Οι «Ένα Βήμα Μπροστά», ένα νέο συγκρότημα στο χώρο της ελληνικής ροκ, θα εμφανίζεται στο Club του Σταυρού του Νότου από την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου και για κάθε Τετάρτη, έως και τις 21 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για μια νεανική μπάντα με ροκ καταβολές, που ερμηνεύει στη σκηνή είτε δικά της τραγούδια, που προέρχονται από τους δίσκους «Κίτρινο Φεγγάρι» και «Όπου και αν πας», είτε διασκευές κυρίως, Ελλήνων καλλιτεχνών. Η φετινή χρονιά είναι πολύ σημαντική για το συγκρότημα, αφού πέραν του γεγονότος ότι σύντομα θα παρουσιάσει το πρώτο του live dvd, συμπληρώνει 10 χρόνια ενεργής μουσικής ζωής. Ενόψει των εμφανίσεων στο Σταυρό του Νότου, το culturenow.gr είχε την ευκαιρία να τους «ανακρίνει»:

Συνέντευξη στον Νώντα Δουζίνα

Culturenow.gr: Το συγκρότημα γιορτάζει φέτος τα 10 χρόνια ζωής του. Τι άλλαξε σε αυτά τα χρόνια; Πόσοι διαφορετικοί αισθάνεστε ως άτομα και ως μπάντα;


1 Βήμα Μπροστά:
Αν αναλογιστείς ότι ξεκινήσαμε να παίζουμε στα δεκαοκτώ μας, σίγουρα έχουμε αλλάξει πολύ και σαν άνθρωποι και σαν μουσικοί. Είναι δεδομένο ότι μεγαλώνοντας, αποκτάς εμπειρίες αναφορικά με το πώς πρέπει να κινείσαι και να λειτουργείς σε αυτό το χώρο, ο οποίος ομολογουμένως, δεν είναι εύκολος. Ξέρουμε πλέον ποιες είναι οι απαιτήσεις μας από τους ανθρώπους που συνεργαζόμαστε και ακόμη περισσότερο από εμάς τους ίδιους. Σε ότι αφορά τη μουσική, θέλουμε να πιστεύουμε πως η εξέλιξη της μπάντας φαίνεται από δίσκο σε δίσκο.

Cul.N.: Ξεναγήστε μας στον ήχο σας. Τι περιμένει να ακούσει κάποιος από τους «1 Βήμα Μπροστά»;

1ΒΜ: Στην πρώτη και κεντρική αίθουσα μπορείτε να δείτε ένα καλώς διατηρημένο κομμάτι της ροκ μουσικής, που είναι και το κύριο έκθεμά μας. Στις υπόλοιπες αίθουσες υπάρχουν στοιχεία ποπ, αλλά και κάποια ψήγματα funky και παραδοσιακής ελληνικής μουσικής. Όλα αυτά, εναλλασσόμενα και αλληλοεπηρεαζόμενα συνθέτουν τον «πολυχώρο» «Ένα Βήμα Μπροστά».

Cul.N.: Έχετε δημιουργήσει δύο δίσκους και ετοιμάζετε έναν ακόμη, τον πρώτο σας με ηχογράφηση από Live. Μιλήστε μας για αυτή την πορεία.

1ΒΜ: Ο πρώτος μας δίσκος, περιέχει κομμάτια που γράφτηκαν από το 2001 μέχρι και το 2003, οπότε μας φαίνεται ήδη αρκετά μακρινός και ολίγον τι εφηβικός. Ο δεύτερος δίσκος, αποτελείται από κομμάτια που είναι περισσότερο κοντά σε αυτό που θέλουμε να παίζουμε αυτή την περίοδο. Γενικά νομίζουμε πως τα πάντα αναφορικά με τη μουσική μας, είναι ρευστά. Μπορεί ο τρίτος «στουντιακός» μας δίσκος να έχει κάτι εντελώς διαφορετικό με τους δύο προηγούμενους. Γράφουμε πάνω κάτω ότι μας έρχεται και κρατάμε εν τέλει αυτό που μας αρέσει για την κάθε μας δουλειά. Σχετικά με το live που αναφέρεις, έχει μαγνητοσκοπηθεί και είναι ήδη μιξαρισμένο και μονταρισμένο. Δεν έχουμε αποφασίσει την τελική μορφή και το πότε ακριβώς θα κυκλοφορήσει όμως.

Cul.N.: Επιλέξατε να διανείμετε τους δύο πρώτους δίσκους δωρεάν μέσω της ιστοσελίδας σας. Πώς καταλήξατε σε αυτή την απόφαση και ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού; Θα ακολουθήσετε τον ίδιο δρόμο και για τον τρίτο δίσκο;


1ΒΜ:
Οι δίσκοι μας δίνονται και στα live μας, σε μορφή CD (μόνο όμως το «Όπου κι αν πας» γιατί το «Κίτρινο φεγγάρι» έχει εξαντληθεί εδώ και αρκετό καιρό). Καταλήξαμε σε αυτή την επιλογή γιατί οι προτάσεις που είχαμε στα χέρια μας από κάποιες δισκογραφικές εταιρίες, κάθε άλλο παρά ικανοποιητικές και συμφέρουσες ήταν. Ακόμη, με αυτό τον τρόπο μπορούμε να παίζουμε τη μουσική που θέλουμε εμείς χωρίς «εμπορικές παρεμβολές».

Cul.N.: Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές;

1ΒΜ: Τα πράγματα είναι κάπως ετερογενή σε αυτό τον τομέα. Ξεκινούν από ελληνικό έντεχνο και φτάνουν σε progressive metal. Δεν ξέρουμε σε τι βαθμό φαίνονται οι επιρροές μας στη δουλειά μας, το ζήτημα είναι ότι έχουμε φτιάξει κάτι που μας αρέσει και μας εκφράζει όλους.

Cul.N.: Τα περισσότερα τραγούδια είναι δικά σας. Τι προσπαθείτε να απεικονίσετε μέσω των τραγουδιών σας και ποια συναισθήματα θέλετε να φέρετε στους ακροατές ή στους θεατές σας;

1ΒΜ: Η μουσική σε όλα τα τραγούδια είναι δική μας. Έχουμε χρησιμοποιήσει μόνο στίχους που δεν έχουμε γράψει εμείς. Δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο στόχο, όταν γράφουμε. Όπως είπαμε και πριν, απλά γράφουμε ότι «βγαίνει» και μας αρέσει πολύ όταν οι ακροατές μας λαμβάνουν αυτό που εκείνοι θέλουν από το κάθε μας κομμάτι.

Cul.N.: Έχετε τη φήμη ενός συγκροτήματος που δίνει τον καλύτερό του εαυτό, ιδιαίτερα στα live του. Είναι το κίνητρο που δίνει ο κόσμος που παρακολουθεί από κάτω;

1ΒΜ: Αλήθεια; Μην τα πιστεύεις αυτά… είναι μόνο φήμες! Όπως και να έχει, το Live είναι τελείως διαφορετικό σαν αίσθηση, από μια ηχογράφηση ή μια πρόβα. Κύριο μέλημά μας, είναι να κάνουμε ότι μπορούμε για να περάσει καλά ο κόσμος που έρχεται να μας δει και επειδή μια ζωντανή συναυλία είναι κάτι διαδραστικό, όταν ανεβαίνει η διάθεση του κόσμου, ανεβαίνει αυτόματα και η δική μας, ό, τι παίρνουμε το ξαναδίνουμε πίσω και στο τέλος περνάμε όλοι υπέροχα.

Cul.N.: Αυτή είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεστε στο Σταυρό του Νότου. Τι σημαίνει για εσάς η παρουσία σε αυτό τον ιστορικό χώρο; Αποτελεί μια μορφή καταξίωσης;

1ΒΜ: Σαφώς και ναι! Το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια από τις γνωστότερες και ιστορικότερες μουσικές σκηνές της Αθήνας, είναι ένα όνειρο που πραγματοποιείται και όπως και να το κάνεις αποτελεί επιβράβευση της προσπάθειας που έχουμε κάνει και της επιμονής μας όλα αυτά τα χρόνια. Παίζουμε μουσική από το 2001 και έχουμε την ίδια όρεξη με τότε που ξεκινούσαμε. Κοιτάμε να κάνουμε ένα βήμα τη φορά. Το επόμενο, είναι να ανέβουμε στη σκηνή του «Σταυρού» και να το διασκεδάσουμε όσο γίνεται περισσότερο!

Cul.N.: Τα τελευταία χρόνια ανθεί στην Ελλάδα ο αγγλόφωνος στίχος από ελληνικά –νέα κυρίως- συγκροτήματα. Εσείς πάντως χρησιμοποιείτε ελληνικούς στίχους στα τραγούδια σας…

1ΒΜ: Δεν υπήρξε ποτέ συζήτηση για τη γλώσσα στην οποία θα είναι τα κομμάτια μας. Στις αρχές είχαν γραφτεί και δυο τρία με ξένο στίχο, αλλά δεν τα αξιοποιήσαμε ποτέ ως «Ένα Βήμα Μπροστά». Παρότι οι περισσότεροι ακούμε κυρίως αγγλόφωνη μουσική, τα ελληνικά μάλλον μας εκφράζουν και μας ταιριάζουν καλύτερα. Επίσης νιώθουμε ότι μουσικά έχουμε να προσφέρουμε πολύ περισσότερα στην ελληνόφωνη ροκ σκηνή, παρά στην αγγλόφωνη που έχει τεράστια ιστορία και βέβαια «άπειρους» καλλιτέχνες να την εκπροσωπούν.

Cul.N.: Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

1ΒΜ: Οι στόχοι μας, ήταν και λογικά θα είναι πάντα οι ίδιοι. Να γράφουμε, να παίζουμε μουσική, να περνάμε καλά και να κάνουμε τον κόσμο να διασκεδάζει!

Τώρα αν πρέπει να το συγκεκριμενοποιήσουμε, θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να φτάσουμε στα αυτιά όλων των ανθρώπων που θα τους άρεσε να μας ακούσουν και δεν μας γνωρίζουν ακόμη. Θέλουμε να γράψουμε μέχρι το καλοκαίρι τον τρίτο μας δίσκο, να συνεχίσουμε την καλή, ως τώρα, πορεία μας στο ραδιόφωνο και αν τα καταφέρουμε, να βρεθούμε και στην τηλεόραση είτε με κάποιο video clip είτε με κάποια εμφάνιση. Από κει και πέρα όπως είπαμε και πριν, κόντρα στο ρεύμα των καιρών, ευχόμαστε να μπορούμε όλοι να περνάμε καλά και να διασκεδάζουμε με πολλή μουσική!

Οι «1 Βήμα Μπροστά» είναι:

Κιθάρα-Φωνή: Νίκος Φάρφας
Ηλεκτρική κιθάρα: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου
Μπάσο: Άγις Αγγελομάτης
Πλήκτρα: Γιώργος Τσούτσιας
Ντραμς: Γιάννης Μακρίδης
Μαζί τους στο Σταυρό του Νότου, θα βρίσκεται η Αλκμήνη Χατζηνάσιου