Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών παρουσιάζει στο πλαίσιο του κύκλου «Λέξεις και Σκέψεις» την εκδήλωση

«Λευκάδιος Χερν, Lafcadio Hearn, Yacumo Koizumi: σπουδές και ιστορίες για παράξενα πράγματα» στις 3 Νοεμβρίου 2011.

Περισσότερες πληροφορίες

Λευκάδιος Χερν, Yacumo Koizumi:
Λευκάδα 1850-Τόκυο 1904

Από την Ελλάδα στην Ιρλανδία, και έπειτα στην Αμερική -από το Σινσινάτι, στο Μέμφις, στην Νέα Ορλεάνη, στη Μαρτινίκα, στην Νέα Υόρκη και τελικά στην Ιαπωνία.  Από άστεγος,  παιδί για τα θελήματα, δημοσιογράφος με στήλη για χρονικά δολοφονιών, εστιάτορας, τελικά συγγραφέας, ποιητής. Είναι πολύ δύσκολο, να δει κανείς όλες τις εικόνες του καλειδοσκοπίου σε μια βραδιά, θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά σε κάποιες από τις εικόνες.

Ο Λευκάδιος Χερν, έγραφε επιστολές σε όλη την διάρκεια της ζωής του.  Αποσπάσματα από επιλεγμένες επιστολές προσωπικής αλληλογραφίας του Λευκάδιου  στον αγαπημένο φίλο του Watkin, σε μια άγνωστη Κυρία, στον αδερφό του, στην κα Χερν(Koizumi)  θα αποτελέσουν την πηγή πληροφοριών για την ζωή του και ένα παράθυρο στον κόσμο της σκέψης, των ενδιαφερόντων και της φαντασίας του. Τα γράμματα ώς μικρές ιστορίες μαζί με μικρές ιστορίες του Λευκάδιου σε ανάγνωση συνοδευόμενη από video και μουσική.  Στο αφιέρωμα θα προβληθεί σε πρώτη προβολή η ταινία κινουμένων σχεδίων του Παναγιώτη Ράππα, βασισμένη στην ιστορία του Yacumo Koizumi ‘’Η Πηγή της Νιότης’’ ενώ  την μουσική για την ταινία υπογράφει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Αφήγηση/ απόδοση από τους ηθοποιούς Στέλιο Μάινα και Ματίνα Ντούσκου.

Το αφιέρωμα  αυτό εντάσσεται στον Κύκλο Αγνωστος Ελληνισμός, αποτελεί πρόταση του Ελληνικού Σχεδίου, της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που  ιδρύθηκε από τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου με στόχο τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.

Με το αυτό αφιέρωμα στην ιδιαίτερη προσωπικότητα του Λευκάδιου Χέρν  συνεχίζονται οι δραστηριότητες του Ελληνικού Σχεδίου που στόχο έχουν να επαναφέρουν στο προσκήνιο σημαντικούς δημιουργούς.

«Όταν ήμουν ενός έτους περίπου, ο πατέρας μας έφερε -την μητέρα, τον αδελφό μου και εμένα- πίσω στο Κέβιν, ένα στρατόπεδο κοντά στο Δουβλίνο. Η πιο μακρινή μου μνήμη είναι από αυτό το στρατόπεδο. Να κουβαλάω, μ’ ένα μικρό παγούρι, νερό στους στρατιώτες. Πρέπει να ήμουν γύρω στα τρία. Ο πατέρας μετατέθηκε στην Ινδία. Τον Λευκάδιο το είχε πάρει μια Θεία και έφυγε για το σχολείο. Πριν απ’ αυτό η μητέρα και ο πατέρας χώρισαν και εκείνη γύρισε στην Ελλάδα.

Υπήρχε ένας γέρος σκωτσέζος με το όνομα Δρ. Στιούαρτ, που διεύθυνε ένα σχολείο στο Άλτον του Χαμσάϊρ στην Αγγλία. Έζησα εκεί μαζί του μέχρι τα δεκάξι μου.  Η μητέρα έφυγε τόσο νωρίς που δεν μπορώ να θυμηθώ αν την έχω δει. Όταν άφησα το σχολείο, ήμουν αρκετά άμυαλος να έρθω στην Αμερική… Ήταν αυτή την εποχή που είδα το όνομα του αδελφού μου σε μια εφημερίδα του Κλήβελαντ. Του έγραψα και έπρεπε να του στείλω μια φωτογραφία του πατέρα για να τον πείσω για την σχέση μας.

Κανένας απ’ τους δυο μας δεν είχε νέα από την οικογένειά μας. Όταν είμαστε παιδιά, ο πατέρας ξαναπαντρεύτηκε, και χωριστήκαμε σε διαφορετικά σχολεία. Δεν θυμάμαι να είδα τον πατέρα μου περισσότερο από δύο φορές.  Ήμουν σχεδόν ένα βάρος και το ίδιο ήταν και ο Λευκάδιος. Πήγε σ’ ένα καθολικό σχολείο στη Γαλλία αλλά είχε σιχαθεί την ζωή εκεί και ήρθε στην Νέα Υόρκη.  Δέχτηκε πιο δυνατά xτυπήματα από τα δικά μου.  Εγώ δούλεψα με ανθρώπους που ήξερα, αλλά αυτός είχε δύσκολες εμπειρίες.
…Αυτός ήταν μια ιδιοφυία κατά κάποιο τρόπο αλλά δεν είχε κεφάλι για επιχειρήσεις. Είχε όμως ένα χάρισμα με την γλώσσα και υπέφερε γι αυτό. Θα ήθελα να τον έχω συναντήσει. Προσφέρθηκα να του πληρώσω το ταξίδι, όμως έφυγε για την Ιαπωνία με μεγάλη βιασύνη.

Ήταν μια ψυχή παράξενη και ευαίσθητη πιστεύω.  Θα σου δείξω τα γράμματα του».
James Daniel Hearn (αδερφός του Λευκάδιου Χερν)

Συντελεστές:

Σκηνοθετική επιμέλεια: Παναγιώτης Ράππας
Αφήγηση /Απόδοση: Στέλιος Μάινας, Ματίνα Ντούσκου
Επιλογή Κειμένων: Παναγιώτης Ράππας, Ραλλού Βογιατζή
Mετάφραση Κειμένων: Παναγιώτης Ράππας
Video: Παναγιώτης Ράππας
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Παναγιώτης Ράππας, Ραλλού Βογιατζή
Συντονισμός/ Παραγωγή: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Ταινία μικρού μήκους ’’Η Πηγή της Νιότης’’
Ιστόρια: Λευκάδιος Χενρ
Σκηνοθεσία, σενάριο: Παναγιώτης Ράππας
Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Παραγωγή: Παναγιώτης Ράππας
Συμπαραγωγοί: Ελληνικό Κέντρο Κινηματρογράφου, ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, TLP

Καλλιτεχνική επιμέλεια κύκλου: Δημήτρης Παπαδημητρίου