Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016

Στα ίχνη του χαμένου βλέμματος

Στα ίχνη του χαμένου βλέμματος
Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί έκθεση αφιερωμένη στο έργο του ζωγράφου Ντίκου Βυζάντιου, η οποία θα καλύπτει τις δύο από τις τρεις περιόδους δημιουργίας του, στο κεντρικό του κτήριο από τις 8 Σεπτεμβρίου έως και τις 5 Οκτωβρίου.

Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί έκθεση αφιερωμένη στο έργο του ζωγράφου Ντίκου Βυζάντιου, η οποία θα καλύπτει τις δύο από τις τρεις περιόδους δημιουργίας του, στο κεντρικό του κτήριο από τις 8 Σεπτεμβρίου έως και τις 5 Οκτωβρίου.

Η έκθεση τιτλοφορείται «Στα ίχνη του χαμένου βλέμματος» και παρουσιάζει τα Σχέδια και τις Μορφές, καθένα από τα οποία αποτελούν και μία περίοδο καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Η πρώτη περίοδος, τα Σχέδια, περιλαμβάνει έργα μεγάλων διαστάσεων τα οποία χρονολογούνται ανάμεσα στην τετραετία 1974 – 1978 και είναι φιλοτεχνημένα αποκλειστικά με γραφίτη και κάρβουνο. Μέσα από τα έργα αυτής της περιόδου πηγάζει η κριτική στον κόσμο της κατανάλωσης, της ταχύτητας και της αποξένωσης, πράγμα το οποίο τα καθιστά διαχρονικά.

Οι Μορφές, εμπνεύσεις που ξεκίνησαν το 1985, σηματοδοτούν την επάνοδο του καλλιτέχνη στη λιτότητα της ζωγραφικής, με φωτεινά σώματα πάνω σε σκουρόχρωμα πλάνα δημιουργώντας έντονες αντιθέσεις.

Ο ζωγράφος Ντίκος (Κωνσταντίνος) Βυζάντιος είναι γνήσιος εκπρόσωπος της περίφημης Σχολής του Παρισιού. Γιος του ζωγράφου Περικλή Βυζάντιου, γεννήθηκε το 1924 στην Αθήνα, φοίτησε στην Σχολή Καλών Τεχνών στα εργαστήρια του Κωνσταντίνου Παρθένη και του Ουμβέρτου Αργυρού και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, όπου και ζει από το 1946 μέχρι σήμερα.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η Φανή Μαρία Τσιγκάκου, ενώ τον σχεδιασμό ο Αλέξης Βερούκας.

Info
Ντίκος Βυζάντιος
Στα ίχνη του χαμένου βλέμματος
Μουσείο Μπενάκη, Κεντρικό Κτήριο
Από 8 Σεπτεμβρίου έως και 5 Οκτωβρίου

Σχετικές ειδήσεις
Happy Birthday: έκθεση γλυπτών του Γιώργου Λάππα στο Μουσείο Μπενάκη
16.09.2016 10:58
Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζει στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου μία έκθεση ˗ φόρο τιμής στο έργο του Έλληνα καλλιτέχνη Γιώργου Λάππα, με τίτλο «Happy Birthday».
Photobook Exhibition: Τελευταίες ημέρες στο Μουσείο Μπενάκη
19.07.2016 12:48
Στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος του Athens Photo Festival 2016 παρουσιάζεται έως την Κυριακή 31 Ιουλίου 2016 στο Μουσείο Μπενάκη, μία ξεχωριστή έκθεση αφιερωμένη στο φωτογραφικό βιβλίο.
Ιωάννης Μητράκας, ο Νεοβυζαντινός: έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
16.02.2016 10:12
Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Ιωάννη Μητράκα μέσα στις αίθουσες της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Συλλογής του, στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016 και θα διαρκέσει έως τις 27 Μαρτίου 2016.
Jamal. Ο δρόμος του μεταξιού: έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
29.12.2015 13:04
Ο Δρόμος του Μεταξιού, η εμβληματική εμπορική οδός που συνέδεε επί αιώνες την Κίνα με τη Δύση, με τον παράλληλο καταλυτικό ρόλο στην πολιτισμική ώσμωση, την ανταλλαγή ιδεών και τη διάδοση των θρησκειών, είναι η πηγή έμπνευσης της τελευταίας ομότιτλης δουλειάς του ζωγράφου Jamal, που εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη, την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016.
Φώτης Κόντογλου. Από τον «Λόγο» στην «Έκφρασι»: Έκθεση- αφιέρωμα στο Μουσείο Μπενάκη
08.12.2015 17:37
Το Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 120 χρόνων από τη γέννηση και 50 χρόνων από τον θάνατο του Φώτη Κόντογλου, τιμά τον σπουδαίο καλλιτέχνη και συγγραφέα με μία έκθεση αφιερωμένη στα βιβλία που συνέγραψε και εικονογράφησε, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό άλλη μια πτυχή του εξαιρετικού ταλέντου του.