Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Karrin Allyson: Μια διεθνής μορφή της jazz, στην Αθήνα!

Karrin Allyson: Μια διεθνής μορφή της jazz, στην Αθήνα!

Στις 29 Οκτωβρίου η Αθήνα θα υποδεχθεί μια σημαντική και διεθνώς αναγνωρισμένη καλλιτέχνιδα στο χώρο της jazz μουσικής, την Karrin Allyson. Η Αμερικανίδα ερμηνεύτρια, που γεννήθηκε πριν από 48 χρόνια στο Kansas των Ηνωμένων Πολιτειών, βρίσκεται ...

ενεργά στο χώρο της δισκογραφίας από το 1992, όταν και εξέδωσε το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο I didn’t know about you. Έχοντας κάνει σπουδές στο κλασικό πιάνο , η Karrin Allyson έχει συμμετάσχει σε γνωστά jazz festivals ανά τον κόσμο, καθώς και σε μεγάλα Halls και Clubs σε Η.Π.Α., Βραζιλία, Ιαπωνία, Αυστραλία και Ευρώπη.

 

Η Karrin Allyson θεωρείται από δημοσιογράφους και κριτικούς ως μια από τις κορυφαίες τραγουδίστριες του είδους παγκοσμίως, με κύρια χαρακτηριστικά την εξαιρετική τεχνική, το δυναμισμό αλλά και την ιδιαίτερη και εκλεπτυσμένη ερμηνεία, που την κάνουν να ξεχωρίζει ως μια από τους δεξιοτέχνες της jazz μουσικής.

Στο ερμηνευτικό της ρεπερτόριο, συγκαταλέγονται διασκευές κομματιών του Thelonious Monk, jazz standards των Gershwin και Porter καθώς επίσης και  βραζιλιάνικη bossa nova και samba. Το ελληνικό κοινό, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την Αμερικανίδα τραγουδίστρια, που μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με τους Bonnie Raitt, Joni Mitchell και Jimmy Webb, να ερμηνεύει τραγούδια από τον τελευταίο της δίσκο με τίτλο «Round Midninght», που της χάρισε δυο υποψηφιότητες για Multiple Grammy, στους τομείς της ερμηνείας και του πιάνου.

 

Η συναυλία αυτή θα δοθεί στο Gazarte, που βρίσκεται στο Γκάζι, για μια όμορφη βραδιά όπου το βάθος της φωνής αλλά και η ζεστασιά της jazz μουσικής θα δημιουργήσουν μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα.

 

Συνέντευξη στο Νώντα Δουζίνα

 

CultureNow: Το πρώτο σας άλμπουμ εκδόθηκε το 1992. Ποια ήταν η πρώτη στιγμή που καταλάβατε πως η jazz μουσική είναι η αγαπημένη σας; Ποιες ήταν οι μουσικές σας επιρροές;

Karrin Allyson: Ασχολούμουν με το κλασικό πιάνο στο κολέγιο – όταν ανακάλυψα τη jazz. Ήδη είχα τραγουδήσει σε ορισμένα «δημοφιλή» συγκροτήματα – τραγουδίστρια/στιχουργός, εμφανίσεις αρμονίας, R&B, λίγο ροκ, αλλά όταν ανακάλυψα τη jazz με αιχμαλώτισε. Είχα τόσες πολλές επιρροές , που είναι δύσκολο να αρχίσω να τις ονοματίζω. 

 

C.N.: Εκτός από τραγουδίστρια, είστε και βραβευμένη πιανίστα. Ασχοληθήκατε πρώτα με το πιάνο ήταν αυτό ήταν κομμάτι ώστε να γίνετε μια καλύτερη τραγουδίστρια; Ποιο κομμάτι σας προτιμάτε; Να παίζετε μουσική ή να τραγουδάτε; 

K. A.: Είναι σημαντικό για εμένα το γεγονός ότι είμαι πρώτα μουσικός και έπειτα μια μουσικός που τραγουδάει. Το γεγονός ότι είμαι πιανίστα με βοηθά πολύ, ώστε να κάνω τις δικές μου συμφωνίες αλλά και ώστε να ηγούμαι μιας μπάντας. Δεν προτιμώ κάποιο από τα δυο, όμως ευχαριστιέμαι πολύ και με τα δυο!

 

C.N.: Έχετε δώσει συναυλίες σε όλο τον κόσμο. Έχετε κάποια διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο ερμηνείας ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνεστε, ή έχετε ένα συγκεκριμένο στυλ, ανεξαρτήτως του τόπου εμφάνισης;

K.A.: Προσπαθώ να παραμένω ο εαυτός μου όπου και αν εμφανίζομαι, αλλά επίσης προσπαθώ να υπολογίζω το κοινό εμπρός στο οποίο παίζουμε. Για αυτό το λόγο το ρεπερτόριό μας ποικίλλει, ανάλογα με το κοινό αλλά και το πώς αισθανόμαστε κάθε φορά.

 

C.N.: Αυτή είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε τη χώρα μας; Ποια είναι η γνώμη σας για την αποδοχή της μουσικής jazz στην Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλες χώρες και κουλτούρες, όπως αυτή των Η.Π.Α., Αυστραλίας ή Ιαπωνίας;  

K.A.: Έχω βρεθεί στην Ελλάδα μόνο μια φορά στο παρελθόν (πριν από πολύ καιρό!) σε ένα ταξίδι με την οικογένειά μου, όμως είναι η πρώτη φορά που θα εμφανιστώ μπροστά στο ελληνικό κοινό. Είναι όμορφο το γεγονός ότι η jazz και τα περισσότερα είδη μουσικής αποτελούν μια παγκόσμια γλώσσα. Οι διαφορετικές γλώσσες και κουλτούρες με γοητεύουν και ειλικρινά ανυπομονώ να βρεθώ εκεί.

 

C.N.: Ποιος είναι ο απώτερος στόχος σας όταν βρίσκεστε επί σκηνής; Να κάνετε το κοινό να περάσει κάποιες όμορφες ώρες ακούγοντας τα τραγούδια σας, ή να το κάνετε να τα ενστερνιστεί σε βαθμό που να τα νιώσει σα δικά του; Πόσο εύκολο είναι, από τη δική σας μεριά, να επιτευχθεί κάτι τέτοιο; 

K.A.: Ο στόχος μου είναι πάντα να βοηθώ το κοινό να νιώσει κάτι – ελπίζω κάτι καλό. Δεν είναι ποτέ δεδομένο, αλλά είναι πάντα ένας στόχος επίσης να υπάρξει επικοινωνία με τη μπάντα μου.

 

C.N.: Θα παρουσιάσετε επίσης το νέο σας δίσκο «Round Midnight». Γιατί ονομάσατε έτσι το δίσκο; Πόσο διαφορετικός είναι συγκριτικά με τους προηγούμενους δίσκους σας; Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτό το νέο άλμπουμ και για τους ανθρώπους με τους οποίος συνεργαστήκατε για αυτό; 

K.A.: Το «Round Midnight» είναι φυσικά και ένα από τα τραγούδια που συμπεριλαμβάνονται στο CD, ενώ παράλληλα βοηθά ώστε να υπάρξει μια καλύτερη αντίληψη της δουλειάς αυτής, αφού αποτελεί ένα άκουσμα για «αργά τη νύχτα». Σε αυτό το δίσκο για πρώτη φορά (σε 13 CD!) παίζω ολοκληρωτικά τα κομμάτια που περιέχουν πιάνο/αρμόνιο και κατ’ αυτό τον τρόπο, πιθανόν ο δίσκος να γίνεται λίγο περισσότερο προσωπικός, θα μπορούσα να πω, αν και προσπαθώ όλες μου οι δουλειές να είναι προσωπικές. Βέβαια, θέλω πολύ να συνεργάζομαι με κορυφαίους πιανίστες επίσης. Στην Ελλάδα θα βρεθούν μαζί μου δυο από τους αγαπημένους μου μουσικούς, ο Rod Fleeman στην κιθάρα και ο Ed Howard στο μπάσο . Είναι αμφότεροι εξαιρετικοί φίλοι και μεγάλοι μουσικοί.

 

C.N.: Πώς νομίζετε ότι μπορεί να επηρεάσει σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο η jazz μουσική και με ποιο τρόπο μπορεί να συνδεθεί με τον καιρό που παράγεται ή παίζεται; 

K.A.: Νομίζω πως οποτεδήποτε οι μουσικοί παίζουν με όλη τους την καρδιά, αυτό βοηθά στην διάχυση της μουσικής στον κόσμο γενικότερα. Όταν συνδεόμαστε με το κοινό, τότε όλα γίνονται καλύτερα. Το υλικό που διαλέγουμε να παίξουμε, τα μηνύματα που προσπαθούμε να περάσουμε είναι αυτά της αγάπης, της ελευθερίας, του χιούμορ και φυσικά, των μπλουζ!

 

C.N.: Έχετε κάποιους συγκεκριμένους στόχους για το μέλλον, είτε ως καλλιτέχνης είτε ως προσωπικότητα;

K.A.: Πάντα ελπίζω πως κάποια μέρα θα παίζω περισσότερο τις δικές μου συνθέσεις οπότε, αυτό είναι στόχος. Ακόμη, προσπαθώ πάντα να βελτιώνω την ικανότητά μου σε γλωσσικό επίπεδο. Προσπαθώ να βελτιώσω τα γαλλικά και τα πορτογαλικά μου, ώστε να μπορώ να τραγουδήσω καλύτερα κομμάτια σε αυτές τις γλώσσες. 

 

C.N.: Συζητείται ευρέως πως δεν τραγουδάτε απλώς κάποια κομμάτια, αλλά πως αφηγείστε τη δική σας ιστορία. Πόσο δύσκολο είναι να κάνετε το ακροατήριο να δεχθεί τη δική σας ιστορία με τρόπο, ώστε να μπορούσε να είναι και η δική του ιστορία;

K.A.: Ουάου! Αν αυτό λέγεται, είναι καλό! Πάντα στόχος μου ήταν τα τραγούδια να μιλήσουν περισσότερο από εμένα και το κοινό να μπορεί να προσλάβει αυτά που θέλει. Ακόμη η διασκέδαση κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας, είναι σημαντική. 


ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.karrin.com/

Σχετικές ειδήσεις
Μύρων Μιχαηλίδης: Η Λυρική πρέπει να έχει παλέτα συνολικής προσφοράς στην κοινωνία
27.01.2017 13:59
Το όνομα του Μύρωνα Μιχαηλίδη έχει συνδεθεί με την μεγάλη περίοδο της εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Εκατοντάδες Έλληνες θεατές που μέχρι πρότινος δεν είχαν επαφή με το λυρικό τραγούδι, προσήλθαν στο Ολύμπια, το Μέγαρο Μουσικής και το Ηρώδειο για να απολαύσουν διαχρονικές όπερες. Αποδείχθηκε ένας από τους πιο παραγωγικούς καλλιτεχνικούς διευθυντές και συνέπεσε η δική του θητεία με την προετοιμασία και τη μεταφορά του οργανισμού στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η ευθύνη μεγάλη και όπως λέει χαρακτηριστικά: «Είναι ο αγώνας μας συνεχώς. Να συνεργαζόμαστε ώστε να βρίσκουμε λύσεις μέσα στην κρίση και να απομακρύνουμε τις δυσκολίες. Κάνουμε το ωραιότερο πράγμα που υπάρχει, τη μουσική και θέλουμε να φέρνουμε τον κόσμο σε επαφή μαζί της».
Μανώλης Μητσιάς: Ένα ταξίδι στην μελοποιημένη ποίηση
28.11.2016 14:15
Ο Μανώλης Μητσιάς έχει σφραγίσει με τη φωνή του εξαιρετικές δισκογραφικές δουλειές, σε αρκετές από τις οποίες περιλαμβάνονταν πασίγνωστα μελοποιημένα ποιήματα. Κάποιες τέτοιες στιγμές θα μας θυμίσει και στην μουσική παράσταση «Είμαστε από καλή γενιά», που οργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Στέφανος Κορκολής: Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει το μαγικό ραβδί να ενώνει ψυχές!
24.06.2016 14:26
Ο Στέφανος Κορκολής, που άρχισε να παίζει πιάνο από την ηλικία των τεσσάρων χρονών, έχει χαράξει μια σπουδαία μουσική πορεία, γνωρίζοντας την διεθνή καταξίωση ως συνθέτης και πιανίστας. Σε λίγες μέρες, 1 και 2 Ιουλίου, πρόκειται να ανοίξει μουσικά το φετινό πρόγραμμα στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου με μία μοναδική «Συνάντηση», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Λίγο πριν ο Στέφανος Κορκολής μας ταξιδέψει σε υπέροχες μουσικές «θάλασσες» με τα πλήκτρα του πιάνου του, στο ατμοσφαιρικό θεατράκι της Επιδαύρου, ας ανακαλύψουμε ένα μέρος από τον μαγικό κόσμο της ψυχής του.
Momo Trio: Η ελληνική συμμετοχή στο 16ο Athens Technopolis Jazz Festival!
20.05.2016 13:37
H Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν το 16ο Athens Technopolis Jazz Festival από τις 25 έως τις 29 Μαΐου, έπειτα από την επιτυχημένη περσινή επετειακή διοργάνωσή του. To Momo Trio, ένα μοναδικό σύνολο τριών ιδιαίτερων μουσικών που ξεχώρισε ανάμεσα σε πολλές υποψηφιότητες και επιλέχθηκε από την τριμελή κριτική επιτροπή για να εκπροσωπήσει φέτος την Ελλάδα, λίγες ημέρες πριν από τη ζωντανή του εμφάνιση στην Τεχνόπολη, μας μίλησε αναφορικά με τη συμμετοχή του σ’ αυτό το «πολύ σημαντικό γεγονός για τη Jazz σκηνή», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην μουσική του «ταυτότητα» και στην «στάση» που διατηρεί.
Kovacs: Τέσσερις συναυλίες για ένα ζεστό κοινό!
04.04.2016 16:16
Η Kovacs επιστρέφει στην Ελλάδα για τέσσερις ανοιξιάτικες συναυλίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο, κάτι που περιμένει με ανυπομονησία! Λίγο πριν ξεκινήσει λοιπόν για τη Θεσσαλονίκη (ο πρώτος της σταθμός) ξεκλέβει λίγο χρόνο και μας μιλά για αυτές τις συναυλίες και τη μουσική της.