Επιστροφή στον μητρικό θηλασμό. Οδηγός επιβίωσης για γονείς και επαγγελματίες υγείας, γραμμένο απο τον Στέλιο Παπαβέντση.

Ο θηλασµός συνιστά ανθρώπινο δικαίωµα για κάθε µητέρα και για κάθε παιδί που έρχεται σε αυτόν τον κόσµο. Κι όµως, εννιά στις δέκα µητέρες στην Ελλάδα ξεκινούν να θηλάζουν το µωρό τους µόνο για να εγκαταλείψουν την προσπάθεια πρόωρα µέσα στις επόµενες εβδοµάδες από τη γέννηση, ερχόµενες συστηµατικά αντιµέτωπες µε δεκάδες εµπόδια στον θηλασµό, µε ελλιπή υποστήριξη και µε υπονόµευση. Το βιβλίο αυτό σκοπεύει να οπλίσει µε γνώση τις Ελληνίδες που εξαναγκάζονται από την κουλτούρα του µπιµπερό να µην ακολουθήσουν την επιθυµία τους – να θηλάσουν το παιδί τους.

Το ισχύον σύστηµα στερεί την ελευθερία επιλογής στη µεγάλη πλειοψηφία των γυναικών που θέλουν να θηλάσουν. Αυτές οι µητέρες χρειάζονται επειγόντως επιχειρήµατα και επιστηµονικά δεδοµένα ώστε να µπορούν να αντικρούουν σχόλια που εχθρεύονται τον θηλασµό, ενάντιες πρακτικές,  πιέσεις και αντιλήψεις χωρίς καµία επιστηµονική βάση που καθηµερινά υποσκάπτουν τις προσπάθειές τους.  Επίσης, αυτό το βιβλίο έχει σκοπό να βοηθήσει να µεταδοθούν στο ευρύ κοινό οι εκπληκτικές αλήθειες που µε καταιγιστικό ρυθµό αποκαλύπτονται για τον µητρικό θηλασµό κατά τα τελευταία χρόνια µέσα από επιστηµονικές έρευνες από όλο τον κόσµο. Απευθύνεται ακόµα στο άµεσο περιβάλλον των νέων γονιών και σε επαγγελµατίες υγείας και µη που έρχονται σε επαφή µε µικρά παιδιά και µητέρες. Ενδιαφέρει, τέλος, τους κρατικούς και κοινωνικούς φορείς, καθώς αποδεικνύει ότι η αύξηση στα ποσοστά των παιδιών που θηλάζουν είναι προς το συµφέρον –υγείας, οικονοµικό, οικολογικό, κοινωνικό– όλων.

«Στο όχι και τόσο µακρινό µέλλον µπορώ να φανταστώ τη µέρα που όλη η σύγχυση, οι λανθασµένες στάσεις και αντιλήψεις για τον θηλασµό στο ευρύ κοινό θα έχουν εξαφανιστεί, ως αποτέλεσµα δύο τριών διαδοχικών γενεών γυναικών που θήλασαν επιτυχώς και αποκλειστικά τα παιδιά τους. Μπορώ να φανταστώ τη µέρα που όλες οι Ελληνίδες θα ενθαρρύνονται να ξεκινήσουν τον θηλασµό και θα αφήνονται ελεύθερες να θηλάσουν το παιδί τους, χωρίς επιβαλλόµενα εµπόδια, για όσον καιρό θέλουν και µπορούν».                                       

 Ο Στέλιος Παπαβέντσης σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων. Ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική στα Νοσοκοµεία Chelsea @ Westminster, Great Ormond St Hospital for Children και Barnet @ Chase Farm του Λονδίνου. Είναι Διπλωµατούχος του Βασιλικού Κολεγίου Παιδιατρικής της Μεγάλης Βρετανίας (Member of the Royal College of Paediatrics and Child Health). Είναι Διεθνώς Πιστοποιηµένος Σύµβουλος Γαλουχίας (International Board Certified Lactation Consultant). Κατέχει το Certifi-cate in Breastfeeding «Practice and Policy» από το International Institute of Child’s Health, University of London. Αυτή είναι η τρίτη του συγγραφική προσπάθεια. To πρώτο του βιβλίο για γονείς, Προικισµένα µωρά, εµπνευσµένοι γονείς: για µια άλλη προσχολική ηλικία, κυκλοφόρησε το 2009 από τις Εκδόσεις Πατάκη. Ακολούθησε ο πολύτιµος οδηγός Προικισµένα µωρά, εµπνευσµένοι γονείς: για µια άλλη προσχολική διατροφή από τις ίδιες εκδόσεις το 2010.  Έχει δύο παιδιά που θήλασαν για πολύ καιρό.  Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.
www.pediatros-thes.gr