Το θέατρο Badminton παρουσιάζει το εξαιρετικό, φαντασμαγορικό Μαύρο Θέατρο της Πράγας και την παράσταση «Afrikania» στις

16, 17 και 18 Δεκεμβρίου 2011.

Εκτυφλωτικό μαύρο. Όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται, αυτό είναι το Μαύρο θέατρο της Πράγας Image. Μια ιδιοφυής τεχνική, που αποδεικνύει ότι το όνειρο, η φαντασμαγορία και η μαγεία φαίνονται πολύ καλύτερα στο σκοτάδι. Και εμείς στο θέατρο Badminton σβήνουμε με ανυπομονησία τα φώτα, για να υποδεχθούμε αυτούς τους ιδιότυπους «Άρχοντες του Σκότους», που επιστρέφουν στην Αθήνα, για να μας μαγέψουν με τη νέα τους παράσταση «Afrikania».

Στα 22 χρόνια της ιστορίας του, το Θέατρο «IMAGE» έχει καταφέρει να κατακτήσει το κοινό, όπου κι αν παρουσιάζεται, γιατί συνδυάζει μοναδικά τις πιο καινούριες τεχνικές του μαύρου θεάτρου, με το σύγχρονο χορό, τη σύγχρονη μουσική και την παντομίμα. Με αυτές τις καλλιτεχνικές φόρμες μπορεί και εξιστορεί πολύπλοκες, πολλές φορές, ιστορίες, σκορπίζοντας απλόχερα τη μαγεία και τη φανταστική ατμόσφαιρα, που μόνο το μαύρο θέατρο μπορεί να προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους.

Εδώ, το φως είναι άλλο και το σκοτάδι είναι άλλο. Γιατί το μαύρο σκοτάδι εδώ είναι γεμάτο εκπλήξεις. Από το μυστικό και άπειρο βάθος του μαύρου εργαστηρίου έρχονται σε σας θαυμάσιες εικόνες. Δε βλέπετε τους ηθοποιούς, επειδή είναι αφανείς. Αρκετούς, όμως, θα τους δείτε καλά και από κοντά. Ο χορός θα αφήσει τα ανομολόγητα να αποκαλυφθούν, θα γητέψει τη συγκίνησή σας και θα νικήσει τους φυσικούς νόμους. Η μουσική έχει τη δυνατότητα να γεννήσει ή να αφυπνίσει πρωτόγνωρα συναισθήματα, το τραγικό δίνει τη θέση του στο κωμικό, το απίστευτο στο πιθανό. Και η φαντασία γίνεται η πιο υπέροχη πραγματικότητα.

Η παράσταση «AFRIKANIA», μία από τις τελευταίες δημιουργίες του Θεάτρου «Image», περιγράφει μια απρόσμενη συνάντηση ενός ζευγαριού, που βρίσκεται σε εξωτικό ταξίδι στην Αφρική, με έναν ταχυδρόμο, ο οποίος βρίσκεται τυχαία στη θέση του ρεσεψιονίστα ενός εγκαταλειμμένου ξενοδοχείου. Ολόκληρη η ιστορία διαδραματίζεται σε μαγευτικά αφρικάνικα τοπία. Έντονα χρώματα, υπέροχα κοστούμια που θυμίζουν ζώα της ζούγκλας, σκηνικά εμπνευσμένα από τη φύση, προβολές και ειδικά εφέ που περιτριγυρίζουν τους θεατές και επαγγελματίες χορευτές που παραπέμπουν σε παράσταση των MΟΜΙΧ, χαρίζουν θαυμάσιες εικόνες μέσα στο μυστηριώδες σκοτάδι. Ο θαυμαστός κόσμος του μαύρου Θεάτρου έχει πάντοτε εκπλήξεις. Πόσο μάλιστα, στην παράσταση «AFRIKANIA», όπου ο συνδυασμός της ιδιαίτερης τεχνικής του μαύρου θεάτρου, με την κορυφαία ποιότητα του «IMAGE» προσφέρουν ένα φαντασμαγορικό αποτέλεσμα, που θα γοητεύσει μικρούς και μεγάλους. 

Το Θέατρο «Image», ιδρύθηκε το 1989 από τους Alexander Cihar και Eva Asterova. Πολύ σύντομα, έγινε αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής σκηνής της Πράγας και καταξιώθηκε στη διεθνή σκηνή με μεγάλες διεθνείς περιοδείες. Έως σήμερα, τις 7.000 περίπου παραστάσεις του  Θεάτρου «Image» έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 1.500.000 θεατές μόνο στην Πράγα.   

 
Back to Black…

Το μαύρο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε ως θεατρική άποψη στις αυτοκρατορικές αυλές της Ασίας. Η πρώτη του δομή αποτελούνταν από το «μαύρο δωμάτιο» ή «μαύρο κουτί», το οποίο εμφάνιζε μία μικρή σκηνή επενδυμένη με μαύρο ύφασμα, η οποία φιλοξενούσε μέσα της, ηθοποιούς-μαριονετίστες ντυμένους στα μαύρα. Η μαύρη ενδυμασία, τους επέτρεπε να κινούν διάφορα αντικείμενα κάτω από φωτισμό κεριών, δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι αιωρούνται.
Η τεχνική αυτή εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και το 1961 ο Jiri Srnec, τελειόφοιτος της Ακαδημίας Θεάτρου της Πράγας, άρχισε να πειραματίζεται με την ιωδίζουσα λάμπα φθορισμού (black light) και τη συμπεριφορά της στη θεατρική σκηνή. Έτσι, αναβίωσε η εξέλιξη του μαύρου θεάτρου.

Η ευφυής καινοτομία και θαυματοποιός τεχνική του μαύρου θεάτρου, ξεκινώντας από το εγχείρημα του σκηνοθέτη Jiri Srnec, βασίζεται στο μαύρο σκηνογραφικό χώρο και στην ενδυματολογική άποψη του μαύρου βελούδου. Οι ηθοποιοί-χορευτές εμφανίζονται επί σκηνής, επιμελώς καλυπτόμενοι από αυτό το ύφασμα. Το μαύρο σε συνδυασμό με το βελούδο δίνει ένα αποτέλεσμα πλήρους απορροφητικότητας του φωτός. Αυτή τη φυσική παρατήρηση «του μαύρου πάνω στο μαύρο» και στο συμπερασματικό αποτέλεσμα του αόρατου έκαναν ο Jiri Srnec και οι συνεργάτες του και προχώρησαν στην τέχνη που λέγεται μαύρο θέατρο.

Η μαγεία έρχεται να συμπληρώσει και να τελειοποιήσει αυτό το επί σκηνής θαύμα, καθώς οι θεατές δεν μπορούν να αντιληφθούν και να εξηγήσουν την κίνηση διαφόρων αντικειμένων, που χειρίζονται οι ηθοποιοί – χορευτές.
Στο μάτι του θεατή γίνεται αντιληπτό, μόνο, ως ένα τυχαίο παιχνίδι εναλλαγής του ορατού με το αόρατο, (μιας και βλέπουν ανθρώπους και αντικείμενα να αιωρούνται στις τρεις διαστάσεις, αυτόνομα).

Είναι μοναδικά τα συναισθήματα, που σου βγάζει το μαύρο θέατρο μιας και ξεφεύγει από την επιμελημένη προσπάθεια του συμβατικού θεάτρου να απεικονίσει επί σκηνής την καθημερινή πραγματικότητα. Αυτή είναι και η διαφορά του από το χιλιοειπωμένο, μέσα από διάφορα θεατρικά ρεύματα και σκηνοθετικές προτάσεις, συμβατικό θέατρο, εδώ στοχεύεται και επιτυγχάνεται η κατάρρευση του πραγματικού, η αναβίωση της μεγαλόπρεπης ψευδαίσθησης.

Είναι ένα θέαμα πλημμυρισμένο από κίνηση, χρώμα και μουσική. Είναι μία ανάσα γέλιου και ευφορίας στην ψυχρή και απρόσωπη τεχνοκρατική εποχή που ζούμε.