Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Συνάντηση του Μεσογειακού Κοινοβουλίου για τον Πολιτισμό

3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Συνάντηση του Μεσογειακού Κοινοβουλίου για τον Πολιτισμό

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της 3ης

Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης τη Συνάντηση του Μεσογειακού Κοινοβουλίου για τον Πολιτισμό, στις 3 Δεκεμβρίου, από τις 11:00 έως τις 17:00, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, με την υποστήριξη του Love Difference Foundation και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.


Σ’ έναν κόσμο που ταλανίζεται από συγκρούσεις και αστάθεια χωρίς προηγούμενο, σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας που επηρεάζει τους λαούς της Μεσογείου προκαλώντας κοινωνική, πολιτική και οικονομική αναστάτωση και θίγοντας  θεμελιώδεις αρχές και αξίες οδηγώντας ορισμένες φορές σε φονταμενταλισμούς, το Μεσογειακό Κοινοβούλιο για τον Πολιτισμό, μια πρωτοβουλία του Michelangelo Pistoletto, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η τέχνη είναι η πηγή ενός νέου ουμανισμού, που ενεργοποιεί δράσεις  και συμπεριφορές υπευθυνότητας και ουσιαστικής δέσμευσης προς την κοινωνία, τον λεγόμενο ‘αρτιβισμό’ (artivism).


Η Μεσόγειος είναι σήμερα μια περιοχή που αντιμετωπίζει προβληματικές καταστάσεις που έχουν τις ρίζες τους στην ιστορία, τις αντιφάσεις και τη δυναμική της. Οι διαμάχες, οι πόλεμοι, η βαθιά οικονομική, κοινωνική, πολιτική και περιβαλλοντική κρίση θα έχουν επικίνδυνες συνέπειες τόσο για την συγκεκριμένη περιοχή, όσο και για την ίδια την ανθρωπότητα. Είναι παράλληλα, όμως, και  ο τόπος όπου κτίζονται τα θεμέλια ενός κοινού μέλλοντος που θα βασίζεται στην διαπολιτισμική επικοινωνία.


Το Μεσογειακό Κοινοβούλιο για τον Πολιτισμό φιλοδοξεί με τον ‘αρτιβισμό’  να προωθήσει την ιδέα ίδρυσης ενός Κοινοβουλίου των Πολιτών που θα συμβάλει: στην ανάπτυξη μιας κοινής γλώσσας, στην προώθηση ενός ευέλικτου και προοδευτικού δικτύου συνεργασιών, στη σύνδεση της τέχνης και της δημιουργικότητας με την καθημερινή ζωή, στην ανάπτυξη μιας πλατφόρμας πολιτιστικής διαχείρισης για την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών και στην προώθηση της διαφορετικότητας, της καινοτομίας, της παραγωγής και της κινητικότητας. Το όραμά του στηρίζεται στο σεβασμό, στην ελεύθερη έκφραση, στην αμοιβαιότητα, στην ειλικρινή και αποτελεσματική συμμετοχή, στη δέσμευση.

 

Το Κοινοβούλιο εντάσσει τον πολιτισμό στο επίκεντρο του σύγχρονου πολιτικού πλαισίου, ως αντίδοτο στην αυταρχικότητα και σε κάθε είδος φονταμενταλισμού, με ισχυρό το αίσθημα ευθύνης προς τις μελλοντικές γενιές και προς την κατασκευή μια κοινής διαδρομής για τους ανθρώπους της Μεσογείου, συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις σύγχρονες τάσεις  που δομούν τις νέες πολιτιστικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις που υποστηρίζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εργασίες των μελών του Κοινοβουλίου, αλλά και ομιλίες-παρουσιάσεις της Κατερίνας Κοσκινά, Προέδρου του ΚΜΣΤ και Διευθύντριας της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, του Michelangelo Pistoletto, Προέδρου του Μεσογειακού Κοινοβουλίου για τον Πολιτισμό, του Gennaro Migliore, Υπεύθυνου για θέματα επικοινωνίας και πολιτισμού στην Sinistra Ecologia e Libertá και του Δρ. Βύρωνα Πισσαλίδη, ειδικού σε θέματα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας και Πολυπολιτισμικής Διαχείρισης και τέως Διευθυντή του ΚΕ.Δ.Ε.Λ. (Κέντρου Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας και Λόγου).

 


Στο πλαίσιο της Συνάντησης θα πραγματοποιηθεί και παρουσίαση του προγράμματος «Μασσαλία 2013 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» ενώ θα δοθεί  η ευκαιρία να συζητηθούν ειδικά θέματα τέχνης, πολιτιστικής διαχείρισης και ‘αρτιβισμού’.

 


Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης ‘Literati’ στη Μονή Λαζαριστών, στις 19:30, με έργα και εγκαταστάσεις των γνωστών Ρώσων καλλιτεχνών Andrei Filippov, Yuri Albert και Konstantin Zvezdochetov, στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενούμενων δράσεων της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

 

Η Συνάντηση του Μεσογειακού Κοινοβουλίου για τον Πολιτισμό εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (γενικός τίτλος «Παλιές Διασταυρώσεις-Make it new», διάρκεια: 18.09 έως 18.12.2011) η οποία διοργανώνεται από τα μουσεία-μέλη της «Κίνησης 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης» (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ).

 

Η 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης είναι έργο που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία-Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ, με τελικό δικαιούχο το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, και εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών», με θέμα για το 2011 τη Μέση Ανατολή. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης)

 

 

Σχετικές ειδήσεις
6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο του 2017
28.07.2016 10:03
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.
1η Μπιενάλε Κυθήρων Σύγχρονης Τέχνης
01.07.2016 13:14
Η 1η Μπιενάλε Κυθήρων Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κυθήρων και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιά και Νήσων, θα παρουσιαστεί στη διατηρητέα παλαιά κοινοτική αγορά Μαρκάτο, στο Αγγλικό Σχολείο Μυλοποτάμου και στο Κάστρο Κάτω Χώρας από τις 17 έως τις 28 Ιουλίου 2016, θα εγκαινιαστεί στο Μαρκάτο το Σάββατο 16 Ιουλίου, ώρα 20:00.
Παρουσίαση του noise:muse project 2016 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
08.06.2016 16:38
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μας προσκαλεί στην παρουσίαση του noise:muse project 2016 και στη συμμετοχική ηχητική δράση για το κοινό "Ιmagine", στο πλαίσιο της έκθεσης ENIGAMI, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Tο ΑΘΗΝΕΟ συμμετέχει στην Art-Athina 2016
24.05.2016 09:57
Το ΑΘΗΝΕΟ, ο χώρος που αποτελεί σημείο αναφοράς για την κουλτούρα και τον πολιτισμό της μπίρας, θα δώσει το "παρών" στην 21η Art-Athina, τη Διεθνή Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης που ανοίγει τις πύλες της την Πέμπτη 26 Μαΐου στο γήπεδο TaeKwonDo στο Παλαιό Φαλήρο.
Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος: έκθεση από τον ΝΕΟΝ στο  Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
26.10.2015 14:47
H έκθεση του ΝΕΟΝ «Flying over the abyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος» ταξιδεύει από το Ρέθυμνο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, τμήμα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, από τις 7 Νοεμβρίου 2015.