Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει την παιδική παράσταση «Ο μεγαλύτερος θησαυρός του κόσμου» από τις 6 Νοεμβρίου μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου 2011.

Περίληψη

Η Δροσιά, η Χρύσα και ο Σπίθας βρήκαν έναν σπάνιο χάρτη που οδηγούσε στο μεγαλύτερο θησαυρό του κόσμου.

Προς μεγάλη τους έκπληξη δεν βρήκαν θησαυρό, αλλά ένα αλλόκοτο πλάσμα που πετάει τον χάρτη μακριά λέγοντας: «Από εδώ και πέρα θα σας καθοδηγήσω εγώ!» Η εντολή του είναι να ακολουθήσει ο καθένας τη δική του πορεία, για να βρει το θησαυρό. Μόνος μπούσουλας ένα ρητό, διαφορετικό για τον καθένα, που ισχυρίζεται ότι θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν κάθε δυσκολία, που θα βρουν στο δρόμο.
«Πάντα να βοηθάς, ποτέ να μη βλάπτεις».

«Όλους πάντα ν’ αγαπάς και το φόβο να πετάς».
«Η αγάπη δίνει και συγχωρεί, ο εγωισμός παίρνει και λησμονεί».
Το κυνήγι του θησαυρού είναι γεμάτο διασκέδαση, περιπέτειες κι ανατροπές….
Συναντάνε απίθανα πλάσματα μέσα σε ένα δάσος γεμάτο ζωή. Δέντρα, ζώα, πουλιά, γίγαντες και ξωτικά γίνονται αφορμή να αναμετρηθούν… με τον εαυτό τους!

Μόνος τους αντίπαλος ο ύπουλος Ίγκο, ο φύλακας του θησαυρού, που προσπαθεί να τους αποπροσανατολίσει με ένα μόνο τρόπο: «την αρνητική έκφραση του εαυτού τους».
Θα καταφέρουν να τον νικήσουν και με ποιον τρόπο;
Θα εκδηλώσουν τις ποιότητες που χρειάζονται, όπως το θάρρος, η ανιδιοτελής προσφορά, η συνεργασία, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η ευγνωμοσύνη, η συγχώρεση, ή τελικά θα χαθούν στο δάσος;
Θα καταφέρουν να φτάσουν στη σπηλιά και να ανακαλύψουν το θησαυρό, ξεπερνώντας τις νέες εκπλήξεις που κρύβονται εκεί;
Ελάτε, κι εσείς! Ελάτε να βρούμε μαζί το «Μεγαλύτερο θησαυρό του κόσμου» και να γίνουμε οι πιο πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου!
… γιατί αυτός ο Θησαυρός ανήκει  σε όλους μας!

Σημείωμα σκηνοθέτιδας – Άννα Παπαμάρκου

Η παράσταση «Ο Μεγαλύτερος θησαυρός του κόσμου» είναι μια παράσταση για τα παιδιά, αλλά και για τους γονείς. Πραγματεύεται επίκαιρα θέματα μέσα από ένα παραμυθένιο τρόπο, γεμάτο χιούμορ, γέλιο, φαντασία, γρήγορο ρυθμό, ζωντάνια κι εκπλήξεις.

Είναι ένα πολυθέαμα που συνδυάζει με επιτυχία τους παραδοσιακούς τρόπους θεατρικής έκφρασης με την σύγχρονη τεχνολογία, ικανοποιώντας τις αισθητικές απαιτήσεις του σύγχρονου θεατή.

Με την χρήση σύγχρονων μέσων (projecting, animation) ο σκηνικός χώρος μεταμορφώνεται συνεχώς, ζωντανεύει κι αλληλεπιδρά με τους ηθοποιούς και τους θεατές, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Οι ηθοποιοί, ξετυλίγουν το πλούσιο υποκριτικό και κωμικό τους ταλέντο μέσα σε μια πανδαισία ήχων, χρωμάτων, μουσικής και χορού, καθώς συναντούν γιγάντιες κούκλες, πλάσματα του θεάτρου σκιών και εκφραστικές μάσκες.

Είναι μια παράσταση που φιλοδοξεί να πλημμυρίσει τις αισθήσεις, τη φαντασία και την ψυχή των παιδιών με όμορφες εμπειρίες, με αισιοδοξία, γέλιο, χαρά και πολλή αγάπη.
Σημείωμα συγγραφέων – Άννα Παπαμάρκου – Λεωνίδας Ψέλτουρας

Αριστοτέλης, στο έργο του «Ηθικά Νικομάχεια», θέτει το ερώτημα «ποιο είναι το ύψιστο αγαθό» για να καταλήξει πως «η Ευδαιμονία είναι το ύψιστο αγαθό».

Τι είναι η ευδαιμονία; Είναι η βαθιά χαρά, η ευτυχία.
Ποια, όμως, η πηγή της ευδαιμονίας;

Σήμερα, όλοι αναγνωρίζουμε ότι εναποθέσαμε την ευτυχία μας κατά βάση στην απόκτηση υλικών αγαθών, με την ψεύτικη πεποίθηση ότι «όσα περισσότερα κατέχω, τόσο πιο ευτυχισμένος γίνομαι».
Ως αποτέλεσμα, η οικονομική κρίση, μαζί με τα υπαρκτά προβλήματα που δημιούργησε, έκλεψε και το γέλιο μας αφού η μεγαλύτερη πηγή της ευτυχίας μας, το χρήμα, κατέρρευσε.

Τα παιδιά, βεβαίως δεν μένουν ανεπηρέαστα από τις ψυχικές πιέσεις που η οικονομική ανασφάλεια δημιουργεί.
Το θεατρικό έργο «Ο μεγαλύτερος θησαυρός του κόσμου» φιλοδοξεί να δώσει μια διέξοδο στον ψυχικό κόσμο των παιδιών, αλλά και των μεγάλων, να απαλύνει τις εντάσεις και να αλλάξει την οπτική, που βλέπουν τα πράγματα. Μέσα από το χιούμορ φιλοδοξεί να ξυπνήσει το κρυμμένο δυναμικό, που όλοι έχουμε μέσα μας και είναι ο αληθινός θησαυρός, που μπορεί στηρίξει την ουσιαστική μας ευτυχία.

Μέσα από ένα ταξίδι-κυνήγι του θησαυρού, τα παιδιά θα ανακαλύψουν διαμάντια όπως το θάρρος, η φιλία, η αγάπη, η ανιδιοτελής προσφορά, η ευγνωμοσύνη, η συγχώρεση, η αποδοχή της διαφορετικότητας.
Γιατί, όπως λέει και ο ήρωας της παράστασης: «αυτά που έχουν πραγματική αξία στη ζωή δεν αγοράζονται, αλλά προσφέρονται από καρδιά σε καρδιά»
Ελάτε λοιπόν, όλοι μαζί στο κυνήγι του Μεγαλύτερου θησαυρού του κόσμου!
Ελάτε να διασκεδάσουμε, να γελάσουμε και να περάσουμε υπέροχα!
Ελάτε να μάθουμε πως είναι στο χέρι μας να γίνουμε πλουσιότεροι σε ευτυχία!

Κείμενα – Στίχοι : Άννα Παπαμάρκου – Λεωνίδας Ψέλτουρας
Σκηνοθεσία: Άννα Παπαμάρκου
Σκηνικά: Απολλωνία Θεοχάρις
Κοστούμια: Ντομινίκ Ντέλκος
Μουσική Σύνθεση: Βασίλης Μούστος
Animation: Λεωνίδας Ψέλτουρας
Μάσκες – Κούκλες: Άννα Παπαμάρκου
Μουσική Επιμέλεια: Ευδαίμων Άμροτος

Παίζουν: Ειρήνη Ανδρέου, Μαρία Λογοθέτη, Χριστίνα Παπαβασιλείου και Άννα Παπαμάρκου