Συνεχίζεται και φέτος ο διάλογος του θεάτρου με τις εικαστικές τέχνες και πιο συγκεκριμένα με αυτές που ανήκουν στο πεδίο συνάντησης της

σύγχρονης τέχνης με το θέατρο. Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία το Εθνικό Θέατρο επιδιώκει να φέρει το θεατρικό κοινό σε επαφή με το έργο σύγχρονων εικαστικών δημιουργών, σε Κοινή Θέα κοινή θέα με τις παραστάσεις του.

Στην πρώτη από τις τρεις ενότητες της θεατρικής περιόδου 2011-2012 ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να δει στους χώρους των φουαγέ της Νέας και της Κεντρικής Σκηνής του κτιρίου Τσίλλερ έργα της Μάρθας Δημητροπούλου, του Νίκου Κεσσανλή και του Κώστα Μπασάνου.

Tα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2011, από τις 5:00 έως τις 9:00 το βράδυ και θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό έως τις 26 Φεβρουαρίου 2012.

Σε μια περίοδο σκληρής κρίσης σε πολλά επίπεδα και με αφετηρία το μότο της χρονιάς Τί είναι η πατρίδα μας, η Κοινή Θέα επιλέγει να παρουσιάσει τη ματιά μιας ιστορικής μορφής της δεκαετίας του ’60 και δύο νέων σύγχρονων καλλιτεχνών, με έργα που συνδυάζουν την ταπεινότητα των υλικών με το ποιητικό περιεχόμενο.

Ο Νίκος Κεσσανλής, εμβληματική μορφή της επαναστατικής γενιάς του ‘60 εκπροσωπείται με ιστορικά αλλά και εξαιρετικά επίκαιρα έργα αυτής της περιόδου. Η Μάρθα Δημητροπούλου παρουσιάζει μια νέα εγκατάσταση σχεδιασμένη για τον χώρου του φουαγέ του Α’ εξώστη της Κεντρικής Σκηνής σε διάλογο με την παράσταση Περικλής του Σαίξπηρ που παίζεται αυτή την περίοδο. Τέλος, ο Κώστας Μπασάνος δημιουργεί, ειδικά για τον χώρο του φουαγέ της Νέας Σκηνής, μια επιτείχια εγκατάσταση με τίτλο This is the way the world ends, χρησιμοποιώντας τους τελευταίους στίχους του ποιήματος του Τ. Έλιοτ Οι κούφιοι άνθρωποι από τη συλλογή Έρημη Χώρα.

Επιμέλεια: Ελένη Κούκου και Κατερίνα Τσέλου