Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Θεσσαλονίκη: 1η Μπιενάλε σύγχρονης τέχνης

Θεσσαλονίκη: 1η Μπιενάλε σύγχρονης τέχνης
Ο γενικός τίτλος της είναι Ετεροτοπίες και θα διαρκέσει από 21 Μαΐου έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Φορέα διοργάνωσης είναι το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο γενικός τίτλος της είναι Ετεροτοπίες και θα διαρκέσει από 21 Μαΐου έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Φορέα διοργάνωσης είναι το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού.

Το φετινό καλοκαίρι η Θεσσαλονίκη γίνεται το επίκεντρο της σύγχρονης τέχνης. 160 καλλιτέχνες ,  37 χώρες, 25 φορείς της πόλης, 26 χώροι, 27 εκθέσεις-δράσεις συνυπάρχουν σε μια γιορτή σύγχρονης τέχνης χωρίς προηγούμενο.

Συνολικά 82 καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό θα παρουσιάσουν τα έργα τους στο κεντρικό εικαστικό πρόγραμμα της 1ης  Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Η επιμέλεια είναι των:  Κατρίν Νταβίντ: «Ετεροτοπίες: Διαιρέσεις/Διοράσεις (από εδώ και από αλλού)» (Βοηθός επιμελητή, Θοδωρής Μάρκογλου), Γιαν Έρικ Λούντστρομ «Ετεροτοπίες: Η κοινωνία πρέπει να αμυνθεί» (Βοηθός επιμελητή, Άννα Μυκονιάτη) και Μαρίας Τσαντσάνογλου «Ετεροτοπίες: Τηρητές Άλλων Τόπων». Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού γίνεται το σημείο συνάντησης των τριών επιμελητών καθώς παρουσιάζουν αντίστοιχα τρεις καλλιτέχνες ο καθένας.

Ο τίτλος Ετεροτοπίες προέρχεται από διάλεξη του Μισέλ Φουκώ και αναφέρεται σε πραγματικούς τόπους – νησίδες όπου ο άνθρωπος ακολουθεί κανόνες, που τον αποσυντονίζουν από την καθημερινή του λειτουργία.

Από το παράλληλο πρόγραμμα ξεχωρίζουν:
 
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Η Μπιενάλε πάει…σχολείο που αφορά εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία Μέσης εκπαίδευσης του Νομού Θεσσαλονίκης, που έχουν στόχο την παρουσίαση και ενημέρωση των μαθητών γύρω από το θεσμό της Μπιενάλε και την ευαισθητοποίησή τους γύρω από την τέχνη.
Η  3η Παιδική Μπιενάλε, η Διεθνής συνάντηση 18 νέων καλλιτεχνών, η έκθεση 15 Ελλήνων εικαστικών δημιουργών, Recreation- maid in Greece, και η έκθεση 27 εικαστικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό με γενικό τίτλο, Ποιος είναι εδώ;

Το πλήρες πρόγραμμα των εκθέσεων και των δράσεων που θα αναπτυχθούν στα διάφορα σημεία της πόλης με τη συνεργασία πολλών πολιτιστικών φορέων υπάρχει στην  ιστοσελίδα www.thessalonikibiennale.gr

INFO
1η Μπιενάλε σύγχρονης τέχνης, Θεσσαλονίκη
Από 21 Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου
Πρόγραμμα: www.thessalonikibiennale.gr
Πληροφορίες: τηλ: 2310 589140-142, fax:2310 600123
info@greekstatemuseum.com

Σχετικές ειδήσεις
Η 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2017
28.11.2016 12:24
Μετά από δέκα χρόνια, πέντε επιτυχημένες διοργανώσεις, εκθέσεις διεθνούς κύρους και κάλυψης, συνεργασίες με επιμελητές και εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπράξεις με φορείς, παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο και χιλιάδες επισκεπτών, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.
Ο Γιώργος Δρίβας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας
26.08.2016 17:12
Ο καλλιτέχνης Γιώργος Δρίβας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας (13 Μαΐου- 26 Νοεμβρίου 2017) με την εικαστική εγκατάσταση «Εργαστήριο Διλημμάτων» σε επιμέλεια του Ορέστη Ανδρεαδάκη. Την ευθύνη για την υλοποίηση της ελληνικής συμμετοχής θα έχει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την ιδιότητα του Επιτρόπου της εθνικής εκπροσώπησης.
6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο του 2017
28.07.2016 10:03
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.
Νάγια Γιακουμάκη: Η νέα Εταίρος & Διευθύντρια της Μπιενάλε της Αθήνας
18.07.2016 13:07
Η Νάγια Γιακουμάκη γίνεται το νέο εταιρικό μέλος της Μπιενάλε της Αθήνας, σε μια φάση όπου η δέκα ετών επιτυχημένη Μπιενάλε ενισχύει την διεθνή εμβέλεια και προοπτική της.
1η Μπιενάλε Κυθήρων Σύγχρονης Τέχνης
01.07.2016 13:14
Η 1η Μπιενάλε Κυθήρων Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κυθήρων και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιά και Νήσων, θα παρουσιαστεί στη διατηρητέα παλαιά κοινοτική αγορά Μαρκάτο, στο Αγγλικό Σχολείο Μυλοποτάμου και στο Κάστρο Κάτω Χώρας από τις 17 έως τις 28 Ιουλίου 2016, θα εγκαινιαστεί στο Μαρκάτο το Σάββατο 16 Ιουλίου, ώρα 20:00.