Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Τάματα και Θάματα στην Κέρκυρα

Τάματα και Θάματα στην Κέρκυρα
Η 21η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Ευρωπαϊκού και Μεσογειακού Πολιτισμού της Γαλλίας οργάνωσαν την έκθεση «Τάματα και Θάματα. Αφιερωματική πρακτική στην Κέρκυρα και την Ευρώπη», την οποία εγκαινίασε στις 20 Αυγούστου ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Χρήστος Ζαχόπουλος.

Η 21η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Ευρωπαϊκού και Μεσογειακού Πολιτισμού της Γαλλίας οργάνωσαν την έκθεση «Τάματα και Θάματα. Αφιερωματική πρακτική στην Κέρκυρα και την Ευρώπη», την οποία εγκαινίασε στις 20 Αυγούστου ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Χρήστος Ζαχόπουλος.

Η έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στο Λατινικό Παρεκκλήσι του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2007, αποτελεί μία αναδρομή στην ιστορία του τάματος από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Ο αριθμός των εκθεμάτων αγγίζει τα 150, όλα αντιπροσωπευτικά τάματα από την Ελλάδα και την Ευρώπη, ιδιαίτερα όμως από τη μεταβυζαντινή Κέρκυρα, τα οποία αποτελούνται κυρίως από μέταλλο, κερί, ζύμη και ύφασμα.

Σχετικά με το άλλος σκέλος του τίτλου της έκθεσης, τα θάματα, παρουσιάζονται οι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες κερκυραϊκές αναθηματικές εικόνες που απεικονίζουν θαύματα και σχετίζονται άμεσα με την ιστορία και την κοινωνία του νησιού.

Τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Αντιβουνιώτισσας, ναούς και μονές της Κέρκυρας, ορθόδοξες και καθολικές, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αθήνας, αλλά και από ιδιωτικές συλλογές.
Εκτίθενται επίσης αναθήματα της αρχαίας Κέρκυρας από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας και την Αρχαιολογική Συλλογή της Παλαιόπολης.

Η έκθεση πλαισιώνεται από έργα των εικαστικών καλλιτεχνών Ανδρέα Βούσουρα, Μίμη Κοντού, Αποστόλη Ζολωτάκη, Παύλου Σάμιου, Κωστή Μουδάτσου, Αφροδίτης Λίτη, Τάσσου Μαντζαβίνου, Σάββα Δήμου , Κώστα Τσώλη, οι οποίοι χρησιμοποιούν ποικιλοτρόπως στη δουλειά τους την έννοια του «τάματος».

Τον γενικό συντονισμό της έκθεσης ανέλαβε η Προϊσταμένη της 21ης Ε.Β.Α. κα Τένια Ρηγάκου και στην επιμέλεια συνεργάστηκαν οι κ.κ. Colette Foissey και Edouard de Laubrie του γαλλικού μουσείου και η κα Λουΐζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης.

Info
«Τάματα και Θάματα. Αφιερωματική πρακτική στην Κέρκυρα και την Ευρώπη»
20 Αυγούστου με 30 Οκτωβρίου 2007. Λατινικό Παρεκκλήσι του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας

Σχετικές ειδήσεις
Έντευξις - Φωτογραφικός Αύγουστος 2016: έκθεση του Photometria στην Κέρκυρα
24.08.2016 10:09
Το Photometria International Photography Festival σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας, παρουσιάζει την Oμαδική Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο "Έντευξις - Φωτογραφικός Αύγουστος 2016" κατά την περίοδο 12/08/2016 - 15/09/2016, στην Αίθουσα Τέχνης (Κήπος του Λαού) και στο χώρο της Ιονίου Βουλής.
Το Παλαιό Φρούριο ταξιδεύει: έκθεση των Σπύρου Κολυβά και Κώστα Μηνά στην Κέρκυρα
11.08.2016 16:15
Την Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016, εγκαινιάζεται στον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Παλαιό Φρούριο στην Κέρκυρα, η έκθεση ζωγραφικής των Σπύρου Κολυβά και Κώστα Μηνά με θέμα Το Παλαιό Φρούριο ταξιδεύει.
The human passage: Εκθέσεις της Gilda Frumkin Βασιλειάδη σε Κέρκυρα και Κεφαλλονιά
05.07.2016 13:47
Με δύο Εκθέσεις Ζωγραφικής με τίτλο "The human passage", μία στην Κέρκυρα και μία στην Κεφαλλονιά, συμμετέχει η Gilda Frumkin Βασιλειάδη στα εικαστικά δρώμενα του φετινού καλοκαιριού.
Jamal, ο δρόμος του Μεταξιού: η έκθεση ταξιδεύει στην Κέρκυρα
06.06.2016 11:23
Τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2016 το Μουσείο Μπενάκη παρουσίασε στο αθηναϊκό κοινό την έκθεση "Jamal, Ο δρόμος του Μεταξιού", ένα συμπαγές εικαστικό "αφήγημα" για τους σταθμούς ενός ταξιδιού που ξεκινούσε από τα βάθη της Άπω Ανατολής και έφτανε ως τις ακτές της Μεσογείου – και πάλι πίσω - συνδέοντας την οικονομία με την πολιτισμική αλλαγή.
ΟΛΚΑΣ ΙΙ - Ταξιδεύοντας από και προς το Βυζάντιο: έκθεση στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος
20.05.2016 16:30
Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος παρουσιάζει την έκθεση «ΟΛΚΑΣ ΙΙ: Ταξιδεύοντας από και προς το Βυζάντιο. Μεσαιωνικά λιμάνια από τον Εύξεινο Πόντο στην Ανατολική Μεσόγειο» που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών. Την επιμέλειά της έχουν η Δρ Φλώρα Καραγιάννη και ο Δρ Χαράλαμπος Χοτζάκογλου.