Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Give Me A Few Words: Ηλεκτροακουστική Μουσική στο About

Give Me A Few Words: Ηλεκτροακουστική Μουσική στο About

To About παρουσιάζει δύο βραδιές ηλεκτροακουστικής μουσικής στο About σε επιμέλεια Ανάργυρου Δενιόζου το Σάββατο

26 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011 στις 20.30 το βράδυ σε έργα των John Cage, Karlheinz Stockhausen, Luciano Berio, Henri Chopin, Kurt Schwitters, Guy Debord, Gerhard Ruehm, Allen Ginsberg, Steve Reich, Joan LaBarbara, Ανδρέας Δικτυόπουλος και Demetrio Stratos.

 


Ο Marshall McLuhan γράφει κάπου πως οι διάφορες μορφές της τεχνολογίας δεν είναι παρά επεκτάσεις του ανθρώπινου σώματος: ο τροχός - του ποδιού, ο μοχλός - του χεριού, τα μουσικά όργανα - του φωνητικού συστήματος. Και τι συμβαίνει όταν στο εικόνα αυτή υπεισέρχονται τα μέσα ηχογράφησης και αποθήκευσης; Ανεπτυγμένα τα περισσότερα για αλλότριους σκοπούς, στα χέρια των καλλιτεχνών, σε μία ενάντια στην φύση τους χρήση, απο-μνημειώνουν, απο-σωματοποιούν και αντικειμενοποιούν το πιο ανθρώπινο από τα μέσα έκφρασης, την φωνή .


Σε ένα διαρκές παιχνίδι αμφισβήτησης της κάποτε θεωρούμενης ως δεδομένης σχέσης σημείου – σημασίας, πραγματικότητας – αναπαράστασης, η τεχνολογία καθιστά εφικτή μία νέα ποίηση, άλλοτε αποκαθαρμένη από νοήματα μέχρι την αφετηρία του φωνήματος/ήχου, άλλοτε αναλυμένη στο μικρότερο συστατικό της, το γράμμα, σε μία αναγωγή στο ουσιώδες, σε νέες συνθέσεις και απροσδόκητες παραθέσεις, σε μία νέα μουσική .


Και είναι η φωνή αυτή που αποτελεί για μία ακόμα φορά την αφετηρία για την διερεύνηση και την επέκταση των ορίων, στα συχνά συγκεχυμένα σύνορα ανάμεσα στην εκφορά και την κραυγή, την ομιλία και το τραγούδι, την λέξη και την ονοματοποιία, την σημασία και τον ήχο.


Άλλοτε απλά καταγραμμένη για να μεταφέρει μοναδικές εμπειρίες που δεν είναι δυνατόν να αναπαραχθούν αλλιώς και άλλοτε επεξεργασμένη σε διάφορες βαθμίδες αναγνωρισιμότητας, η ηχογράφηση της φωνής είναι ο μίτος που ενώνει όλα τα έργα των δύο αυτών συναυλιών. Το ηχητικό τεκμήριο, η απαγγελία, η φωνητική ποίηση, η ονοματοποιία, το τραγούδι, η φωνολογία, συνυπάρχουν και συνδιαλέγονται σε έναν λαβύρινθο πολλαπλών διαδρομών, συνδέσεων, αντιπαραθέσεων και νοημάτων.

         


Κείμενο: Ανάργυρος Δενιόζος

 

Σχετικές ειδήσεις
Βραδιές γεμάτες μουσική στο Hard Rock Cafe Athens
15.09.2016 14:56
Το Hard Rock Cafe Athens υποδέχεται την καινούργια σεζόν με πολύ μουσική! Στεγασμένο στον εμβληματικό χώρο στην Αδριανού 52, το Hard Rock Cafe Athens παρουσιάζει ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα που υπόσχεται να χαρίσει στους λάτρεις της rock, μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία!
Νότες και λέξεις για μικρούς και μεγάλους στη Μουσική Βιβλιοθήκη
16.06.2016 15:42
Την Τρίτη 21 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται μικρούς και μεγάλους σε μια μουσικοχορευτική εκδήλωση-δρώμενο που θα εξελίσσεται στους χώρους της,
Bistrots Du Monde: Δύο ιδιαίτερες μουσικές βραδιές στον Ειλισσό
19.04.2016 15:45
Δύο ιδιαίτερες βραδιές έρχονται την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Απριλίου 2016, με σύμπραξη όλων των συντελεστών της τριλογίας BISTROTS DU MONDE που πέρασαν ήδη πολλές φορές φέτος από τον Ειλισσό και πάντα με μεγάλη επιτυχία!
Η Σοφία Παπάζογλου live στο Σταυρό του Νότου
08.03.2016 11:33
Η ξεχωριστή ερμηνεύτρια Σοφία Παπάζογλου, με τη γλυκιά και αισθαντική φωνή, παρουσιάζει για δύο μοναδικές βραδιές στο Σταυρό του Νότου +(Plus) ένα πρόγραμμα που βασίζεται στην τελευταία της δουλειάς με τίτλο «Ο χτύπος της καρδιάς μου», με την επιμέλεια της Λίνας Νικολακοπούλου.
The Carnival Concert από την Moysa στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
04.03.2016 12:27
Το Σάββατο 12 Μαρτίου η «MOYSA» – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκε τον Μάρτιο 2015 με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – παρουσιάζει διάσημα έργα και μουσική από γνωστές και αγαπημένες ταινίες, με έναυσμα, τις απόκριες.