Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

Η Ελλάδα σε αφίσα

Η Ελλάδα σε αφίσα
Μια εξαιρετική αναδρομική έκθεση ελληνικής τουριστικής αφίσας, από την ίδρυση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού μέχρι σήμερα,παρουσιάζεται στο Ζάππειο από τις 10 έως τις 17 Ιουλίου.

Μια εξαιρετική αναδρομική έκθεση ελληνικής τουριστικής αφίσας, από την ίδρυση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού μέχρι σήμερα, παρουσιάζεται στο Ζάππειο από τις 10 έως τις 17 Ιουλίου.

Στην σημερινή εποχή των ΜΜΕ και της υπεπληροφόρησης το να διαφημίσει κάποιος αυτό που επιθυμεί είναι πάρα πολύ εύκολο, εφόσον βεβαίως διαθέσει το απαιτούμενο κονδύλι.

Τα πράγματα όμως δεν ήταν το ίδιο απλά, όταν το 1929 δημιουργήθηκε ο ΕΟΤ και έπρεπε να προβάλλει εντός και εκτός συνόρων τις ελληνικές ομορφιές.

Τότε λοιπόν η εικαστική αφίσα ανέλαβε να δημιουργήσει το όνειρο στους επίδοξους ταξιδευτές και όπως αποδείχτηκε τα κατάφερε με τον καλύτερο τρόπο.

Λαμπρότερο παράδειγμα, εκείνη η πρώτη, εμβληματική, ασπρόμαυρη φωτογραφία της Nellys (κατά κόσμο Ελένης Σεραϊδάρη), με θέμα τον Παρθενώνα που είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο.

Δελφοί, Ολυμπία, Δήλος, Σαντορίνη, Σούνιο, Ύδρα και Ακρόπολη είναι κάποια από τα μέρη που χρησιμοποιήθηκαν στις τουριστικές αφίσες, από το μεσοπόλεμο και μετά, για να προβάλλουν την Ελλάδα.

Τα μέρη αυτά απέκτησαν μια ακόμα μεγαλύτερη αίγλη ιδωμένα μέσα από τα μάτια μερικών εκ των κορυφαίων Ελλήνων εικαστικών όπως οι:Περικλής Βυζάντιος, Γιώργος Βακιρτζής, Σπύρος Βασιλείου, Δημήτρης Μυταράς, Παναγιώτης Τέτσης, Αλέκος Φασιανός, Λουίζα Μοντεσάντου, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Γιάννης Μόραλης, Παναγιώτης Γράβαλος, Κώστας Τσόκλης, Τakis.

Η έκθεση Ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από την τέχνη, δίνει την ευκαιρία για μια ενδελεχή παρατήρηση της πορείας του ελληνικού τουρισμού από τα χρόνια του ιδεαλιστικού \"ερασιτεχνισμού\" ως την εποχή της πλήρους εξειδίκευσης, ενώ παράλληλα αποτελεί κι ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο, τις αισθήσεις και την υψηλή αισθητική.

Info
Έκθεση: Ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από την τέχνη
Ζάππειο Μέγαρο, έως 17 Ιουλίου (10:00 - 22:00)
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μιχάλης Κατζουράκης .

Σχετικές ειδήσεις
Αναδρομική έκθεση του Τάσου Αριδά στη Γκαλερί Βουρκαριάνη
23.06.2016 12:53
Η Γκαλερί Βουρκαριάνη στην Κέα παρουσιάζει από τις 2 Ιουλίου 2016 την αναδρομική έκθεση του Τάσου Αριδά.
Η τέχνη της εικονογράφησης: Αναδρομική έκθεση του Νικόλα Ανδρικόπουλου στο Μουσείο Καζαντζάκη
11.04.2016 15:07
Το Μουσείο Καζαντζάκη (ΜΝΚ) διοργανώνει Αναδρομική Έκθεση έργων του γνωστού και βραβευμένου εικονογράφου παιδικών βιβλίων Νικόλα Ανδρικόπουλου από 1 Απριλίου έως 15 Μαΐου 2016.
Αφιέρωμα στον Δημήτρη Αληθεινό στη γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου
30.12.2015 13:33
Μετά τη μεγάλη αναδρομική έκθεση στο ΕΜΣΤ και τη βράβευσή του για τη συμβολή του συνόλου του καλλιτεχνικού του έργου στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής τέχνης από την Ένωση Τεχνοκριτικών AICA Hellas, η Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη ένα αφιέρωμα στον Δημήτρη Αληθεινό.
Φωτίου Κόντογλου Κυδωνιέως. Φαντασία και χειρ: Αναδρομική έκθεση στο Βυζαντινό Μουσείο
18.12.2015 10:54
Την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 19:00 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος εγκαινιάζει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο τη μεγάλη αναδρομική έκθεση «Φωτίου Κόντογλου Κυδωνιέως. Φαντασία και χειρ».
Kούλα Μαραγκοπούλου - Μικρή Αναδρομική: Έκθεση στο Μουσείο Μπουζιάνη
07.12.2015 12:10
Το Μουσείο Μπουζιάνη εγκαινιάζει την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 20.00 την έκθεση Kούλα Μαραγκοπούλου - Μικρή Αναδρομική, τιμώντας μια από τις κυριότερες εκπροσώπους του εξπρεσιονισμού στην Ελλάδα και μαθήτρια του Γ. Μπουζιάνη.