Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Τα εθνικά μπαλέτα της Γεωργίας στο θέατρο Badminton

Τα εθνικά μπαλέτα της Γεωργίας στο θέατρο Badminton
Σε μια μοναδική στιγμή για τα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας τα εθνικά μπαλέτα της Γεωργίας θα μας επισκεφτούν, στα πλαίσια της περιοδείας …

τους «Sukhishvili Balkan Tour», για πρώτη φορά στην πολύχρονη ιστορία τους προκειμένου να απολαύσει και το Ελληνικό κοινό ένα υπερθέαμα φιλτραρισμένο μέσα από την παράδοση. Μια πρωτόγνωρη μουσικοχορευτική εμπειρία γεμάτη ένταση και θυελλώδη παλμό.

 

Ετοιμαστείτε να παρασυρθείτε από τους δαιμονιώδης ρυθμούς, την όλο χάρη κίνηση και τον τέλειο συγχρονισμό των μπαλέτων της Γεωργίας. Οι νόμοι της βαρύτητα μπαίνουν στην άκρη και για ένα δίωρο καταργούνται εντυπωσιακά καθώς υπάρχουν στιγμές που δεν πιστεύει το ανθρώπινο μάτι τι πετυχαίνουν αυτοί οι χορευτές. Κατά τη διάρκεια του show τους ίσα που ακουμπούν στο έδαφος, κάνουν ότι λογής κόλπα μπορεί να φανταστεί κανείς, πέφτουν στα γόνατα και πετάγονται και πάλι στον αέρα, με αποκορύφωμα το πέταγμα σπαθιών και μαχαιριών, αναπόσπαστο στοιχείο των παραδοσιακών χορών της Γεωργίας, κόβοντας στην κυριολεξία την ανάσα του κοινού.

 

Κι όλα αυτά μέσα από χορογραφίες υψηλής πολυπλοκότητας που απαιτούν ιδιαίτερα σκληρή προπόνηση. Αναμφίβολα η παράσταση περιλαμβάνεται στα θεάματα που πρέπει να έχει απολαύσει κανείς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του.

 

Εδώ και 66 χρόνια τα Sukhishvili παρουσιάζουν την πλούσια κληρονομιά της Γεωργίας και του Καυκάσου σε ολόκληρο τον κόσμο σε ένα δίωρο πρόγραμμα συνεχής εξιστόρησης της περιπέτειας του Γεωργιανού πνεύματος και της αλλαγής που έλαβε χώρα στην ίδια την ύπαρξή τους στο πέρασμα του χρόνου. Τα κοστούμια, τα σπαθιά και τα μαχαίρια που ρίχνουν καθώς χορεύουν είναι αυθεντικά και φτιάχνονται στο χέρι ειδικά γι’ αυτούς.

 

Η παράσταση που θα παρουσιαστεί στο θέατρο Badminton διαρκεί 2 ώρες με το πρώτο μέρος να αφορά σε παραδοσιακούς Γεωργιανούς χορούς που καλλιεργήθηκαν από το ζεύγος Sukhishvili και Ramishvili αφού με το που ξεκίνησαν στα 1945 η δομή, η αρχιτεκτονική και τα ξεχωριστά βήματα κάθε χορού βελτιώθηκαν και άλλαξαν. Μια διαδρομή που για όλες αυτές της αλλαγές ήταν και είναι στραμμένη προς την εσωτερική ολότητα. Στο δεύτερο μέρος υπάρχει μια πιο σύγχρονη ματιά των χορογραφιών. Απόδειξη πως κάθε μέρα η δημιουργική αναζήτηση συνεχίζεται και με την εξέλιξη των χορών να προχωρά από το διαφωτιστικό στο παγκόσμιο, από το συγκεκριμένο στο γενικό.

 

Σχετικά με τα εθνικά μπαλέτα της Γεωργίας


Τα εθνικά μπαλέτα της Γεωργίας ιδρύθηκαν από τον Iliko Sukhishvili και την Nino Ramishvili το 1945 κι εξ’ αρχής μετατράπηκε στην εθνική σχολή χορού της χώρας αποτελώντας και την πρώτη επαγγελματική ομάδα χορού της Γεωργίας. Στη συνέχεια φυσικά ακολούθησαν πολλές άλλες ομάδες που ακολούθησαν το παράδειγμά τους.


Το γεγονός πως η παραδοσιακή μουσική κι ο παραδοσιακός χορός της Γεωργίας αναπτύχθηκαν κι έγιναν γνωστοί σε ολόκληρο τον κόσμο οφείλεται αποκλειστικά στους δύο στρατευμένους καλλιτέχνες που έγιναν αχώριστοι σύντροφοι τόσο στη ζωή όσο και στη σκηνή . Γεμάτοι αποφασιστικότητα, έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα με ολόκληρη τη ζωή τους να αποτελεί μια περιπέτεια δημιουργικότητας, η οποία έχει γίνει πλήρως κατανοητή από τις νέες γενιές χορευτών.

 

Τα εθνικά μπαλλέτα της Γεωργίας έχουν εμφανιστεί στα Albert Hall, The Coliseum, The Metropolitan Opera, Madison Square και πολλά κόμη σπουδαία venues. Ιδιαίτερη ήταν η εμφανισή τους στη La Scala του Μιλάνου τo 1967 όπου για πρώτη και μοναδική φορά φιλοξενήθηκε μια παράσταση παραδοσιακού χορού. Οι ασυναγώνιστοι Γεωργιανοί ανάγκασαν το Ιταλικό κοινό να ζητήσει το ανέβασμα της κουρτίνας 14 φορές, δημιουργώντας ένα μοναδικό ρεκόρ.

 

 

 

Σχετικές ειδήσεις
 Η λίμνη των Κύκνων, από τα Μπαλέτα Μπολσόι σε μετάδοση στο Μέγαρο Μουσικής
30.01.2017 15:32
Η «Λίμνη των Κύκνων», ένα μπαλέτο απαράμιλλης ομορφιάς βασισμένο στη μεγαλοφυή μουσική σύνθεση του Τσαϊκόφσκι. Ένα αριστούργημα του Ρομαντισμού που εξακολουθεί να μαγεύει τους φίλους του χορού σε όλο τον κόσμο, 140 χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση στο Θέατρο Μπολσόι, το 1877.
Ζιζέλ από το Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Θέατρο Ολύμπια
24.11.2016 15:58
Η Ζιζέλ, ένα από τα διασημότερα μπαλέτα του ρομαντισμού, σε γοητευτική μουσική του Αντόλφ Αντάμ, επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, σε χορογραφία του Ιρέκ Μουχαμέντοφ και μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη και Ζωής Ζενιώδη.
Ο Καρυοθραύστης από τα Κρατικά Μπαλέτα Μόσχας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
15.11.2016 17:21
Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016 το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη τα Κρατικά Μπαλέτα Μόσχας, για να παρουσιάσουν, τον Καρυοθραύστη, την πιο συγκινητική ιστορία του κλασικού μπαλέτου!
New Narratives, της Γεωργίας Βαρδαρού στην Πειραιώς 260
10.06.2016 17:04
Η Γεωργία Βαρδαρού παρουσιάζει στην Πειραιώς 260 την παράσταση χορού New Narratives.
Τα ρωσικά μπαλέτα Μοϊσέγιεφ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
31.05.2016 15:39
Τα θρυλικά Μπαλέτα Μοϊσέγιεφ επανέρχονται μετά από 12 χρόνια στην Ελλάδα στο πλαίσιο του αφιερωματικού Έτους Ελλάδος – Ρωσίας 2016, για να παρουσιάσουν 2 μοναδικές παραστάσεις στο Ηρώδειο, ενώ στη συνέχεια θα εμφανιστούν και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.