Ο γενικός τίτλος της είναι Ετεροτοπίες και θα διαρκέσει από 21 Μαΐου έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Φορέα διοργάνωσης είναι το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο γενικός τίτλος της είναι Ετεροτοπίες και θα διαρκέσει από 21 Μαΐου έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Φορέα διοργάνωσης είναι το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού.

Το φετινό καλοκαίρι η Θεσσαλονίκη γίνεται το επίκεντρο της σύγχρονης τέχνης. 160 καλλιτέχνες,  37 χώρες, 25 φορείς της πόλης, 26 χώροι, 27 εκθέσεις-δράσεις συνυπάρχουν σε μια γιορτή σύγχρονης τέχνης χωρίς προηγούμενο.

Συνολικά 82 καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό θα παρουσιάσουν τα έργα τους στο κεντρικό εικαστικό πρόγραμμα της 1ης  Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Η επιμέλεια είναι των:  Κατρίν Νταβίντ: «Ετεροτοπίες: Διαιρέσεις/Διοράσεις (από εδώ και από αλλού)» (Βοηθός επιμελητή, Θοδωρής Μάρκογλου), Γιαν Έρικ Λούντστρομ «Ετεροτοπίες: Η κοινωνία πρέπει να αμυνθεί» (Βοηθός επιμελητή, Άννα Μυκονιάτη) και Μαρίας Τσαντσάνογλου «Ετεροτοπίες: Τηρητές Άλλων Τόπων». Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού γίνεται το σημείο συνάντησης των τριών επιμελητών καθώς παρουσιάζουν αντίστοιχα τρεις καλλιτέχνες ο καθένας.

Ο τίτλος Ετεροτοπίες προέρχεται από διάλεξη του Μισέλ Φουκώ και αναφέρεται σε πραγματικούς τόπους – νησίδες όπου ο άνθρωπος ακολουθεί κανόνες, που τον αποσυντονίζουν από την καθημερινή του λειτουργία.

Από το παράλληλο πρόγραμμα ξεχωρίζουν:
 
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Η Μπιενάλε πάει…σχολείο που αφορά εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία Μέσης εκπαίδευσης του Νομού Θεσσαλονίκης, που έχουν στόχο την παρουσίαση και ενημέρωση των μαθητών γύρω από το θεσμό της Μπιενάλε και την ευαισθητοποίησή τους γύρω από την τέχνη.
Η  3η Παιδική Μπιενάλε, η Διεθνής συνάντηση 18 νέων καλλιτεχνών, η έκθεση 15 Ελλήνων εικαστικών δημιουργών, Recreation- maid in Greece, και η έκθεση 27 εικαστικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό με γενικό τίτλο, Ποιος είναι εδώ;

Το πλήρες πρόγραμμα των εκθέσεων και των δράσεων που θα αναπτυχθούν στα διάφορα σημεία της πόλης με τη συνεργασία πολλών πολιτιστικών φορέων υπάρχει στην  ιστοσελίδα www.thessalonikibiennale.gr

INFO
1η Μπιενάλε σύγχρονης τέχνης, Θεσσαλονίκη
Από 21 Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου
Πρόγραμμα: www.thessalonikibiennale.gr
Πληροφορίες: τηλ: 2310 589140-142, fax:2310 600123
info@greekstatemuseum.com