Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

24o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

24o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Το φετινό 24ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το Μεγάλο Διεθνές Φεστιβάλ της Αθήνας, θα διεξαχθεί από τις

26 Οκτωβρίου έως και τις 2 Νοεμβρίου 2011.

Στις 8 μέρες της διάρκειας του Πανοράματος, περισσότερες από 50 ταινίες από την Ευρώπη και τις άλλες ηπείρους θα παρουσιαστούν στον κινηματογράφο Απόλλων Cinemax Class και το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».

 

Η επίσημη έναρξη του 24ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θα γίνει στις 26 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Απόλλων Cinemax Class, με τη βραβευμένη τουρκική ταινία «Once Upon A Time In Anatolia» του Nuri Bilge Ceylan - Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την εταιρία διανομής Ama Films.

 

Στην ταινία, μία ομάδα αποτελούμενη από έναν εισαγγελέα, έναν αστυνομικό, ένα δημόσιο λειτουργό, έναν γιατρό, απλούς πολίτες και δύο κρατούμενους αδελφούς, οδηγείται από έναν από τους κρατούμενους, ύποπτο για φόνο, σε μία ερημική τοποθεσία, αναζητώντας μέσα στη νύχτα, το θαμμένο πτώμα ενός από τα θύματά τους. Μόνο που αυτός δεν μπορεί να θυμηθεί που το έχει θάψει, κι όσο η έρευνα δεν αποδίδει, οι εντάσεις ανεβαίνουν. Ο Ceylan (Τσεϊλάν) σκηνοθετεί χρησιμοποιώντας μεγάλα πλάνα, σιωπές και εντυπωσιακούς φωτισμούς, κρατώντας με μαεστρία ένα δυνατό εσωτερικό ρυθμό, με τον οποίο αναλύει τους χαρακτήρες και τους συμβολισμούς τους.

 

Όπως κάθε χρόνο ο κεντρικός κορμός του Πανοράματος είναι αφιερωμένος στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο, με προγράμματα όπως το καθιερωμένο πια Διαγωνιστικό Τμήμα με 7 άπαιχτες ευρωπαϊκές ταινίες, με βραβεία που απονέμει πενταμελής κριτική επιτροπή. Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται και αφιερώματα σε σκηνοθέτες, προβολή νέων άπαικτων ταινιών από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, καθώς και σειρά αφιερωμάτων που θα ανακοινωθούν σύντομα (ανάμεσά τους και εκείνο στην κορυφαία ηθοποιό Κατίνα Παξινού).


Ακόμη, τα τελευταία χρόνια το Πανόραμα έχει θεσπίσει και το βραβείο κοινού που απονέμει 5μελής επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού «Αθηνόραμα». 

Στο πλαίσιο του 24ου Πανοράματος θα πραγματοποιηθεί επίσης συζήτηση σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ),  με θέμα «Ελληνικός Κινηματογράφος: Quo Vadis?».

 

Διοργάνωση: ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Τα βραβεία του 29ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
28.11.2016 17:24
Σε μια όμορφη και λιτή βραδιά, με παρόντες πολλούς εκπροσώπους των κινηματογραφικών θεσμών, πλήθος ανθρώπων του σινεμά από κάθε ειδικότητα και κινηματογραφόφιλους έριξε αυλαία το 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στην Ααβόρα.
6o Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
22.11.2016 11:25
Η εξωστρέφεια και η δυναμική της ελληνικής τζαζ σκηνής σε ένα τριήμερο με τολμηρές συνεργασίες Ελλήνων και ξένων μουσικών. Αν και είναι το 6ο Πανόραμα, θα συμβούν πολλά για 1η φορά...
29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
16.11.2016 14:42
Ο βασικός πυρήνας του «Πανοράματος» είναι το διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα, που φέτος περιλαμβάνει 11 άπαιχτες στην Αθήνα ευρωπαϊκές ταινίες και τα βραβεία του Φεστιβάλ απονείμουν τρεις επιτροπές: της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ), καθώς και των αναγνωστών του περιοδικού "Αθηνόραμα".
57ο ΦΚΘ: Τρεις ταινίες διεκδικούν το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
08.11.2016 12:51
Για πέμπτη συνεχή χρονιά, οι θεατές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις τρεις ταινίες που διαγωνίζονται για το βραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι νέες αποχρώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου 2016
22.07.2016 12:09
Το 4ο φεστιβάλ κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) ξεκινά σε λίγες μέρες δίνοντας την ευκαιρία σε όσους αγαπούν τον κινηματογράφο και το καλοκαίρι να παρακολουθήσουν μια μοναδική επιλογή ταινιών και κινηματογραφικών δρώμενων.