Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Ένα μικρό βιβλίο για τη γλώσσα: Ντέιβιντ Κρύσταλ

Ένα μικρό βιβλίο για τη γλώσσα: Ντέιβιντ Κρύσταλ
Ένα μικρό βιβλίο για τη γλώσσα, σ΄αυτό το μέσο επικοινωνίας μας ξεναγεί ο Ντέιβιντ Κρύσταλ. Κυκλοφορεί    απο τις εκδόσεις Πατάκη...


Σε έναν κόσμο όπου κάθε δύο εβδομάδες εξαφανίζεται μία γλώσσα και καθημερινά εμφανίζονται νεολογισμοί, η κατανόηση της προέλευσης και της τρέχουσας αξίας της γλώσσας δεν είχε ποτέ άλλοτε τόσο μεγάλη σημασία. Σε αυτό το εύληπτο και απολαυστικό βιβλίο ο Ντέιβιντ Κρύσταλ αποδεικνύει ότι η ιστορία της γλώσσας πρέπει να ξαναειπωθεί.
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς για το φαινόμενο της ανθρώπινης επικοινωνίας, από τις πρώτες λέξεις των νηπίων έως τη διάλεκτο των sms, καθώς και μια σειρά θεμάτων όπως η αργκό, οι γεωγραφικές ποικιλίες, η γραμματική και η ορθογραφία εξετάζονται στο βιβλίο αυτό. Ξεπερνώντας τα όρια μιας απλής εξιστόρησης, το «Ένα μικρό βιβλίο για τη γλώσσα» στρέφει την προσοχή μας και στο μέλλον της γλώσσας, ερευνώντας την επίδραση της τεχνολογίας στο πώς διαβάζουμε, γράφουμε και μιλάμε στην καθημερινή μας ζωή.
Στον δρόμο που χάραξε ο E. H. Gombrich με τη «Μικρή ιστορία του κόσμου», ο Crystal μας ξεναγεί στον κόσμο της γλώσσας και της εξέλιξής της, σε ένα συναρπαστικό παραμύθι για όλες τις ηλικίες.
Μια απολαυστική εξιστόρηση της καταγωγής και της εξέλιξης της ανθρώπινης γλώσσας για όσους αγάπησαν τη ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ του E. H. Gombrich.


 «Κρυστάλλινο, πνευματώδες και διαφωτιστικό, ένα βιβλίο που αναδεικνύει τον γλωσσολόγο μέσα μας».
                                                                                                                                          Roger MacGough

«Στο πρότυπο της “Μικρής ιστορίας του κόσμου” του E. H. Gombrich, ένας από τους κορυφαίους γλωσσολόγους του κόσμου αναλαμβάνει να μας μυήσει στον κόσμο της γλώσσας, του πιο σημαντικού μέσου επικοινωνίας που διαθέτουμε [...] Το απόλυτο εισαγωγικό εγχειρίδιο για όσους ενδιαφέρονται για τη γλώσσα».
                                                                                                                     Publishers Weekly

 «Με ύφος προσιτό και ζωντανό, αποφεύγοντας κάθε είδους διδακτισμό, ο Crystal αφοσιώνεται με μεγάλο ζήλο στο έργο της παρουσίασης της μεγάλης του αγάπης: των λέξεων και των γλωσσών όλου του κόσμου».
                                                                                                                                      Iain Finlayson, The Times

«Η εύληπτη ιστορία ολόκληρου του γλωσσικού φαινομένου, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων όπως η φωνητική, η κατάκτηση της γλώσσας, η κοινωνιογλωσσολογία, το ίντερνετ, οι απειλούμενες γλώσσες, με αναφορές και στη λογοτεχνία».
                                                                                                                   Joy Lo Dico, The Independent on Sunday

«Δεν είναι απλώς ένας μεγάλος γλωσσολόγος, αλλά και ένας πραγματικός υπέρμαχος και εραστής της γλώσσας».
                                                                                                                                               Βenjamin Zephaniah


Ο Ντέιβιντ Κρύσταλ είναι ένας από τους διαπρεπέστερους γλωσσολόγους του κόσμου. Επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπάνγκορ, έχει επιμεληθεί πολλές γενικές εγκυκλοπαίδειες και έχει συγγράψει σχολικά εγχειρίδια για τη μελέτη της γλώσσας. Είναι συγγραφέας του «Λεξικού γλωσσολογίας και φωνητικής» (Εκδόσεις Πατάκη), ενώ στα πρόσφατα βιβλία του περιλαμβάνονται τα «The Stories of English» (2004), «Txtng: The Gr8 Db8» (2009) και «Just a Phrase Ι’m Going Through» (2009). Είναι επίσης τακτικός συνεργάτης ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων.
Ζει στο Χόλυχεντ της Ουαλίας.

Σχετικές ειδήσεις
Παραμύθια με την Ξένια στην Καλαμάτα
16.11.2016 11:01
Σας περιμένουμε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στη Βιβλιοθήκη του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας στην παρουσίαση του βιβλίου της Ξένιας Καλογεροπούλου σε εικονογράφηση Φίλιππου Φωτιάδη Παραμύθια με την Ξένια για να την ακούσετε να αφηγείται ζωντανά ένα από τα παραμύθια του βιβλίου!
30.09.2016 11:31
Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις και συνεχίζει να είναι στην κορυφή των ευπώλητων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του», την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, στo θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
 Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα Φθινόπωρο 2016
05.09.2016 12:58
Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές με νέες σειρές εκπαιδευτικών βιβλίων προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και διαχρονικούς τίτλους που αποτελούν σταθερά την πρώτη επιλογή εκπαιδευτικών και γονιών, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζονται να υποδεχτούν το φθινόπωρο με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί.
Την αλήθεια κατάματα - Χρήστος Γιανναράς
29.08.2016 11:46
Από τις εκδόσεις Ιανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Την αλήθεια κατάματα του Χρήστου Γιανναρά.
Η Φιλίτσας Καραγεωργίου παρουσιαζει το βιβλίο της στο βιβλιοκαφέ  Έναστρον
12.05.2016 10:19
Οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοκαφέ Έναστρον έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φιλίτσας Καραγεωργίου, Περσείδες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον.