Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Μαρία Κολιοπούλου: mneme

Μαρία Κολιοπούλου: mneme

Σύγχρονες μελέτες στην κβαντική βιολογία περιγράφουν το σώμα μας να επιπλέει μέσα σε μια ελεύθερη κρυσταλλική δομή....

Η κρυσταλλική αυτή δομή δημιουργεί ένα πεδίο συχνοτήτων, το οποίο έχει ειδική σημασία καθώς υπονοεί μια δική του νοημοσύνη.
Ο τομέας της νευροκαρδιολογίας έχει ανακαλύψει ότι μέχρι 65% των καρδιακών μας κυττάρων είναι γάγγλια, ακριβώς σαν αυτά που συναντάμε στον εγκέφαλο.
Μεταξύ καρδιάς και εγκεφάλου πραγματοποιείται ένας διάλογος, όπου ο εγκέφαλος ενημερώνει την καρδιά για την συναισθηματική του κατάσταση και η καρδιά από την μεριά της ενθαρρύνει τον εγκέφαλο να ανταποκριθεί «έξυπνα».
H ανάπτυξη αυτού του διαλόγου μας επιτρέπει να ενώσουμε δύο εμπειρικούς πόλους που μας απαρτίζουν: τον δικό μας μοναδικό και αυτοδημιουργούμενο μέσω του εγκεφάλου μας και αυτόν της παγκόσμιας νοημοσύνης μέσω της καρδιάς μας.
Επιτρέποντας στον νου να συλλάβει και στην καρδιά να αισθανθεί αυτό που ο νους συνέλαβε, επιτρέποντας στις αισθήσεις, τα συναισθήματα, τις μνήμες να διεισδύσουν, αφήνω το σώμα να διηγηθεί τις δικές του ιστορίες μέσα από τις δράσεις και τις ποιότητες του.  Λέγεται ότι στα κύτταρα μας φέρουμε ανέπαφη την αρχαϊκή μνήμη, την μνήμη της καταγωγής μας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούμε και μια δική μας προσωπική μνήμη.
Λέγεται επίσης ότι σε αυτή την ζωή καλούμαστε να θυμηθούμε όσα ήδη σε κάποιο προηγούμενο χρόνο έχουμε μάθει και τώρα απλά τα ανακαλούμε στην μνήμη μας.
Διερευνώντας την έννοια της μνήμης, προτείνω ένα παλινδρομικό ταξίδι στη σωματική μνήμη, με στόχο την απόδραση από το παρόν και την αποδέσμευση από την προοπτική του μέλλοντος.


Το έργο mneme – [ πράξη ] 21 της Ομάδας Σύγχρονου Χορού Πρόσχημα, σε χορογραφία Μαρίας Κολιοπούλου, θα παρουσιαστεί σε συμπαραγωγή με την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 15-18 Δεκεμβρίου.


Info: Η Μαρία Κολιοπούλου είναι χορογράφος. Σπούδασε με υποτροφία στο τριετές τμήμα ανώτατων σπουδών BA(Hons) του Laban Centre for Movement and Dance στο Λονδίνο. Παράλληλα παρακολούθησε σπουδές στη σχολή Βακαλό. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας σύγχρονου χορού Πρόσχημα. Έχει λάβει μέρος σε παραστάσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Χορογραφικές της δουλειές έχουν παρουσιαστεί στην Α.Σ.Κ.Τ, το Μέγαρο Μουσικής (1η & 2η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού), το Solo and Duo dance festival –Βουδαπέστη κ.α., ενώ έχει αρκετές συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. http://www.prosxima.gr/
 

Σχετικές ειδήσεις
Λία Τσολάκη: FLUX
08.07.2016 10:57
Εξερευνώντας τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ σωμάτων και αρχιτεκτονικής, θεατών και performer, θηλυκού και αρσενικού, διακρίνει κανείς επόπτες και εποπτευόμενους. Ο επόπτης. Αυτός που κοιτάει. Θα μπορούσε να είναι το κοινό, οι θεατές. Θα μπορούσε να είναι και ο καλλιτέχνης. Στην προκειμένη περίπτωση, οι θεατές γίνονται performer, οι performer σχήματα, ο άνδρας γυναίκα, η γυναίκα άντρας και η αρχιτεκτονική πρώτη ύλη. Η παράσταση FLUX εντοπίζεται σε αυτές τις ρωγμές. Στον ενδιάμεσο χώρο δηλαδή.
Κατερίνα Φώτη: Για εκείνη την μικρή στιγμή ακινητοποίησης του χρόνου...
27.04.2016 16:18
Πριν από μερικά χρόνια, βρέθηκα να συλλέγω πληροφορίες από πολλαπλές πηγές για το χορό του μηχανικού, παραδοσιακό χορό της Καλύμνου. Το νησί αυτό ζει με τον τρόπο ζωής των σφουγγαράδων, αποκαλούμενων εκεί μηχανικών. Παλιότερα, η αναχώρηση και η επιστροφή τους είχε μια σχεδόν θρησκευτική τελετουργία. Οι γυναίκες, όταν αναχωρούσαν τα καΐκια, φορούσαν όλες λευκά τσεμπέρια στα μαλλιά για να είναι τυχερό το ταξίδι των οικείων τους.
Εύη Σούλη: Αστικές ουτοπίες σε κατάρρευση
20.04.2016 17:30
Μη τόποι, άχρονοι, φανταστικοί, ιδανικές κοινωνίες με τέλειο κοινωνικό, πολιτικό και νομικό σύστημα. Χαμένες Ατλαντίδες στα βάθη των θαλασσών. Ιδεολογίες για το καλό και το δίκαιο, το ηθικό και το ορθό. Κριτικές και αναλύσεις και θεωρίες. Προσπάθειες και απογοητεύσεις. Το τείχος του μίσους και ο Cave στα φτερά του Έρωτα. Μητέρες με όνειρα και εφηβικά παιχνίδια. Έρωτες και καταρρεύσεις και ξανά έρωτες. Ώρα μηδέν, κενό.
Inner Movers: Ανακαλύπτοντας το μυστήριο της ανθρώπινης μετακίνησης…
13.04.2016 11:27
Νέοι προβληματίζονται, επικοινωνούν, εκφράζονται, δημιουργούν, κινούνται και μετακινούνται από τη θέση τους για να ανακαλύψουν το μυστήριο της ανθρώπινης μετακίνησης. Το project Inner Movers είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νέους με θέμα τις παραστατικές και ψηφιακές τέχνες και συγκεκριμένα την τέχνη του videodance και της site-specific performance.
Μαριάννα Βαρβιάνη: Η ιδέα πίσω από το ‘Vortex’
15.03.2016 13:47
Πριν από δυο χρόνια περίπου καθόμουν σε ένα πεζούλι ενός πανηγυριού στην Ικαρία και παρακολουθούσα τον κόσμο να χορεύει. Χόρευαν, ακολουθώντας ένα σπειροειδές σχήμα, χωρίς να συγκρούονται μεταξύ τους και το σχήμα που ακολουθούσαν έδινε την εντύπωση ότι δεν είχε αρχή και τέλος, ότι θα μπορούσε να κινείται έτσι για πάντα.