Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Σαμψών και Δαλιδά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Σαμψών και Δαλιδά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Το έργο «Σαμψών και Δαλιδά» είναι μια βιβλική όπερα σε τρεις πράξεις του Camille Saint-Saëns, η υπόθεση της οποίας βασίζεται στη γνωστή ιστορία

της Παλαιάς Διαθήκης. Το έργο χαρακτηρίζεται ως ένα από τα αριστουργήματα της γαλλικής λυρικής σκηνής.


Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 2 Δεκεμβρίου του 1877. Ο Saint-Saëns έγραψε την όπερα για να παραδειγματίσει τους Γάλλους που είχαν νικηθεί στον πόλεμο με την Πρωσία το 1870-71. Η ταπείνωση των Εβραίων ήταν σαν υπόμνηση της δικής τους ταπείνωσης. Οι όρκοι προς την πατρίδα του και η αγνότητα που ο ηγέτης των Εβραίων δεν μπόρεσε να τηρήσει, λειτουργούσαν σαν ένα μήνυμα προς τους Γάλλους να προχωρήσουν σε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και εξυγίανση της χώρας, μετά τη διαφθορά και την παρακμή της κατά την εποχή του Ναπολέοντα ΙΙΙ.


Το ίδιο μπορεί να συμβεί σε κάθε κοινωνία που ξεχνά τα ιδανικά της και παρακμάζει, με αποτέλεσμα να γίνεται υποχείριο των εχθρών της. Ο ηγέτης πρέπει να μένει πιστός στις υποχρεώσεις του προς την πατρίδα και να μην παρασύρεται από τις δικές του επιθυμίες και τις δελεαστικές προσφορές των εχθρών.

 

Η όπερα θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου 2011 και από τις 9 έως τις 13 Νοεμβρίου 2011.

 

Dalida: Hadar Halevy (4, 6, 11, 13/11) / Μαρία Κατσούρα (9/11)
Samson: Germán Villar (4, 6, 11, 13/11) / Paolo Cauteruccio (9/11)
Le Grand-Prêtre de Dagon:  Άκης Λαλούσης
Abimélech, satrape de Gaza: Αρκάδιος Ρακόπουλος
Un messager Philistin: Αστέριος Τσέτσιλας
Un vieillard Hébreu: Κωνσταντίνος Κατσάρας
Premier Philistin: Παναγιώτης Μανιάτης
Deuxième Philistin: Γιώργος Ματθαιακάκης
 


Σκηνοθεσία: Michal Znaniecki
Σκηνικά: Αθανάσιος Κολαλάς
Κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ
Φωτισμοί: Bogumil Palewicz
Χορογραφία: Aline Nari


 
Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης
Μουσική Διδασκαλία Χορωδίας: Μαίρη Κωνσταντινίδου


 
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Μουσική Διεύθυνση: Αλέξανδρος Μυράτ
Μουσική προετοιμασία: Νίκος Ζαφρανάς, Jean-Christophe Charron
Παράλληλες δράσεις
ΠΕ 3 - Γνωριμία με την όπερα
Ώρες: 18.30 - 19.30 - Χώρος: \"Public\" (Στοά Χιρς)


Σχετικές ειδήσεις
O κόσμος σε δύο φωνές: Ελένη Πέτα και Fide Köksal στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
09.11.2016 14:21
Δύο ξεχωριστές ερμηνεύτριες, δύο εξαιρετικές φωνές η Ελένη Πέτα και η Fide Köksal συναντιούνται επί σκηνής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου και ενώνουν τις δύο πλευρές του Αιγαίου σε ένα πρόγραμμα με τραγούδια του κόσμου. Σε μια παράσταση με πρωταγωνιστή τόσο τις ανεπανάληπτες ερμηνείες, όσο και το συναίσθημα!
Η Αΐντα του Βέρντι στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
06.10.2016 11:43
Η όπερα «Aida» του Τζιουζέπε Βέρντι θα παρουσιαστεί στις 15, 17 και 18 Οκτωβρίου 2016, στο πλαίσιο των 51ων Δημητρίων, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Φίλων Μουσικής- Κτήριο Μ1), στις 20.00.
Οι μελωδίες του Βαμβακάρη σε τζαζ εκτέλεση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
21.03.2016 14:21
Από τις πενιές του μπουζουκιού στους ήχους της ηλεκτρικής κιθάρας και από τα ακόρντα του μπαγλαμά στους αυτοσχεδιασμούς του πιάνου θα μεταφέρει το κοινό της Θεσσαλονίκης το κουαρτέτο Markos Electric στη συναυλία που θα δώσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016, στις 9 μ.μ.
Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
07.03.2016 10:26
Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων σημαντικός συνθέτης, αγαπημένος τραγουδοποιός, αφήνει για λίγο την πολυαγαπημένη του πατρίδα όπου όπως μας λέει μένει μόνιμα πλέον ξαναβρίσκοντας τη σχέση του με τα βουνά και τους παιδικούς του φίλους, για να μας συναντήσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 4 Απριλίου.
Ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Ελένη Βιτάλη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
02.03.2016 15:26
H συνάντηση που έγινε talk of the town το φετινό χειμώνα, που ενθουσίασε κοινό και δημοσιογράφους, όχι μόνο σαν μουσική παράσταση αλλά και σαν καινούργια καλλιτεχνική πρόταση, έρχεται για μία μοναδική εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.