων τα οποία χρονολογούνται ανάμεσα στην τετραετία 1974 – 1978 και είναι φιλοτεχνημένα αποκλειστικά με γραφίτη και κάρβουνο. Μέσα από τα έργα αυτής της περιόδου πηγάζει η κριτική στον κόσμο της κατανάλωσης, της ταχύτητας και της αποξένωσης, πράγμα το οποίο τα καθιστά διαχρονικά.

Οι Μορφές, εμπνεύσεις που ξεκίνησαν το 1985, σηματοδοτούν την επάνοδο του καλλιτέχνη στη λιτότητα της ζωγραφικής, με φωτεινά σώματα πάνω σε σκουρόχρωμα πλάνα δημιουργώντας έντονες αντιθέσεις.

Ο ζωγράφος Ντίκος (Κωνσταντίνος) Βυζάντιος είναι γνήσιος εκπρόσωπος της περίφημης Σχολής του Παρισιού. Γιος του ζωγράφου Περικλή Βυζάντιου, γεννήθηκε το 1924 στην Αθήνα, φοίτησε στην Σχολή Καλών Τεχνών στα εργαστήρια του Κωνσταντίνου Παρθένη και του Ουμβέρτου Αργυρού και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, όπου και ζει από το 1946 μέχρι σήμερα.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η Φανή Μαρία Τσιγκάκου, ενώ τον σχεδιασμό ο Αλέξης Βερούκας.

Info
Ντίκος Βυζάντιος
Στα ίχνη του χαμένου βλέμματος
Μουσείο Μπενάκη, Κεντρικό Κτήριο
Από 8 Σεπτεμβρίου έως και 5 Οκτωβρίου

Σχετικές ειδήσεις
Room18: Το νέο αστικό ξενοδοχείο από το Μουσείο Μπενάκη και τις ΔΟΜΕΣ
02.11.2016 16:42
Η Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ και το Μουσείο Μπενάκη, σε συνέχεια του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Σχεδιασμού Room18, με θέμα το δωμάτιο ενός αστικού Ελληνικού ξενοδοχείου 18m2, διοργανώνουν την έκθεση Room18, παρουσιάζοντας 262 νέες προτάσεις, 582 δημιουργών, από 17 χώρες. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη σε χώρο 500μ2, από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου.
«μεταΘεοί»: έκθεση του Αλέξανδρου Γεωργίου στο Μουσείο Μπενάκη - Ισλαμικής Τέχνης
02.11.2016 13:35
Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης την έκθεση του Αλέξανδρου Γεωργίου «μεταΘεοί» στην οποία θα παρουσιαστεί το έργο από τα δύο τελευταία προσκηνυματικά ταξίδια του καλλιτέχνη στην Ινδία.
Happy Birthday: έκθεση γλυπτών του Γιώργου Λάππα στο Μουσείο Μπενάκη
16.09.2016 10:58
Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζει στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου μία έκθεση ˗ φόρο τιμής στο έργο του Έλληνα καλλιτέχνη Γιώργου Λάππα, με τίτλο «Happy Birthday».
Photobook Exhibition: Τελευταίες ημέρες στο Μουσείο Μπενάκη
19.07.2016 12:48
Στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος του Athens Photo Festival 2016 παρουσιάζεται έως την Κυριακή 31 Ιουλίου 2016 στο Μουσείο Μπενάκη, μία ξεχωριστή έκθεση αφιερωμένη στο φωτογραφικό βιβλίο.
Αλέκος Λεβίδης. Μνήμη Παλμύρας: εικαστική εγκατάσταση στο Μουσείο Μπενάκη
14.06.2016 14:26
Την Τρίτη 14 Ιουνίου στις 12:00 - 14:00 εγκαινιάζεται στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1), η εικαστική εγκατάσταση του γνωστού καλλιτέχνη Αλέκου Λεβίδη με τίτλο «Αλέκος Λεβίδης. Μνήμη Παλμύρας». Η εγκατάσταση θα φιλοξενείται στην αίθουσα των ρωμαϊκών γλυπτών του Μουσείου και θα παραμείνει εκεί έως τις 28 Αυγούστου 2016.