Ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ (“Eastern Promises”) μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το θεατρικό έργο “The Talking Cure” του Κρίστοφερ Χάμπτον – το οποίο

βασίζεται στο βιβλίο “A Most Dangerous Method” του Τζον Κερ. H ιστορία αναφέρεται στην έντονη σχέση ανάμεσα στους Καρλ Γιουνγκ και Σίγκμουντ Φρόιντ που οδήγησε στη γέννηση της ψυχανάλυσης. Πρωταγωνιστούν οι Κίρα Νάιτλι (“Atonement”), Βίγκο Μόρτενσεν (“The Road”), Μάικλ Φασμπέντερ (“X-Men: First Class”) και Βενσάν Κασέλ (“Ocean’s Thirteen”). Η ταινία συμμετείχε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 68ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βενετίας.

Σαγηνευμένος από την πρόκληση μιας δύσκολης περίπτωσης, ο ανήσυχος Δρ. Καρλ Γιουνγκ αναλαμβάνει ως ασθενή του την ψυχασθενή, αλλά γοητευτική Σαμπίνα Σπιλράιν. Το “όπλο” του Γιουνγκ είναι η μέθοδος του δασκάλου του, του πασίγνωστου Σίγκμουντ Φρόιντ. Και οι δύο άντρες μαγεύονται από την Σαμπίνα. Στην “παρέα” προστίθεται και ο Ότο Γκρος, ένας ασθενής που είναι αποφασισμένος να ξεπεράσει κάθε όριο. Ο Γιουνγκ παραδίνεται στον πόθο για την ασθενή του και μια παθιασμένη σχέση ξεκινά. Η Σαμπίνα γίνεται ο καταλύτης στις εμπνευσμένες θεωρίες του. Παράλληλα, ο Φρόιντ προχωρά ένα βήμα παραπέρα, εισχωρώντας ακόμα βαθύτερα στο μυαλό της νεαρής γυναίκας.

Ο Σκηνοθέτης

Ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, γνωστός επίσης με τα ψευδώνυμα “King of Venereal Horror” και “Baron of Blood”, γεννήθηκε το 1943 στο Τορόντο. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο με πτυχίο στην Λογοτεχνία και κατά τη διάρκεια των σπουδών του έστρεψε το ενδιαφέρον του στον κινηματογράφο. Στο τέλος των 60s ο Κρόνενμπεργκ γύρισε 4 ταινίες μικρού μήκους, “Transfer”, “From The Drain”, “Stereo” και “Crimes of the Future”. Στις ταινίες αυτές άρχισε να εξερευνά μερικά από τα θέματα που χαρακτήρισαν και όρισαν την καριέρα του όπως η βία, η σεξουαλικότητα, η πραγματικότητα καθώς και η παράλληλη πραγματικότητα, η κοινωνική σάτιρα και ο βιολογικός τρόμος. 

Οι πρώτες κινηματογραφικές ταινίες του Κρόνενμπεργκ ήταν οι σύγχρονες αιματηρές ιστορίες με βρυκόλακες “Shivers” και “Rabid”. Το 1979 βγήκε στις αίθουσες η υποτιμημένη, προκλητική και αυτοβιογραφική ταινία του “The Brood” ενώ άρχισε να αποκτά δημοτικότητα με τις ταινίες “Scanners” και “Videodrome”. Με τις ταινίες “Οι Διχασμένοι” και “Γυμνό Γεύμα”, ο Καναδός σκηνοθέτης τράβηξε την προσοχή των κριτικών αλλά και του κοινού και έλαβε αμέτρητους επαίνους, αλλά και διεθνή βραβεία. Ανάμεσα στις ταινίες που έχει γράψει και έχει σκηνοθετήσει ο ίδιος συμπεριλαμβάνονται επίσης οι ταινίες “Εταιρεία Θανάτου”, “Η Μύγα”, “Crash” και “eXistenZ”. Πέρα από τις ταινίες που έχει γράψει ο ίδιος, ο Κρόνενμπεργκ έχει σκηνοθετήσει και ταινίες άλλων σεναριογράφων όπως “Νεκρή Ζώνη”, βασισμένο σε βιβλίο του Στίβεν Κινγκ, “M.Butterfly”, “Spider”, “Το Τέλος Της Βίας” και “Επικίνδυνες Υποσχέσεις”.

Οι ταινίες του έχουν περάσει από διάφορα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ κι έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία. To “Crash” κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες το 1996, το “eXistenZ” βραβεύθηκε με την Αργυρή Άρκτο στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου το 1999, το “Τέλος της Βίας” απέσπασε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ το 2006, ενώ οι “Επικίνδυνες Υποσχέσεις” ήταν υποψήφιες για δύο Όσκαρ το 2008. Το 2008, ο Κρόνενμπεργκ σκηνοθέτησε μια νέα όπερα, βασισμένη στην ταινία του  “Η Μύγα”, η οποία ανέβηκε στο “Paris\’s Théâtre du Châtelet” και στη “Los Angeles Opera”. Ο Χάουαρντ Σόουρ συνέθεσε την μουσική ενώ ο Ντέιβιντ Χένρι Χουάνγκ έγραψε το λιμπρέτο. Προσεχώς θα μεταφέρει στον κινηματογράφο το μυθιστόρημα “Cosmopolis” του Ντον ΝτεΛίλλο, με τους Ρόμπερτ Πάτινσον, Ζιλιέτ Μπινός, Πολ Τζιαμάτι και Σαμάνθα Μόρτον.

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ
Σενάριο : Κρίστοφερ Χάμπτον

Βασισμένο στο θεατρικό έργο “The Talking Cure” του Κρίστοφερ Χάμπτον, το οποίο βασίζεται στο βιβλίο “A Most Dangerous Method” του Τζον Κερ
 

Παραγωγή: Τζέρεμι Τόμας, Μάρτιν Κατς, Μάρκο Μέλιτς
 

Ηθοποιοί: Κίρα Νάιτλι, Βίγκο Μόρτενσεν, Μάικλ Φασμπέντερ, Βενσάν Κασέλ, Σάρα Γκαντόν

Μοντάζ: Ρόναλντ Σάντερς
Φωτογραφία: Πίτερ Σασκίτσκι
Σκηνικά : Τζέιμς ΜακΑτίρ
Κοστούμια: Ντενίζ Κρόνενμπεργκ
Μουσική: Χάουαρντ Σόουρ