Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Επιστροφή στον μητρικό θηλασμό: Στέλιος Παπαβέντσης

Επιστροφή στον μητρικό θηλασμό: Στέλιος Παπαβέντσης

Επιστροφή στον μητρικό θηλασμό. Οδηγός επιβίωσης για γονείς και επαγγελματίες υγείας, γραμμένο απο τον Στέλιο Παπαβέντση.

 


Ο θηλασµός συνιστά ανθρώπινο δικαίωµα για κάθε µητέρα και για κάθε παιδί που έρχεται σε αυτόν τον κόσµο. Κι όµως, εννιά στις δέκα µητέρες στην Ελλάδα ξεκινούν να θηλάζουν το µωρό τους µόνο για να εγκαταλείψουν την προσπάθεια πρόωρα µέσα στις επόµενες εβδοµάδες από τη γέννηση, ερχόµενες συστηµατικά αντιµέτωπες µε δεκάδες εµπόδια στον θηλασµό, µε ελλιπή υποστήριξη και µε υπονόµευση. Το βιβλίο αυτό σκοπεύει να οπλίσει µε γνώση τις Ελληνίδες που εξαναγκάζονται από την κουλτούρα του µπιµπερό να µην ακολουθήσουν την επιθυµία τους – να θηλάσουν το παιδί τους.

Το ισχύον σύστηµα στερεί την ελευθερία επιλογής στη µεγάλη πλειοψηφία των γυναικών που θέλουν να θηλάσουν. Αυτές οι µητέρες χρειάζονται επειγόντως επιχειρήµατα και επιστηµονικά δεδοµένα ώστε να µπορούν να αντικρούουν σχόλια που εχθρεύονται τον θηλασµό, ενάντιες πρακτικές,  πιέσεις και αντιλήψεις χωρίς καµία επιστηµονική βάση που καθηµερινά υποσκάπτουν τις προσπάθειές τους.  Επίσης, αυτό το βιβλίο έχει σκοπό να βοηθήσει να µεταδοθούν στο ευρύ κοινό οι εκπληκτικές αλήθειες που µε καταιγιστικό ρυθµό αποκαλύπτονται για τον µητρικό θηλασµό κατά τα τελευταία χρόνια µέσα από επιστηµονικές έρευνες από όλο τον κόσµο. Απευθύνεται ακόµα στο άµεσο περιβάλλον των νέων γονιών και σε επαγγελµατίες υγείας και µη που έρχονται σε επαφή µε µικρά παιδιά και µητέρες. Ενδιαφέρει, τέλος, τους κρατικούς και κοινωνικούς φορείς, καθώς αποδεικνύει ότι η αύξηση στα ποσοστά των παιδιών που θηλάζουν είναι προς το συµφέρον –υγείας, οικονοµικό, οικολογικό, κοινωνικό– όλων.


«Στο όχι και τόσο µακρινό µέλλον µπορώ να φανταστώ τη µέρα που όλη η σύγχυση, οι λανθασµένες στάσεις και αντιλήψεις για τον θηλασµό στο ευρύ κοινό θα έχουν εξαφανιστεί, ως αποτέλεσµα δύο τριών διαδοχικών γενεών γυναικών που θήλασαν επιτυχώς και αποκλειστικά τα παιδιά τους. Μπορώ να φανταστώ τη µέρα που όλες οι Ελληνίδες θα ενθαρρύνονται να ξεκινήσουν τον θηλασµό και θα αφήνονται ελεύθερες να θηλάσουν το παιδί τους, χωρίς επιβαλλόµενα εµπόδια, για όσον καιρό θέλουν και µπορούν».                                       

 Ο Στέλιος Παπαβέντσης σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων. Ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική στα Νοσοκοµεία Chelsea @ Westminster, Great Ormond St Hospital for Children και Barnet @ Chase Farm του Λονδίνου. Είναι Διπλωµατούχος του Βασιλικού Κολεγίου Παιδιατρικής της Μεγάλης Βρετανίας (Member of the Royal College of Paediatrics and Child Health). Είναι Διεθνώς Πιστοποιηµένος Σύµβουλος Γαλουχίας (International Board Certified Lactation Consultant). Κατέχει το Certifi-cate in Breastfeeding «Practice and Policy» από το International Institute of Child’s Health, University of London. Αυτή είναι η τρίτη του συγγραφική προσπάθεια. To πρώτο του βιβλίο για γονείς, Προικισµένα µωρά, εµπνευσµένοι γονείς: για µια άλλη προσχολική ηλικία, κυκλοφόρησε το 2009 από τις Εκδόσεις Πατάκη. Ακολούθησε ο πολύτιµος οδηγός Προικισµένα µωρά, εµπνευσµένοι γονείς: για µια άλλη προσχολική διατροφή από τις ίδιες εκδόσεις το 2010.  Έχει δύο παιδιά που θήλασαν για πολύ καιρό.  Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.
www.pediatros-thes.gr

Σχετικές ειδήσεις
68 χρόνια Εκδόσεις Παρισιάνου - Κώστας Χρ. Χατζιώτης
16.12.2016 12:58
Στον επετειακό τόμο «68 χρόνια Εκδόσεις Παρισιάνου», ο συγγραφέας Κώστας Χρ. Χατζιώτης αφηγείται την ιστορία μιας εκδοτικής επιχείρησης που μέσα από την πολυετή πορεία της αναδείχθηκε στον κορυφαίο εκδοτικό οίκο ιατρικών συγγραμμάτων της Ελλάδας.
30.09.2016 11:31
Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις και συνεχίζει να είναι στην κορυφή των ευπώλητων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του», την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, στo θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
 Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα Φθινόπωρο 2016
05.09.2016 12:58
Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές με νέες σειρές εκπαιδευτικών βιβλίων προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και διαχρονικούς τίτλους που αποτελούν σταθερά την πρώτη επιλογή εκπαιδευτικών και γονιών, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζονται να υποδεχτούν το φθινόπωρο με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί.
Την αλήθεια κατάματα - Χρήστος Γιανναράς
29.08.2016 11:46
Από τις εκδόσεις Ιανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Την αλήθεια κατάματα του Χρήστου Γιανναρά.
Η Φιλίτσας Καραγεωργίου παρουσιαζει το βιβλίο της στο βιβλιοκαφέ  Έναστρον
12.05.2016 10:19
Οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοκαφέ Έναστρον έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φιλίτσας Καραγεωργίου, Περσείδες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον.