Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Όψεις της μορφής - Σημάνσεις του τοπίου

Όψεις της μορφής - Σημάνσεις του τοπίου
Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων εγκαινίασε την Παρασκευή 20 Απριλίου την έκθεση «Όψεις της μορφής - σημάνσεις του τοπίου» με έργα από τη συλλογή του Αντώνη και της Άζιας Χατζηιωάννου».

Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων εγκαινίασε την Παρασκευή 20 Απριλίου την έκθεση «Όψεις της μορφής - σημάνσεις του τοπίου» με έργα από τη συλλογή του Αντώνη και της Άζιας Χατζηιωάννου».

Η έκθεση συγκεντρώνει 110 περίπου έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων και αποτελεί την πρώτη δημόσια παρουσίαση της συλλογής.

Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής συγκροτείται από πίνακες ζώντων Ελλήνων καλλιτεχνών, ενώ δεν λείπουν και κάποιοι εκπρόσωποι παλιότερων γενεών, όπως ο Γιώργος Γουναρόπουλος, ο Ράλλης Κοψίδης, ο Γιώργος Μαυροΐδης, η Εύα Μπουλγουρά και ο Χρύσανθος Μποσταντζόγλου (Μποστ).

Σημαντική ακόμη είναι η παρουσία κορυφαίων εκπροσώπων της Ελληνικής Ζωγραφικής, όπως ο Παναγιώτης Τέτσης και ο Χρόνης Μπότσογλου, ο Λάμπρος Άλας, ο Αριστείδης Βλάσσης, ο Δημήτρης Ράτσικας, ο Τάκης Σιδέρης, ο Βασίλης Σπεράντζας και ο Νίκος Στεφάνου , ενώ ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στην απόκτηση αναγνωρισμένων εκπροσώπων της νεότερης παραστατικής τέχνης από τη γενιά του 80-90.

Ένα γεγονός που καθιστά ακόμη πιο ενδιαφέρουσα τη σύσταση της συλλογής, είναι η συνειδητή επιθυμία των ιδρυτών της να εντάξουν σε αυτήν έργα παραστατικής ζωγραφικής, που υπογράφονται από μια νεότερη και ιδιαίτερα δυναμική γενιά καλλιτεχνών, αποφοίτων στην πλειοψηφία τους της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, που εμφανίστηκαν στο εικαστικό προσκήνιο λίγο πριν ή και μετά το 2000:

Ζωγράφοι όπως οι Σπύρος Αγγελόπουλος, Σάββας Γεωργιάδης , Ελένη Γλύνη, Τάνια Δημητρακοπούλου, Τζουλιάνο Καγκλής, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Αλέκος Κυραρίνης, Κωνσταντίνος Κωστούρος, Νίκος Μόσχος, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Δημήτρης Ρόκος, Αντώνης Στάβερης, Αδριανός Σωτήρης, Στάθης Φλώρος, συνθέτουν ένα ανανεωμένο τοπίο της ελληνικής παραστατικής ζωγραφικής, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και σε μια θεματολογία που κάποιους αντιμετωπίζεται ως πεπερασμένη, μπορούν εύκολα να υπάρξουν άξιες της προσοχής μας ανατροπές.

Info
Πότε: Από 20/4 ως τα μέσα Ιουλίου
Τρίτη ως Σάββατο 10.00-14.00 και 18.00 -21.00. Κυριακή 10.00-14.00.
Δευτέρα η Πινακοθήκη θα παραμένει κλειστή.

Από τις 16 Μαΐου με το θερινό ωράριο η έκθεση θα είναι ανοικτή Δευτέρα ως Παρασκευή 10.00-14.00 και 19.00-22.00, Σάββατο 10.00-14.00
Κυριακή κλειστά

Πού: Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, Χάληδων 98-102 Χανιά Κρήτης,
Τηλ. 2821/092294

Σχετικές ειδήσεις
Εκφραστές του μοντέρνου: έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων από τη Συλλογή Γ. Βογιατζόγλου
13.01.2017 17:25
Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και η Πινακοθήκη Γιώργου Βογιατζόγλου, Νέα Ιωνία Αττικής, παρουσιάζουν την έκθεση «Εκφραστές του Μοντέρνου» με έργα από τη Συλλογή του αρχιτέκτονα Γιώργου Βογιατζόγλου, σε επιμέλεια Χρίστου Χριστοφή.
Παιχνίδια του χρόνου: έκθεση της Βάλης Κολοτούρου στη Δημοτική Πινακοθήκη Π. Φαλήρου
23.06.2016 10:49
Ακριβώς μετά από έναν χρόνο από την μεγάλη αναδρομική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, η Βάλη Κολοτούρου επιστρέφει στην Ελλάδα για μια νέα έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Π. Φαλήρου, με τίτλο "Παιχνίδια του χρόνου", δομημένη σε τέσσερεις θεματικές ενότητες.
Marsyas Machine: έκθεση του Tim D’ Agostino στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα
13.04.2016 12:40
Στο πλαίσιο των συνεργασιών με σύγχρονους εικαστικούς από όλο τον κόσμο που ξεκίνησε τον Ιανουάριο, η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό παρουσιάζει τον Απρίλιο την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Tim D’ Agostino, που ζει και δημιουργεί στη Νέα Υόρκη, με τίτλο Marsyas Machine.
Ourovoros: Έκθεση γλυπτικής του Περικλή Πραβήτα στη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου
29.03.2016 12:21
Η Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου παρουσιάζει από την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016, στις 20.00, την έκθεση γλυπτικής «Ourovoros» του εικαστικού Περικλή Πραβήτα.
Ανθρωπογραφίες: έργα από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου
28.03.2016 11:21
Η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου και το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» διοργανώνουν την έκθεση «Ανθρωπογραφίες» με έργα από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου.