Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Η Ελλάδα σε αφίσα

Η Ελλάδα σε αφίσα
Μια εξαιρετική αναδρομική έκθεση ελληνικής τουριστικής αφίσας, από την ίδρυση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού μέχρι σήμερα,παρουσιάζεται στο Ζάππειο από τις 10 έως τις 17 Ιουλίου.

Μια εξαιρετική αναδρομική έκθεση ελληνικής τουριστικής αφίσας, από την ίδρυση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού μέχρι σήμερα, παρουσιάζεται στο Ζάππειο από τις 10 έως τις 17 Ιουλίου.

Στην σημερινή εποχή των ΜΜΕ και της υπεπληροφόρησης το να διαφημίσει κάποιος αυτό που επιθυμεί είναι πάρα πολύ εύκολο, εφόσον βεβαίως διαθέσει το απαιτούμενο κονδύλι.

Τα πράγματα όμως δεν ήταν το ίδιο απλά, όταν το 1929 δημιουργήθηκε ο ΕΟΤ και έπρεπε να προβάλλει εντός και εκτός συνόρων τις ελληνικές ομορφιές.

Τότε λοιπόν η εικαστική αφίσα ανέλαβε να δημιουργήσει το όνειρο στους επίδοξους ταξιδευτές και όπως αποδείχτηκε τα κατάφερε με τον καλύτερο τρόπο.

Λαμπρότερο παράδειγμα, εκείνη η πρώτη, εμβληματική, ασπρόμαυρη φωτογραφία της Nellys (κατά κόσμο Ελένης Σεραϊδάρη), με θέμα τον Παρθενώνα που είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο.

Δελφοί, Ολυμπία, Δήλος, Σαντορίνη, Σούνιο, Ύδρα και Ακρόπολη είναι κάποια από τα μέρη που χρησιμοποιήθηκαν στις τουριστικές αφίσες, από το μεσοπόλεμο και μετά, για να προβάλλουν την Ελλάδα.

Τα μέρη αυτά απέκτησαν μια ακόμα μεγαλύτερη αίγλη ιδωμένα μέσα από τα μάτια μερικών εκ των κορυφαίων Ελλήνων εικαστικών όπως οι:Περικλής Βυζάντιος, Γιώργος Βακιρτζής, Σπύρος Βασιλείου, Δημήτρης Μυταράς, Παναγιώτης Τέτσης, Αλέκος Φασιανός, Λουίζα Μοντεσάντου, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Γιάννης Μόραλης, Παναγιώτης Γράβαλος, Κώστας Τσόκλης, Τakis.

Η έκθεση Ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από την τέχνη, δίνει την ευκαιρία για μια ενδελεχή παρατήρηση της πορείας του ελληνικού τουρισμού από τα χρόνια του ιδεαλιστικού \"ερασιτεχνισμού\" ως την εποχή της πλήρους εξειδίκευσης, ενώ παράλληλα αποτελεί κι ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο, τις αισθήσεις και την υψηλή αισθητική.

Info
Έκθεση: Ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από την τέχνη
Ζάππειο Μέγαρο, έως 17 Ιουλίου (10:00 - 22:00)
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μιχάλης Κατζουράκης .

Σχετικές ειδήσεις
Η έκθεση A Jewel made in Greece για 4η χρονιά στο Ζάππειο
17.02.2017 15:52
Η έκθεση A Jewel made in Greece επιστρέφει για 4η χρονιά στο Ζάππειο Μέγαρο, με τίτλο «H Οδύσσεια των Υλικών».
Τάξη στο Χάος - Ordo ab Chao, αναδρομική έκθεση της 'Οπυς Ζούνη στο Μουσείο Μπενάκη
06.12.2016 13:49
Τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, στις 8 μ.μ., στο κτήριο της οδού Πειραιώς, εγκαινιάζεται η αναδρομική έκθεση της εικαστικού Όπυς Ζούνη με τίτλο Τάξη στο Χάος - Ordo ab Chao,η οποία θα διαρκέσει έως τις 26 Φεβρουαρίου 2017.
Αναδρομική έκθεση του Τάσου Αριδά στη Γκαλερί Βουρκαριάνη
23.06.2016 12:53
Η Γκαλερί Βουρκαριάνη στην Κέα παρουσιάζει από τις 2 Ιουλίου 2016 την αναδρομική έκθεση του Τάσου Αριδά.
Αναδρομική έκθεση για τον Γιώργο Ζογγολόπουλο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου
15.04.2016 12:36
Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου γι’ αυτό το καλοκαίρι μια αναδρομική έκθεση στο έργο του διακεκριμένου γλύπτη, Γιώργου Ζογγολόπουλου, με τίτλο "Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης".
Η τέχνη της εικονογράφησης: Αναδρομική έκθεση του Νικόλα Ανδρικόπουλου στο Μουσείο Καζαντζάκη
11.04.2016 15:07
Το Μουσείο Καζαντζάκη (ΜΝΚ) διοργανώνει Αναδρομική Έκθεση έργων του γνωστού και βραβευμένου εικονογράφου παιδικών βιβλίων Νικόλα Ανδρικόπουλου από 1 Απριλίου έως 15 Μαΐου 2016.