Το βιβλίο του Έρικ Λάρσον, Στον κήπο με τα θηρία, μας ταξιδεύει στο Βερολίνο του 1933, χρονιά που ο Χίτλερ αναδύθηκε στην εξουσία Βερολίνο 1933: Ο χαμηλών τόνων καθηγητής Γουίλιαμ Ντοντ φτάνει στην Ευρώπη, συνοδευόμενος από την οικογένειά του, τη σύζυγό του, τον γιο του και τη φλογερή κόρη του τη Μάρθα, ως ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χιτλερική Γερμανία.

Η οικογένεια των Αμερικανών θα βρεθεί σε μια πόλη με τα πιο εντυπωσιακά και αβανγκάρντ κτίρια στον κόσμο, όπου κυριαρχούν η ενέργεια και η αισιοδοξία. Τα θέατρα, οι συναυλιακοί χώροι και τα καφέ είναι πάντα κατάμεστα, στους δρόμους κυκλοφορεί ένα καλοντυμένο και γοητευτικό πλήθος. Η Μάρθα βρίσκει τη «Νέα Γερμανία» απολύτως συναρπαστική – πέφτει από τη μια αγκαλιά στην άλλη ενθουσιασμένη από τους φερέλπιδες γερμανούς αξιωματικούς.

Καθώς κυλά ο πρώτος χρόνος της θητείας του Ντοντ, οι μέρες της οικογένειας είναι γεμάτες ένταση, ίντριγκα και έρωτες. Η κατάληξή τους όμως θα είναι ο απόλυτος τρόμος όταν ένας φονικός σπασμός βίας θα βουτήξει την πόλη στο αίμα και θα αποκαλύψει τον πραγματικό χαρακτήρα του Χίτλερ και τις τερατώδεις φιλοδοξίες του.
Καλώς ήρθατε στον Κήπο με τα Θηρία.

Ο ΕΡΙΚ ΛΑΡΣΟΝ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ

Με το καινούργιο μου βιβλίο σας προσκαλώ σ’ ένα ταξίδι στο Βερολίνο του 1933 –χρονιά που ο Χίτλερ αναδύθηκε στην εξουσία– παρέα με έναν πατέρα και μια κόρη, υπαρκτά πρόσωπα, οι οποίοι από το Σικάγο μεταφέρονται στην καρδιά της γερμανικής μεγαλούπολης. Ανυποψίαστοι για τις βασανιστικές μέρες που θα ακολουθούσαν. Εκείνη τη χρονική περίοδο όλα ήταν ρευστά – ο Χίτλερ δεν είχε ακόμη τον απόλυτο έλεγχο της εξουσίας και οι περισσότεροι εξωτερικοί παρατηρητές προέβλεπαν πως η κυβέρνησή του δεν θα άντεχε για πολύ. Η οικογένεια των Αμερικανών θα βρεθεί σε μια πόλη με τα πιο εντυπωσιακά και αβανγκάρντ κτίρια στον κόσμο, όπου κυριαρχούν η ενέργεια και η αισιοδοξία. Τα θέατρα, οι συναυλιακοί χώροι και τα καφέ είναι πάντα κατάμεστα, οι δρόμοι γεμάτοι από ένα καλοντυμένο και γοητευτικό πλήθος. Αλλά οι δυο πρωταγωνιστές μου θα λάβουν μια σειρά μαθημάτων που θα τους αλλάξουν για πάντα, με τραγικές συνέπειες εντέλει.

Ο πατέρας ο Γουίλιαμ Ε. Ντοντ, ένας ήρεμος καθηγητής, προς μεγάλη έκπληξη όλων αλλά και του ίδιου, επιλέχθηκε από τον πρόεδρο Ρούζβελτ ως ο πρώτος πρεσβευτής των ΗΠΑ στη ναζιστική Γερμανία. Η κόρη του, η Μάρθα, 24 χρονών, αποφάσισε να τον συνοδεύσει σ’ αυτή την πολλά υποσχόμενη περιπέτεια προκειμένου να αποδράσει από τον νεκρό της γάμο με έναν νεοϋορκέζο τραπεζίτη. Αυτοί οι δυο και η υπόλοιπη οικογένεια εγκαθίστανται σε ένα παλιό αρχοντικό στο μεγάλο πάρκο του Βερολίνου το Tiergarten — δηλαδή στον Κήπο με τα Θηρία.

Ο Ντοντ περίμενε να συναντήσει τη ζεστή σχέση μεταξύ των πολιτών που ο ίδιος είχε ξαναζήσει όταν ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής στη Λειψία – ήλπιζε πως με τη λογική και την ήρεμη πειθώ θα μπορούσε να συνεννοηθεί με τη χιτλερική κυβέρνηση. Η Μάρθα βρίσκει τη «Νέα Γερμανία» απολύτως συναρπαστική – καμία σχέση με το φρικιαστικό βασίλειο που περιέγραφαν οι αμερικάνικες εφημερίδες. Γι’ αυτήν, όπως και για πολλούς άλλους ξένους επισκέπτες της εποχής εκείνης, η μεταμόρφωση της Γερμανίας ήταν όντως συναρπαστική και καθόλου τρομακτική. Όχι ακόμη τουλάχιστον.

Τον πρώτο χρόνο οι μέρες τους είναι γεμάτες ενέργεια, ίντριγκα και έρωτες – ο τρόμος που θα επακολουθήσει θα ξεπεράσει τους χειρότερους εφιάλτες τους. Με αφορμή τις εμπειρίες αυτών των ανθρώπων μας δίνεται η δυνατότητα να διαπιστώσουμε γιατί ο πλανήτης άργησε τόσο πολύ να συνειδητοποιήσει τη χιτλερική απειλή.

Να μερικοί από τους χαρακτήρες που θα γνωρίσετε διαβάζοντας το βιβλίο ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΕ ΤΑ ΘΗΡΙΑ:
—Rudolf Diels, ο όμορφος νεαρός επικεφαλής της νεοϊδρυθείσας τότε Γκεστάπο, ένας άντρας με ακεραιότητα, ένας από τους εραστές της Μάρθας.
—Ernst “Putzi” Hanfstaengl, ο γκέι απόφοιτος του Χάρβαρντ, ο οποίος έπαιζε πιάνο για τον Χίτλερ και πίστευε πως η Μάρθα μπορεί να ήταν η κατάλληλη να δαμάσει την ψυχή του Φίρερ.
—Hermann Göring, του οποίου το τρομερό πάθος (και μέγεθος) για τις φανταχτερές στρατιωτικές στολές τον είχε κάνει στόχο ιδιωτικών αστείων αλλά όταν η φονική του φύση αποκαλυφθεί, θα προκαλέσει σοκ.
—Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών William Phillips, δεδηλωμένος αντισημίτης, ο οποίος συσπειρώνοντας ομοϊδεάτες του αξιωματούχους οργάνωσε μια σιωπηρή εκστρατεία για να χάσει ο Ντοντ τη θέση του.
—George Messersmith, ο οξύθυμος αμερικανός γενικός πρόξενος που όρθωσε το ανάστημά του στους Ναζί και επιθυμούσε τη δουλειά του Ντοντ.
—Franz von Papen, ο όμορφος, κόλακας αντικαγκελάριος, ο οποίος καθοδηγούμενος από το επιτελείο του έβγαλε έναν δραματικό αντιχιτλερικό λόγο που πυροδότησε έναν κατακλυσμό αίματος.
Καθώς κυλά ο πρώτος χρόνος της θητείας του Ντοντ ως πρεσβευτή, τον συνοδεύουμε σε πάρτι και δείπνα, επισκεπτόμαστε το παράξενο εξοχικό του Göring και κάνουμε μακρινές βόλτες με το αυτοκίνητο για να ξεφύγουμε από την παρακολούθηση των Ναζί. Νιώθουμε στο πετσί μας τον φόβο και την ένταση που επικρατεί ενώ ο Χίτλερ αναδεικνύεται κυρίαρχος του πολιτικού συστήματος, καταπνίγει ένα «πραξικόπημα», μέχρι που ο Ντοντ ξυπνά ένα πρωί σε μια πόλη βουτηγμένη στο αίμα…

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Ο Χίτλερ, εν μέσω μηχανορραφιών, κατάφερε να αναρριχηθεί στην ηγεσία, αρχικά, του κόμματός του και στη συνέχεια, της Γερμανίας. Έγινε καγκελάριος στις 30 Ιανουαρίου 1933. Ωστόσο, με αφορμή τον «εμπρησμό» του γερμανικού κοινοβουλίου (Ράιχσταγκ), προχώρησε, μαζί με τους στενούς του συνεργάτες, στην επιχείρηση που προετοίμαζε από καιρό: την εκκαθάριση όλων όσοι στέκονταν εμπόδιο στην πραγματοποίηση των σχεδίων του.

Η επιχείρηση αυτή, η οποία σήμερα είναι γνωστή ως η Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών, τον κατέστησε απόλυτο κυρίαρχο της Γερμανίας.

Ο Έρικ Λάρσον είναι βραβευμένος δημοσιογράφος και ιστορικός. Το προηγούμενο βιβλίο του (η ιστορία του πρώτου σίριαλ κίλερ των ΗΠΑ) με τίτλο The Devil in the White City τιμήθηκε με το βραβείο Edgar και ήταν υποψήφιο για το Gold Dagger Non-Fiction Award. Ζει στο Σιάτλ.
Περισσότερα για τον Έρικ Λάρσον και το βιβλίο του θα βρείτε στο ιστολόγιο eriklarsonbooks.com και στον δικτυακό τόπο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

http://www.metaixmio.gr/