Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Ο Νίκος Ξυδάκης: Rue Lepsius σε ποίηση Διονύση Καψάλη στον Ιανό

Ο Νίκος Ξυδάκης: Rue Lepsius σε ποίηση Διονύση Καψάλη στον Ιανό

Ο Νίκος Ξυδάκης παρουσιάζει το έργο "Rue Lepsius" Μουσική Προσωπογραφία του Κ.Π. Καβάφη σε ποίηση Διονύση Καψάλη, την Τρίτη …

22 Νοεμβρίου και τα Σάββατα 3, 10 & 17 Δεκεμβρίου στις 22.00.

 

Τραγουδούν ο Τάσος Αποστόλου και ο Νίκος Ξυδάκης.

Στο ρόλο του αφηγητή ο Διονύσης Καψάλης.
(Στην τελευταία παράσταση 17/12 συμμετέχει και ο Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης)
Επιμέλεια -πιάνο: Δημήτρης Μπουζάνης.
Βιολοντσέλο: Μιχάλης Πορφύρης
Βιολοντσέλο: Έλλη Φιλίππου
Κοντραμπάσο: Κώστας Πατσιώτης
Συμμετέχει το κουαρτέτο νέων μουσικών DORΌS.

 

Η βραδιά θα μεταδοθεί ζωντανά από το ianosradio.gr

 

Ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης, με τη συνοδεία εξαιρετικών συντελεστών, παρουσιάζει για τέσσερεις μόνο παραστάσεις στον IANO το έργο “Rue Lepsius Μουσική προσωπογραφία του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη”.

 

Η παράσταση Rue Lepsius είχε πρωτοπαρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία το καλοκαίρι του 2009 στην Αθήνα στο «Σχολείον», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, αλλά και στην Αίγυπτο, τη χώρα που γεννήθηκε και έζησε ο κορυφαίος ποιητής , τον Ιούνιο του 2011.


 
Το “Rue Lepsius” είναι ένα σπονδυλωτό μουσικό έργο που αφηγείται τον βίο του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη. Μία μουσική προσωπογραφία, ένα αδρό σχεδίασμά του, που φιλοδοξεί να δώσει περισσότερο την αίσθηση του ανθρώπου, τη γοητεία που ασκεί επάνω μας ο κόσμος της ποίησής του. Τα επιμέρους τραγούδια στοιχειοθετούν μεμονωμένα επεισόδια, περιστατικά του βίου του με αναφορές στην Κωνσταντινούπολη, στους δρόμους της Αλεξάνδρειας, στον εύθραυστο ερωτισμό του, στο σπίτι της οδού Lepsius, στο νοσοκομείο στην Αθήνα όπου νοσηλεύτηκε, στα οποία αναχωνεύονται διακριτικά καβαφικοί απόηχοι ή και φράσεις ατόφιες από ποιήματά του.


Η μουσική που ακούγεται είναι η μουσική της πολιτείας που έζησε. Της Αλεξάνδρειας. Έτσι όπως διαχέεται στους δρόμους, στα σπίτια, στα καφενεία ή από πλανόδιους μουσικούς.

 

Τα τραγούδια σε ποίηση Διονύση Καψάλη ερμηνεύουν ο Νίκος Ξυδάκης και ο βαρύτονος Τάσος Αποστόλου. Στο ρόλο του αφηγητή θα είναι ο ποιητής Διονύσης Καψάλης και στην τελευταία παράσταση στις 17 Δεκεμβρίου μία εξέχουσα φυσιογνωμία των ελληνικών γραμμάτων, ο Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης . Στο πιάνο ο Δημήτρης Μπουζάνης ενώ συμμετέχει και το κουαρτέτο νέων μουσικών Dorόs.

 

Οι παραστάσεις θα συνοδευθούν από την προβολή  του βραβευμένου στην 23η Biennale της Αλεξάνδρειας video artwork της Lizzie Caligas με τίτλο “Morning Light” (Golden Award “Alexandria Lighthouse”  23d Alexandria Biennale).

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Οι έρωτες του ποιητή στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
06.02.2017 15:46
Πώς τέσσερις Έλληνες συνθέτες (Δημήτρης Παπαδημητρίου, Νίκος Ξυδάκης, Τάσος Ρωσόπουλος, Κώστας Μάκρας) παίρνουν τα ποιήματα του Χάινε και φτιάχνουν μία ερωτεύσιμη συναυλία;
Ο Νίκος Ξυδάκης συναντά τον Μιχάλη Γκανά στο «Γιαπί» της ΑΚΤ-ΕΙΝ
08.12.2016 17:17
Ο Νίκος Ξυδάκης, συναντά το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016 στο «Γιαπί» της ΑΚΤ-ΕΙΝ, τον Μιχάλη Γκανά.
“Ημερολόγιο τρίτο”: Ο Νίκος Ξυδάκης στον Ιανό
10.11.2016 11:52
Ο Nίκος Ξυδάκης, ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής με διαχρονικές και ιδιαίτερες εμπνεύσεις, δημιουργεί δύο μοναδικές βραδιές στον αγαπημένο χώρο του Ιανού.
Ο Νίκος Ξυδάκης και ο Γιώργος Ανδρέου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
08.03.2016 15:13
Την πολυαναμενόμενη μουσική συνάντηση του Νίκου Ξυδάκη με τον Γιώργο Ανδρέου θα έχει τη χαρά να παρακολουθήσει το κοινό του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, καθώς οι δύο σημαντικοί συνθέτες θα βρεθούν μαζί επί σκηνής τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016.
Μετασχηματισμοί: Ο Νίκος Ξυδάκης, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Τάσος Ρωσόπουλος στη Στέγη
07.03.2016 17:06
Στην τρίτη συναυλία του κύκλου Μετασχηματισμοί και σε συνέχεια της παρουσίασης του Χειμωνιάτικου ταξιδιού του Σούμπερτ με τους στίχους στα ελληνικά, οι Νίκος Ξυδάκης , Δημήτρης Παπαδημητρίου και Τάσος Ρωσόπουλος θα παρουσιάσουν νέα τραγούδια, μελοποιώντας ποιήματα του Wilhelm Müller, από τον κύκλο Winterreise, σε μετάφραση του Διονύση Καψάλη.