Η αίθουσα τέχνης Art Zone 42, επί της Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου 42, παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Νομικού …

με τίτλο «Temperate Zone». 

Με κεντρικό ενδιαφέρον του εικαστικού προσηλωμένο στην φύση της ζωής ενός συγκεκριμένου είδους λουλουδιών, ζητούμενο για τον ίδιο αποτελεί η μύηση στην ανατομία μιας άγνωστης ομορφιάς που παραμένει στο περιθώριο, παρά η στείρα απεικόνιση του ωραίου. Βυθισμένα σε μια εσωτερική ατμόσφαιρα σκεπτικισμού, τα τεράστια αυτά λουλούδια, εκφράζουν το δίπολο που δημιουργείται ανάμεσα στο φαινομενικά κοινώς αποδεκτό και στις άγνωστες, πολλές φορές καλά κρυμμένες, πτυχές της αινιγματικής φύσης.

Η κριτικός και Ιστορικός Τέχνης Αθηνά Σχινά, σε κείμενό της για το έργο του ζωγράφου, αναφέρει:

“ Τα άνθη του Γιάννη Νομικού απαρτίζουν έναν ολόκληρο μικρόκοσμο, εξαρτώμενο από το φως και τις εγγύτητες μέσω των οποίων επισκοπεί εκείνος με προσοχή τις λεπτομέρειές τους, εξιχνιάζοντας τις φανερές και αφανέρωτές τους πτυχές. Από τον τρόπο που τα προσεγγίζει, τα άνθη του αποκαλύπτουν αφενός τον αισθησιασμό τους, αφετέρου την απειλητική τους δύναμη, το σφρίγος και την αλκή τους. Η γοητεία τους ελκύει και εντυπωσιάζει το βλέμμα, το οποίο μαζί με την οπτική παράμετρο ενεργοποιεί και την απτική διάθεση.

Εκτός από τον εξαιρετικό σχεδιασμό και την χρωματική τονική αισθαντικότητα του Γιάννη Νομικού, για τον ίδιον η πράξη της ζωγραφικής αποτελεί μια μέθοδο πειθαρχίας και εμβάθυνσης στον στοχασμό και την φαντασία του. Πρόκειται για μια άσκηση ζωής και έναν τρόπο αυτοσυνειδησίας που του προσφέρει καθ’ εαυτή η διαδικασία της εικαστικής πραγμάτωσης, με βάση ένα θέμα που αναδεικνύεται οικείο και ίσως εξαντλημένο, το οποίο όμως εκείνος παρουσιάζει απροσδόκητα πρωτοφανέρωτο, με μεταφορικές και μεταφυσικές μάλιστα προεκτάσεις.

Γιατί στην Τέχνη, περισσότερο και από την ιδέα ή τις όποιες συμβολικές προεκτάσεις που περιλαμβάνει το θέμα, εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ο τρόπος ή οι τρόποι που ο καλλιτέχνης το αποκωδικοποιεί, το μετουσιώνει και εκφραστικά το διατυπώνει.”