Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Give Me A Few Words: Ηλεκτροακουστική Μουσική στο About

Give Me A Few Words: Ηλεκτροακουστική Μουσική στο About

To About παρουσιάζει δύο βραδιές ηλεκτροακουστικής μουσικής στο About σε επιμέλεια Ανάργυρου Δενιόζου το Σάββατο

26 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011 στις 20.30 το βράδυ σε έργα των John Cage, Karlheinz Stockhausen, Luciano Berio, Henri Chopin, Kurt Schwitters, Guy Debord, Gerhard Ruehm, Allen Ginsberg, Steve Reich, Joan LaBarbara, Ανδρέας Δικτυόπουλος και Demetrio Stratos.

 


Ο Marshall McLuhan γράφει κάπου πως οι διάφορες μορφές της τεχνολογίας δεν είναι παρά επεκτάσεις του ανθρώπινου σώματος: ο τροχός - του ποδιού, ο μοχλός - του χεριού, τα μουσικά όργανα - του φωνητικού συστήματος. Και τι συμβαίνει όταν στο εικόνα αυτή υπεισέρχονται τα μέσα ηχογράφησης και αποθήκευσης; Ανεπτυγμένα τα περισσότερα για αλλότριους σκοπούς, στα χέρια των καλλιτεχνών, σε μία ενάντια στην φύση τους χρήση, απο-μνημειώνουν, απο-σωματοποιούν και αντικειμενοποιούν το πιο ανθρώπινο από τα μέσα έκφρασης, την φωνή .


Σε ένα διαρκές παιχνίδι αμφισβήτησης της κάποτε θεωρούμενης ως δεδομένης σχέσης σημείου – σημασίας, πραγματικότητας – αναπαράστασης, η τεχνολογία καθιστά εφικτή μία νέα ποίηση, άλλοτε αποκαθαρμένη από νοήματα μέχρι την αφετηρία του φωνήματος/ήχου, άλλοτε αναλυμένη στο μικρότερο συστατικό της, το γράμμα, σε μία αναγωγή στο ουσιώδες, σε νέες συνθέσεις και απροσδόκητες παραθέσεις, σε μία νέα μουσική .


Και είναι η φωνή αυτή που αποτελεί για μία ακόμα φορά την αφετηρία για την διερεύνηση και την επέκταση των ορίων, στα συχνά συγκεχυμένα σύνορα ανάμεσα στην εκφορά και την κραυγή, την ομιλία και το τραγούδι, την λέξη και την ονοματοποιία, την σημασία και τον ήχο.


Άλλοτε απλά καταγραμμένη για να μεταφέρει μοναδικές εμπειρίες που δεν είναι δυνατόν να αναπαραχθούν αλλιώς και άλλοτε επεξεργασμένη σε διάφορες βαθμίδες αναγνωρισιμότητας, η ηχογράφηση της φωνής είναι ο μίτος που ενώνει όλα τα έργα των δύο αυτών συναυλιών. Το ηχητικό τεκμήριο, η απαγγελία, η φωνητική ποίηση, η ονοματοποιία, το τραγούδι, η φωνολογία, συνυπάρχουν και συνδιαλέγονται σε έναν λαβύρινθο πολλαπλών διαδρομών, συνδέσεων, αντιπαραθέσεων και νοημάτων.

         


Κείμενο: Ανάργυρος Δενιόζος

 

Σχετικές ειδήσεις
Folies de cabaret: Μουσική παράσταση στον Αυλητή Art
21.12.2016 15:47
Πέντε βραδιές μουσικού θεάτρου με μελωδίες από τα πιο γνωστά μιούζικαλ θα μας ταξιδέψουν στην εποχή του cabaret, από την ποτοαπαγόρευση μέχρι τα φημισμένα night clubs και τις λαμπερές βραδιές τζαζ του Μεσοπολέμου.
Ο Ψαραντώνης για δύο βραδιές στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
21.11.2016 11:27
Ο Ψαραντώνης θα βρεθεί στις αρχές Δεκεμβρίου για δυο βραδιές στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου. Μία μουσική παράσταση, που θα περιλαμβάνει γνωστά τραγούδια από ολόκληρη την δισκογραφία του Ψαραντώνη, καθώς και ανέκδοτα αποσπάσματα από το δίσκο που ηχογραφεί με τίτλο, «Ο Ερωτόκριτος».
Συνάντηση: O Στέφανος Κορκολής σε έργα Μίκη Θεοδωράκη για δύο βραδιές στον Ιανό
01.11.2016 16:47
Μετά από sold out εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό η παράσταση «Συνάντηση» έρχεται στην μουσική σκηνή του ΙΑΝΟΥ για δύο μοναδικές βραδιές.
Η Σοφία Παπάζογλου live στο Σταυρό του Νότου
08.03.2016 11:33
Η ξεχωριστή ερμηνεύτρια Σοφία Παπάζογλου, με τη γλυκιά και αισθαντική φωνή, παρουσιάζει για δύο μοναδικές βραδιές στο Σταυρό του Νότου +(Plus) ένα πρόγραμμα που βασίζεται στην τελευταία της δουλειάς με τίτλο «Ο χτύπος της καρδιάς μου», με την επιμέλεια της Λίνας Νικολακοπούλου.
The Carnival Concert από την Moysa στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
04.03.2016 12:27
Το Σάββατο 12 Μαρτίου η «MOYSA» – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκε τον Μάρτιο 2015 με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – παρουσιάζει διάσημα έργα και μουσική από γνωστές και αγαπημένες ταινίες, με έναυσμα, τις απόκριες.