Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει τους Balkan Baroque Band σε μία μοναδική βραδιά την Τετάρτη

9 Νοεμβρίου 2011.

Το συγκρότημα Balkan Baroque Band, υπό τη διεύθυνση του Jean Christophe Frisch, αποτελείται από μουσικούς προερχόμενους από όλες τις άκρες των Βαλκανίων και -παρά το νεαρό της ηλικίας του- φιλοδοξεί να τοποθετηθεί ανάμεσα στα καλύτερα μπαρόκ συγκροτήματα της Ευρώπης.

Τα ταξίδια του Jean-Christophe Frisch, καλλιτεχνικού υπεύθυνου του φημισμένου μουσικού σχήματος XVIII-21 Le Baroque Nomade, υποκινούμενα τόσο από ανθρωπιστικό όσο και από μουσικό ενδιαφέρον, κάλυψαν μια απόσταση από την Αιθιοπία έως την Κίνα και από τη Βολιβία έως τις Φιλιππίνες. Το ασίγαστο πάθος του για την ανακάλυψη νέων δρόμων τον έφερε αισίως στα Βαλκάνια. Σε μια προσπάθεια η έμπειρη γαλλική ματιά να βρει έναν νέο ερμηνευτικό αέρα για τη μπαρόκ μουσική.

H Balkan Baroque Band ιδρύθηκε στη βάση ενός συλλογισμού: να αναβιώσει αυτό που υπήρξε η μουσική Ευρώπη για αιώνες. Ένας ζωντανός και πλούσιος συνδυασμός δηλαδή μουσικών που ταξιδεύοντας σε όλη την ήπειρο, αντάλλασσαν ιδέες μεταλλάσσοντας έτσι την ίδια τη φύση της μουσικής. Και ας ήταν το ταξίδι με άμαξα πολύ πιο επικίνδυνο και χρονοβόρο από το αεροπλάνο.

Η Balkan Baroque Band αποτελείται από Βαλκάνιους μουσικούς που χρόνια τώρα πλαισίωναν μερικά από τα καλύτερα σχήματα της Ευρώπης και αναζητούσαν τις επιρροές στην παλαιά μουσική των χωρών τους. Αποκτώντας, κατά αυτόν τον τρόπο, την ικανότητα να συνδυάζουν στα προγράμματά τους θρυλικές συνθέσεις -Eine Kleine Nachtmusic του Μότσαρτ- δίπλα σε «κρυμμένους» θησαυρούς όπως αυτές του Σλοβένου συνθέτη Ivancic. Ένα σχήμα με αυθεντικό ήχο και δυνατό ταμπεραμέντο που εσκεμμένα αγνοεί τα σύνορα που όρθωσαν οι αυτοκρατορίες και ο Ψυχρός Πόλεμος μέσα στα χρόνια. Σύνορα που -ουσιαστικά-  ποτέ δεν κατάφεραν να δεσμεύσουν τη μουσική.

Σολίστ

Sharman Plesner, βιολί
Δάφνη Κοκκώνη, τσέμπαλο
Jean-Christophe Frisch, φλάουτο και καλλιτεχνική διεύθυνση

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

J.-B. Lully: Suite d\’Armide

G.F. Handel: Concerto grosso, op. 3, no 4

W.A. Mozart: Eine Kleine Nachtmusik, K 525

Διάλειμμα

J.S. Bach: Concerto Brandebourg N° 5, BWV 1050

A. Ivančić: Sinfonia in G major

Mordechele Rosenthal (Mark Roszavölgyi): Elsö magyar tarsastancz