Ο χώρος πολιτισμού About παρουσιάζει τη συναυλία «Imaginary Sound-Scape with flute(s)» με τη Mυρτώ Κορκοκίου στα φλάουτα (πίκολο, άλτο, μπάσο) και

Απόστολο Λουφόπουλο στα Ηλεκτρονικά μέσα.

Το φλάουτο, με την ευκινησία του και τον πλούτο των ηχοχρωμάτων του είναι από τα πιο εμβληματικά όργανα της σύγχρονης μουσικής. Σόλο ή σε αναρίθμητους συνδυασμούς έχει χρησιμοποιηθεί σε όλα τα ιδιώματα και τις εκφράσεις της. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συμπράξεις, είναι αυτή με την ηλεκτροακουστική μουσική.

Ο συνδυασμός των νεώτερων, ιδίως, τεχνικών του φλάουτου με την χρήση της τεχνολογίας διευρύνει τα όρια του οργάνου δημιουργώντας νέα πλαίσια και δυνατότητες δημιουργίας και προσφέροντας διαφορετικές όψεις στην μουσική ερμηνεία. Οι ηλεκτροακουστικοί ήχοι, συνθετικοί ή προ-ηχογραφημένοι, αλλά και η επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο του ίδιου του ήχου του φλάουτου, εμπλουτίζουν το ηχητικό φάσμα του και δημιουργούν μια νέα αισθητική και μουσική αντίληψη. Δημιουργούνται έτσι εικονικά ηχητικά τοπία και χώροι που τροποποιούν και υπερβαίνουν τον πραγματικό χώρο της ζωντανής εκτέλεσης και διεγείρουν με πρωτόγνωρο τρόπο την φαντασία του ακροατή. Συχνά, με την χρήση πολλαπλών ηχείων, η διάχυση του ήχου στον χώρο επιτείνει αυτή την αίσθηση.     

    
Κείμενο: Ανάργυρος Δενιόζος

Η Μυρτώ Κορκοκίου και ο Απόστολος Λουφόπουλος συνεργάζονται από το 2000 και έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό εμφανίσεων με έργα για φλάουτο (ζωντανό όργανο) και ηλεκτρονικούς ήχους, προ-ηχογραφημένους και επεξεργασμένους μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε πραγματικό χρόνο μείξη και διάχυση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τόσο συνθέσεις από την πρόσφατη συνεργασία τους όσο και έργα των Μιχάλη Αδάμη, Jean-Claude Risset, Kaija Saariaho, Cort Lippe, Κωνσταντίνου Καραθανάση και Απόστολου Λουφόπουλου.

Η Μυρτώ Κορκοκίου είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου της Κέρκυρας. Το 2002 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Μουσική Ερμηνεία (Mmus in Performance) με έμφαση στις σύγχρονες τεχνικές του φλάουτου, στον αυτοσχεδιασμό, καθώς και τον συνδυασμό του φλάουτου με τα ηλεκτρονικά μέσα, στο London College of Music and Media (Λονδίνο). Από τον Φεβρουάριο του 2008 εκπονεί διδακτορική διατριβή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Τ.Μ.Σ) με επιβλέποντα καθηγητή τον Ανδρέα Μνιέστρη.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κλασσικού και σύγχρονου φλάουτου με τους Peter Lloyd (Σκωτία), Lisa Nelsen, Susan Milan, Jaime Martin (Αγγλία), Wil Offermans (Βέλγιο) και Robert Dick (ΗΠΑ- Αγγλία). Έχει κάνει μαθήματα φλάουτου με τους Ian Clarke, Chris Hyde-Smith και Robert Dick. Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες ηλεκτρονικής και σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ημέρες Σύγχρονης Μουσικής-Μάιος 2003, 2004 (Πάτρα), Φεστιβάλ Ηλεκτρονικής Μουσικής (Κέρκυρα, Ρέθυμνο, Ληξούρι), Μουσικοί στο Θησείο, Αίθουσα συναυλιών Φίλιππος Νάκας , Μικρό Μουσικό Θέατρο, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, Ιόνιος Ακαδημία, University of Buffalo (Η.Π.Α). Διδάσκει φλάουτο στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων-Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων.

O Απόστολος Λουφόπουλος σπούδασε μουσική στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (πτυχίο μουσικών σπουδών) και στο πανεπιστήμιο CITY του Λονδίνου (διδακτορικό στη μουσική σύνθεση). Τα τελευταία δέκα χρόνια η μουσική του εκτελείται παγκοσμίως σε γνωστές διοργανώσεις και φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής (ICMC, Synthese, L’Espace Du Son κ.α) και τα έργα του έχουν βραβευτεί σε παγκόσμιους διαγωνισμούς σύνθεσης, όπως Bourges (Γαλλία), Noroit-Leonce Petitot (Γαλλία), Metamorphoses (Βέλγιο), SCRIME (Γαλλία), Space of Sound (Βέλγιο), Franco Evangelisti (Ιταλία), Musica Nova (Τσεχία), Δ. Δραγατάκης (Ελλάδα).
Από το 2004 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται ανεξάρτητα ως συνθέτης και παραγωγός στο προσωπικό του στούντιο. Από το 2006 διδάσκει τη δημιουργική χρήση της μουσικής τεχνολογίας στο Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Σε ερευνητικό επίπεδο μελετά τον ήχο της φύσης και τη δημιουργική του χρήση στη μουσική. Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα (μεταδιδακτορική έρευνα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο 2006-08, μέλος επιτροπής ερευνών του ΤΗΜΟ 2009) και έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση συνεδρίων και φεστιβάλ σχετικών με τον μουσικό νεωτερισμό και τη σύγχρονη μουσική έρευνα (Ημέρες Ηλεκτροακουστικής 2007-09).
Είναι ιδρυτικό μέλος του ΕΣΣΗΜ (Ελληνικός Σύνδεσμος Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής) και της Ελληνικής Εταιρίας Ακουστικής Οικολογίας.

Mυρτώ Κορκοκίου: Φλάουτα (πίκολο, άλτο, μπάσο)
Απόστολος Λουφόπουλος: Ηλεκτρονικά μέσα

σε έργα των
J. C. Risset, C. Lippe, Μ. Αδάμη, Α. Λουφόπουλου, Κ. Καραθανάση, K. Saariaho