Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Spectacle από τους Vasistas: Μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών στο Bios

Spectacle από τους Vasistas: Μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών στο Bios
To Bios παρουσιάζει την παράσταση «Spectacle» της ομάδας Vasistas, μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών 2011 από τις

3 μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 2011.


Το Spectacle της ομάδας Vasistas διερευνά τους μηχανισμούς εκπαίδευσης του ατόμου στην καθημερινότητα. Η ομάδα στήνει μιαν εύπλαστη κινούμενη εγκατάσταση με ανθρώπους. Ένα παράλογο αυθύπαρκτο δίκτυο δράσης όπου οι εισερχόμενοι  πραγματοποιούν συγκεκριμένες ασκήσεις εκπαίδευσης των ατόμων. 

 

Οι ελεγκτές γίνονται ελεγχόμενοι, οι ερευνητές πειραματόζωα και η ενστικτώδης πλευρά των ανθρώπων θέαμα και μέσο χειραγώγησης. Ένας παράλογος κόσμος που λειτουργεί σαν παραμορφωτικός καθρέφτης μιας πραγματικότητας και που συνδιαλέγεται με την αστεία πλευρά του ανθρώπου που αναζητά να υπάρξει συγκρουόμενος διαρκώς στη δίνη της αλληλεξάρτησης και της αποδοτικής παραγωγικότητας. Μπορεί να ιδωθεί απλώς και σαν ένα αθώο και αστείο παιχνίδι. Επίκεντρο, η θεαματοποίηση της  εσωτερικότητας και η σύγκρουση των ενστίκτων με τους κοινωνικούς κανόνες. Στην αναζήτηση της διαπροσωπικής επικοινωνίας.

 

Η δραματουργία βασίζεται σε επιστημονικά πειράματα, σύμβολα, εικόνες και λειτουργίες της πραγματικότητας που μας περιβάλλει, έργα και κείμενα ερευνητών και διανοητών του 20ου αιώνα.

 


Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη
Σύλληψη/ Δραματουργία/ Μουσική: ομάδα vasistas
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Σκηνικός χώρος: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Λήδα Δάλλα

 

Με τους: Naima Carbajal, Ariane Labed, Πέτρο Σταθακόπουλο, Ευθύμη Θέου και Αργυρώ Χιώτη

 

Παραγωγή/Management: Αλέξανδρος Βρεττός
Φωτογραφίες για την παράσταση: Γιώργος Λάνθιμος
Φωτογραφίες από την παράσταση: Χρήστος Βουδούρης

 

Η παράσταση δημιουργήθηκε για το Φεστιβάλ Αθηνών 2011 στην Αθήνα και σε résidence στο κέντρο χορού και τεχνών La Caldera (Βαρκελώνη, Ιούνιος 2011).


Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) στις 11,12,13 Ιουλίου.
Με την υποστήριξη της πόλης της Μασσαλίας.

 

ομάδα vasistas

Προερχόμαστε από διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Μεξικό) και μοιραζόμαστε εμπειρίες ζωής στο εξωτερικό.  Η ομάδα ενεργοποιείται ανάμεσα στην Ελλάδα (Αθήνα) και την Γαλλία (Μασσαλία), αναζητώντας την κινητικότητα και μια σκηνική γλώσσα χωρίς ταυτότητα.  Επιδιώκουμε  τη συνεχή έρευνα και τον πειραματισμό ως προς τη σκηνική πράξη.

 

Κάποιες αρχές εργασίας των vasistas:

Χρησιμοποιούμε ελάχιστα τεχνικά ή σκηνικά μέσα, δίνοντας έμφαση στον ηθοποιό. Οι παραστάσεις μας δημιουργούνται έτσι ώστε να προσαρμόζονται εύκολα σε οποιοδήποτε θεατρικό ή μη χώρο (γκαράζ, αυλές, υπόγεια, κτλ.). Επίσης, απευθύνονται πάντα σε ένα πολυεθνικό κοινό: χρησιμοποιούμε πολλές γλώσσες, ενσωματώνοντας στη δράση απευθείας μετάφραση επί σκηνής.

 

Προτείνουμε συνήθως μια δραματουργία που δεν καθορίζεται από μια λογική κειμένου ή ιστορίας,  συνθέτουμε τη δική μας μουσική , χρησιμοποιούμε υλικά από την προσωπική μας εμπειρία και υλικά που συλλέγουμε, ώστε να ενορχηστρώσουμε σε κάθε λεπτομέρεια ‘κινούμενες εικόνες’, δημιουργώντας το ρυθμό της ιστορίας μας, σαν μια μουσική χορογραφία σε παρόντα χρόνο. Αναζητούμε μία σκηνική γλώσσα που αυθαίρετα ονομάζουμε «ευαίσθητη γλώσσα του σώματος».

 

http://www.vas.eu.com/
info@vas.eu.com

Σχετικές ειδήσεις
Είσαι ένα κτήνος, Βίσκοβιτς - Ιστορίες με ζώα, από τους AbOvo και τους 4Frontal στο Bios
08.11.2016 10:51
Οι AbOvo και οι 4Frontal, δύο από τις σημαντικότερες νεανικές θεατρικές ομάδες, ενώνουν τις δυνάμεις τους και μας διηγούνται από τη σκηνή του Bios ιστορίες με ζώα, εμπνευσμένες από το ομώνυμο βιβλίο του Alessandro Boffa, σε μια κωμική και μουσική παράσταση: Είσαι ένα Κτήνος, Βίσκοβιτς: Ιστορίες με ζώα που μοιάζουν με ανθρώπινες ιστορίες κατι σαν τον Αίσωπο ή τόσες άλλες ιστορίες (της παγκόσμιας λογοτεχνίας)... ξέρετε τώρα...
4, του Rodrigo Garcia στο Φεστιβάλ Αθηνών
13.06.2016 16:23
Ο ανατρεπτικός Αργεντίνος καλλιτέχνης Ροντρίγκο Γκαρσία, το «τρομερό παιδί του σύγχρονου θεάτρου», επισκέπτεται για τρίτη φορά το Φεστιβάλ Αθηνών, με την τελευταία του παραγωγή: 4.
Minefield, της Lola Arias στο Φεστιβάλ Αθηνών
07.06.2016 17:04
Η Αργεντίνα Λόλα Αρίας, συγγραφέας, σκηνοθέτις θεάτρου και περφόρμερ, παρουσιάζει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το Minefield, μια παράσταση βασισμένη σε αφηγήσεις Βρετανών και Αργεντίνων βετεράνων που πολέμησαν στα νησιά Φώκλαντ ή, κατά τους Αργεντίνους στις Μαλβίνες νήσους, το 1982.
Απολογίες 4&5, του Ευθύμη Φιλίππου από τους Vasistas και την Αργυρώ Χιώτη στο Φεστιβάλ Αθηνών
27.05.2016 13:55
Οι Vasistas και η Αργυρώ Χιώτη παρουσιάζουν στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το καινούριο έργο του Ευθύμη Φιλίππου, Απολογίες 4 & 5.
Αριστοφανιάδα, από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης στο Φεστιβάλ Αθηνών
24.05.2016 16:31
Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου ανακοίνωσε το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης συμμετέχει με την καλοκαιρινή του παραγωγή «Αριστοφανιάδα» που κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 11 Ιουλίου στο Ηρώδειο.