To About παρουσιάζει δύο βραδιές ηλεκτροακουστικής μουσικής στο About σε επιμέλεια Ανάργυρου Δενιόζου το Σάββατο

26 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011 στις 20.30 το βράδυ σε έργα των John Cage, Karlheinz Stockhausen, Luciano Berio, Henri Chopin, Kurt Schwitters, Guy Debord, Gerhard Ruehm, Allen Ginsberg, Steve Reich, Joan LaBarbara, Ανδρέας Δικτυόπουλος και Demetrio Stratos.

Ο Marshall McLuhan γράφει κάπου πως οι διάφορες μορφές της τεχνολογίας δεν είναι παρά επεκτάσεις του ανθρώπινου σώματος: ο τροχός – του ποδιού, ο μοχλός – του χεριού, τα μουσικά όργανα – του φωνητικού συστήματος. Και τι συμβαίνει όταν στο εικόνα αυτή υπεισέρχονται τα μέσα ηχογράφησης και αποθήκευσης; Ανεπτυγμένα τα περισσότερα για αλλότριους σκοπούς, στα χέρια των καλλιτεχνών, σε μία ενάντια στην φύση τους χρήση, απο-μνημειώνουν, απο-σωματοποιούν και αντικειμενοποιούν το πιο ανθρώπινο από τα μέσα έκφρασης, την φωνή.

Σε ένα διαρκές παιχνίδι αμφισβήτησης της κάποτε θεωρούμενης ως δεδομένης σχέσης σημείου – σημασίας, πραγματικότητας – αναπαράστασης, η τεχνολογία καθιστά εφικτή μία νέα ποίηση, άλλοτε αποκαθαρμένη από νοήματα μέχρι την αφετηρία του φωνήματος/ήχου, άλλοτε αναλυμένη στο μικρότερο συστατικό της, το γράμμα, σε μία αναγωγή στο ουσιώδες, σε νέες συνθέσεις και απροσδόκητες παραθέσεις, σε μία νέα μουσική.

Και είναι η φωνή αυτή που αποτελεί για μία ακόμα φορά την αφετηρία για την διερεύνηση και την επέκταση των ορίων, στα συχνά συγκεχυμένα σύνορα ανάμεσα στην εκφορά και την κραυγή, την ομιλία και το τραγούδι, την λέξη και την ονοματοποιία, την σημασία και τον ήχο.

Άλλοτε απλά καταγραμμένη για να μεταφέρει μοναδικές εμπειρίες που δεν είναι δυνατόν να αναπαραχθούν αλλιώς και άλλοτε επεξεργασμένη σε διάφορες βαθμίδες αναγνωρισιμότητας, η ηχογράφηση της φωνής είναι ο μίτος που ενώνει όλα τα έργα των δύο αυτών συναυλιών. Το ηχητικό τεκμήριο, η απαγγελία, η φωνητική ποίηση, η ονοματοποιία, το τραγούδι, η φωνολογία, συνυπάρχουν και συνδιαλέγονται σε έναν λαβύρινθο πολλαπλών διαδρομών, συνδέσεων, αντιπαραθέσεων και νοημάτων.

         

Κείμενο: Ανάργυρος Δενιόζος