Μια διαφορετική εικαστική προσέγγιση στα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου επιχειρείται μέσα από το σκοτεινό και απειλητικό τοπίο της

έκθεσης «Σε Κίνδυνο» που εγκαινιάζεται στο Ινστιτούτο Θερβάντες την ερχόμενη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου και ώρα 19.30.


Η παράνομη μετανάστευση, η σύγκρουση στην Οαξάκα το 2006, οι φυλετικές διακρίσεις, ο φόβος για το διαφορετικό και η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι τα θέματα που απασχολούν τον Φερνάντο Ασέβες Ουμάνα (Πόλη του Μεξικού, 1969) σ’ αυτή την έκθεσή του με τον τίτλο «Σε κίνδυνο», η οποία είναι αποτέλεσμα της δουλειάς του από το 2002, όταν έμενε στο Παρίσι και μελετούσε την ταξινομική συλλογή του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

«Επισκέφθηκα τυχαία μια αίθουσα με ζώα που έχουν εξαφανιστεί. Πρόκειται για θηλαστικά που εξαφανίστηκαν στη διάρκεια τριών αιώνων, όταν ο δυτικός άνθρωπος παρενέβη στο περιβάλλον του. Είναι μια αίθουσα που προκαλεί πολλή θλίψη», εξομολογείται ο ζωγράφος.

«Η ιδέα της έκθεσης προέκυψε από μια επαναλαμβανόμενη αντανάκλαση του φωτός. Έμοιαζε με ντισκοτέκ κι εκείνο το ζώο εκεί πέρα…. Κι έτσι άρχισε να δημιουργείται αυτή η σειρά που σήμερα μετρά 60 πίνακες. Το θέμα με γοήτευσε και με μάγεψε, άρχισα να ζωγραφίζω και να σχεδιάζω…».

Η έκθεση περιλαμβάνει 26 ελαιογραφίες μεγάλου μεγέθους (130x162cm, 150x200cm, 130x195cm), που παριστάνουν άγρια ζώα εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος, ζώα που εξόρισε η διαδικασία εκπολιτισμού που εισέβαλε στη ζούγκλα, στο δάσος, στις λίμνες και επέβαλε ένα τοπίο από τσιμέντο και άσφαλτο. Οι πίνακες της σειράς είναι ένας παραλληλισμός με την παράνομη μετανάστευση, θέμα συχνά άβολο για ορισμένους συλλέκτες, όπως λέει ο ίδιος ο ζωγράφος.

Σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Μεξικού στην Αθήνα.