«Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Γεωργίου Βιζυηνού, ένα από καλύτερα έργα του πρώτου και κορυφαίου Έλληνα διηγηματογράφου παρουσιάζεται

από τις 14 Νοεμβρίου στο Θέατρο Βεάκη κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Ο Κωστής Παλαμάς ονόμασε «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» ονειρόδραμα, που στην ουσία είναι ένα αδιάκοπο πέρασμα από το φανταστικό στο πραγματικό και από τη μεταφορά στην κυριολεξία.

Ο αφηγητής διηγείται την ιστορία του ως παιδί, που παρασυρόμενο από τα λεγόμενα  του παππού του, στρατολογείται στην Πόλη ως ραφτόπουλο για να ζήσει το όνειρό του. Από τις πρώτες στιγμές της άφιξής του στην Κωνσταντινούπολη, αρχίζουν οι δυσκολίες και η αδυναμία του να προσγειωθεί στην σκληρή και ανιαρή πραγματικότητα.

 

Επιστρέφει από  ένα αναπάντεχο γεγονός στο σπίτι του και εκεί στην εξοχή, πάνω σ’ ένα ύψωμα, παππούς και εγγονός επιχειρούν τον απολογισμό της ζωής τους. Ό,τι τους ενώνει, πέρα από όλες τις διαφορές, είναι η εμπειρία της καταπίεσης και το όνειρο της φυγής, οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες και οι αποδράσεις στο χώρο του μύθου. Μέσα σε μια ειρηνική ατμόσφαιρα ποιητικής νοσταλγίας, γέροντες και παιδιά μοιάζουν να ονειροπολούν μπροστά στο ηλιοβασίλεμα, ενώ κατά βάθος έχουν εμπλακεί, χωρίς να ξέρουν τις αιτίες ή τις δυνατότητες διαφυγής, σ’ έναν αδυσώπητο αγώνα ζωής και θανάτου.

 

Μια καινούργια, ιδιαίτερη και εξαιρετική ανάγνωση του έργου του Γεωργίου Βιζυηνού που βραβεύτηκε τον Ιούνιο με το πρώτο βραβείο καλύτερης παράστασης στο θέατρο Eliart, στο Φεστιβάλ ελληνικού έργου στα πλαίσια του Athens Fringe Festival.

Η παράσταση παραμένει πιστή στο πνεύμα του συγγραφέα αφαιρώντας όλα τα φολκλόρ στοιχεία με τα οποία φορτώθηκε το έργο στο πέρασμα των χρόνων. Εστιάζει πρώτον στο να αναδείξει σε κάθε σκηνή την εσωτερική κατάσταση του ήρωα μέχρι την απομυθοποίηση του κόσμου του παππού που μέχρι πρότινος ήταν και δικός του κόσμος, και δεύτερον στην αγωνία κάθε νέου ανθρώπου που βγαίνει για πρώτη φορά στο στίβο της ζωής,  και φωτίζει μοναδικά τη σχέση του μικρού με τον παππού του στην ανατρεπτική τους συνάντηση επί σκηνής, δηλαδή εμφανίζεται επί σκηνής και ο ρόλος του παππού. Επίσης το ραφτόπουλο ζωντανεύει την αφήγηση δρώντας κυριολεκτικά υπό τους ζωντανούς μουσικούς ήχους που δημιουργεί ο παππούς του.
 

Η σκηνοθεσία και η διασκευή  είναι του Βασίλη Νανάκη και πρωταγωνιστεί ο ίδιος και ο Δημήτρης Τσίκος. Τα σκηνικά – κοστούμια και το μακιγιάζ επιμελήθηκε η Εβελίνα Δασκαλοπούλου. Οι τελευταίες δουλειές του Βασίλη Νανάκη ήταν η συμμετοχή του στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Ψυχή Βαθειά» στο ρόλο του διαφωτιστή των ανταρτών και στο «Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη σε σκηνοθεσία Άρη Ρέτσου στο ρόλο του Κόλια. «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» είναι η πρώτη του σκηνοθεσία.

 

Συντελεστές παράστασης

Σκηνοθεσία – Διασκευή: Βασίλης Νανάκης
Παίζουν: Βασίλης Νανάκης, Δημήτρης Τσίκος
Σκηνικά-Κοστούμια-Μακιγιάζ: Εβελίνα Δασκαλοπούλου
Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Νανάκης
Ζωντανοί ήχοι παράστασης: Δημήτρης Τσίκος
Εικονογράφηση: Αποστόλης Ιωάννου
Σχεδιασμός γραφικών: uncommon partners