To Beton7 Gallery παρουσιάζει την έκθεση «Σε μια στροφή συναντήσαμε τον Ιόλα» της Ομάδας Φιλοπάππου στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της 3ης Μπιενάλε της Αθήνας 2011 ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ. Με το project αυτό, η ομάδα επιχειρεί να διατυπώσει ένα αναστοχαστικό ερώτημα σε σχέση με την σύγχρονη ελληνική τέχνη μέσω της χρήσης ενός παραδείγματος: της εμβληματικής μορφής του Αλέξανδρου Ιόλα.

Παρατηρώντας προσεκτικότερα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εν λόγω παραδείγματος, ανάμεσα σε άλλα, διερωτάται: Τι συμβολίζει ο Αλέξανδρος Ιόλας; Ποιος ο ουσιαστικός ρόλος ανάλογων προσωπικοτήτων της παγκόσμιας καλλιτεχνικής σκηνής τότε και τώρα; Ποια είναι η διάδραση ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και το «καλλιτεχνικό πεδίο»;

Πώς αντιλαμβανόμαστε την καλλιτεχνική δραστηριότητα μιας γενιάς καλλιτεχνών στη σκιά μιας συλλογής βαρύνουσας σημασίας, όπως αυτή του Αλέξανδρου Ιόλα; Που και με ποιόν τρόπο γίνονται αντιληπτές οι αλλαγές στάσης απέναντι σε ζητήματα -μεταξύ άλλων- καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και περιεχομένου των σύγχρονων έργων; Πώς θα μπορούσε, τέλος, να εννοηθεί ένα φανταστικό «μουσείο», που θα απαντούσε στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες μας σήμερα;

Στην παρούσα στιγμή, στόχος της ομάδας είναι να δημιουργήσει ένα ιδιότυπο «αρχείο Ιόλα», να επιχειρήσει δηλαδή να επανασυγκολλήσει διάσπαρτα στοιχεία σε σχέση με τη ζωή και τη δραστηριότητα του συλλέκτη. Το αρχείο Ιόλα είναι σχεδιασμένο πάνω σε μια σειρά από θεματικές, όπως τη συλλογή, τη βίλα, τον κήπο της, το μουσείο, τον ρόλο των θεσμών, των ανθρώπων, των συλλεκτών και των «πατρόνων» της τέχνης, το «φανταστικό μουσείο». Παράλληλα με την έκθεση, θα οργανωθούν παρουσιάσεις, συζητήσεις και ομιλίες με αντικείμενο αυτές τις θεματικές και με αναφορά τον Αλέξανδρο Ιόλα, με τη συμμετοχή θεωρητικών και ιστορικών τέχνης, καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων, κοινωνικών επιστημόνων, συνεργατών και συνοδοιπόρων του.

Με τον τρόπο αυτόν, η ομάδα επιδιώκει να ανοίξει μια συζήτηση που, εκκινώντας από το παράδειγμα του Αλέξανδρου Ιόλα, θα επεκτείνεται σε όλο το φάσμα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

Η έκθεση «Σε μια στροφή συναντήσαμε τον Ιόλα», όπως προαναφέρθηκε, εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα της 3ης Μπιενάλε της Αθήνας 2011 ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ (23 Οκτωβρίου-11 Δεκεμβρίου 2011)

Η Ομάδα Φιλοπάππου είναι μια καλλιτεχνική συλλογικότητα, που λειτουργεί μη ιεραρχικά, στη βάση της αυτοδιοργάνωσης, ως αποτέλεσμα ενός συνόλου εθελούσιων μη αμειβομένων συνεργατικών προσπαθειών, πολυάριθμων αυτοδιευθυνόμενων ανθρώπων, που εργάζονται ισότιμα από κοινού, χωρίς συγκεντρωτική οργάνωση ή ηγεσία, χωρίς επίσημα μέλη, χωρίς κάποιο συγκεκριμένο ρόλο, με καθοδήγηση μόνο από την προσωπική συνείδηση, ή από αποφάσεις που λαμβάνονται μέσω ανοιχτών συζητήσεων μεταξύ των εκάστοτε συμμετεχόντων.

Το εκάστοτε ζήτημα αρθρώνει νέες πρωτοβουλίες/ λόγους, οι οποίοι δεν είναι κατ’ ανάγκη συναινετικοί. Η συνύπαρξη των μελών δεν ορίζει μίαν κοινότητα. Έγκειται σε μία δικτυακού τύπου συνάρθρωση, της οποίας οι μετέχοντες ρέουν στις διαδρομές και τα σημεία αυτού του δικτύου. Οι πιθανές αντιπαρατιθέμενες θέσεις και προθέσεις των εκάστοτε συμμετεχόντων δεν αποτελούν τροχοπέδη στη δημιουργία των διαφόρων δράσεων ή σχεδιασμάτων.

Αντιθέτως, οι αντιθέσεις και οι διαφορές οφείλουν να αναδεικνύονται, σαν πρακτική της εν λόγω συλλογικότητας. Τα μέχρι σήμερα σχεδιάσματα και οι δράσεις της ομάδας Φιλοπάππου έχουν πραγματοποιηθεί στο δημόσιο χώρο. Από το 2001 έως σήμερα, έχει πραγματοποιήσει τις δράσεις 37-58°Β/23-43°Α (2001) στο παλιό λατομείο στο λόφο Μουσών του Φιλοπάππου, Ερειπίων Ένοικοι (2002) σε ένα ερειπωμένο ξενοδοχείο στην Πορταριά Πηλίου, Solus Locus (2003) στην Ιθάκη και στην γκαλερί Gazonrouge, Μέμορυ Γκέιμ (2004) στο Ζούμπερι, Και Εγώ στην Αρκαδία (2009) στο Φλοίσβο του Παλαιού Φαλήρου στα πλαίσια της έκθεσης Live της 2ης Μπιενάλε της Αθήνας.

http://www.omadafilopappou.net/