Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

24o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

24o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Το φετινό 24ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το Μεγάλο Διεθνές Φεστιβάλ της Αθήνας, θα διεξαχθεί από τις

26 Οκτωβρίου έως και τις 2 Νοεμβρίου 2011.

Στις 8 μέρες της διάρκειας του Πανοράματος, περισσότερες από 50 ταινίες από την Ευρώπη και τις άλλες ηπείρους θα παρουσιαστούν στον κινηματογράφο Απόλλων Cinemax Class και το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».

 

Η επίσημη έναρξη του 24ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θα γίνει στις 26 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Απόλλων Cinemax Class, με τη βραβευμένη τουρκική ταινία «Once Upon A Time In Anatolia» του Nuri Bilge Ceylan - Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την εταιρία διανομής Ama Films.

 

Στην ταινία, μία ομάδα αποτελούμενη από έναν εισαγγελέα, έναν αστυνομικό, ένα δημόσιο λειτουργό, έναν γιατρό, απλούς πολίτες και δύο κρατούμενους αδελφούς, οδηγείται από έναν από τους κρατούμενους, ύποπτο για φόνο, σε μία ερημική τοποθεσία, αναζητώντας μέσα στη νύχτα, το θαμμένο πτώμα ενός από τα θύματά τους. Μόνο που αυτός δεν μπορεί να θυμηθεί που το έχει θάψει, κι όσο η έρευνα δεν αποδίδει, οι εντάσεις ανεβαίνουν. Ο Ceylan (Τσεϊλάν) σκηνοθετεί χρησιμοποιώντας μεγάλα πλάνα, σιωπές και εντυπωσιακούς φωτισμούς, κρατώντας με μαεστρία ένα δυνατό εσωτερικό ρυθμό, με τον οποίο αναλύει τους χαρακτήρες και τους συμβολισμούς τους.

 

Όπως κάθε χρόνο ο κεντρικός κορμός του Πανοράματος είναι αφιερωμένος στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο, με προγράμματα όπως το καθιερωμένο πια Διαγωνιστικό Τμήμα με 7 άπαιχτες ευρωπαϊκές ταινίες, με βραβεία που απονέμει πενταμελής κριτική επιτροπή. Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται και αφιερώματα σε σκηνοθέτες, προβολή νέων άπαικτων ταινιών από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, καθώς και σειρά αφιερωμάτων που θα ανακοινωθούν σύντομα (ανάμεσά τους και εκείνο στην κορυφαία ηθοποιό Κατίνα Παξινού).


Ακόμη, τα τελευταία χρόνια το Πανόραμα έχει θεσπίσει και το βραβείο κοινού που απονέμει 5μελής επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού «Αθηνόραμα». 

Στο πλαίσιο του 24ου Πανοράματος θα πραγματοποιηθεί επίσης συζήτηση σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ),  με θέμα «Ελληνικός Κινηματογράφος: Quo Vadis?».

 

Διοργάνωση: ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Οι νέες αποχρώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου 2016
22.07.2016 12:09
Το 4ο φεστιβάλ κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) ξεκινά σε λίγες μέρες δίνοντας την ευκαιρία σε όσους αγαπούν τον κινηματογράφο και το καλοκαίρι να παρακολουθήσουν μια μοναδική επιλογή ταινιών και κινηματογραφικών δρώμενων.
7ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου 2016: Το Πρόγραμμα
17.06.2016 12:01
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης διοργανώνει το 7ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου, με τίτλο "Αγάπη και Ερωτισμός στο Βωβό Κινηματογράφο" από την Τετάρτη 22 Ιουνίου έως την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016.
Τα βραβεία του 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
14.04.2016 09:57
Τη Τετάρτη 13 Απριλίου 2016 έγινε στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ η απονομή των βραβείων κοινού και κριτικής επιτροπής του 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος.
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας στην Αθήνα
08.12.2015 12:47
Οι βραβευμένες ταινίες του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της 15ης Camera Zizanio, θα προβληθούν και στην Αθήνα, στον κινηματογράφο Αλκυονίδα από 10 έως 16 Δεκεμβρίου 2015.
Το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφο είναι γεγονός!
24.11.2015 16:36
Σε πείσμα των πρωτόγνωρα δύσκολων καιρών, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το 
μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας επιστρέφει για 28η συνεχή χρονιά, δίνοντας όπως πάντα στο κοινό τη δυνατότητα να δει πρώτο, νέες ταινίες που θα αφήσουν το ηχηρό αποτύπωμά τους στην τρέχουσα κινηματογραφική σεζόν, αλλά και διαχρονικά αριστουργήματα της 7ης Τέχνης, λιγότερο ή περισσότερο γνωστά, ακόμη και στους πλέον μυημένους σε αυτή.