Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Η τέχνη του ψηφιδωτού

Η τέχνη του ψηφιδωτού
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο υμνεί τον καλλιτέχνη Γιάννη Κολέφα μέσα από την αναδρομική έκθεση που φωτίζει το πολύπλευρο έργο του.

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο υμνεί τον καλλιτέχνη Γιάννη Κολέφα μέσα από την αναδρομική έκθεση που φωτίζει το πολύπλευρο έργο του.

Η έκθεση έχει στόχο να αναδείξει την πολύπλευρη προσφορά του Γιάννη Κολέφα στον τομέα της συντήρησης, της καλλιτεχνικής δημιουργίας, καθώς και της διδασκαλίας της τέχνης του ψηφιδωτού, μέσα από ένα πολύ σημαντικό μέρος της δουλειάς του.
Τα εκθέματα παρουσιάζονται σε πέντε ενότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πρώιμα ζωγραφικά έργα του Κολέφα, τα οποία πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια των σπουδών του και φωτογραφίες από το αρχείο του Κεντρικού Εργαστηρίου Συντηρήσεως και Αποκαταστάσεως Ζωγραφιών και Ψηφιδωτών καθώς και από το αρχείο Κολέφα. Τις φωτογραφίες συνοδεύουν τμήματα από σημαντικά αρχαία και παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά δάπεδα που ο ίδιος συντήρησε. Ακολουθούν ζωγραφικές και ψηφιδωτές δημιουργίες της ώριμης καλλιτεχνικής του περιόδου, που φέρουν πάνω τους έντονη την ιδιαίτερη προσωπικότητα και το ύφος του Κολέφα.

Επίσης, εκτίθενται αντίγραφα λαμπρών βυζαντινών ψηφιδωτών φιλοτεχνημένα από το Γιάννη Κολέφα, τα οποία προέρχονται από τη Συλλογή Αντιγράφων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, ενώ γίνεται μια προσπάθεια να παρουσιαστεί και ο προσωπικός του χώρος έμπνευσης και δημιουργίας, παρουσιάζοντας τα υλικά και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί.

 

INFO
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο: Βασ. Σοφίας 22, τηλ.: 210 7232178
Διάρκεια έκθεσης: έως 17 Ιουνίου

Σχετικές ειδήσεις
Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία: έκθεση με
02.11.2016 14:11
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο μας προσκαλεί στο άνοιγμα της έκθεσης «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία», την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 19:00.
Εικόνες από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ: έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
21.09.2016 14:39
Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19:30 εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά η έκθεση «Εικόνες από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ. Η Ρωσική Ζωγραφική εικόνων μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης».
Η εικόνα της Ανάληψης του Αντρέι Ρουμπλιόφ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
15.06.2016 14:19
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο φιλοξενεί από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο 2016 την εικόνα της Ανάληψης από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ στη Μόσχα, έργο του σημαντικού Ρώσου αγιογράφου Αντρέι Ρουμπλιόφ.
Η τέχνη της εικονογράφησης: Αναδρομική έκθεση του Νικόλα Ανδρικόπουλου στο Μουσείο Καζαντζάκη
11.04.2016 15:07
Το Μουσείο Καζαντζάκη (ΜΝΚ) διοργανώνει Αναδρομική Έκθεση έργων του γνωστού και βραβευμένου εικονογράφου παιδικών βιβλίων Νικόλα Ανδρικόπουλου από 1 Απριλίου έως 15 Μαΐου 2016.
Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ: έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
15.03.2016 12:47
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τις 15 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου 2016 παρουσιάζει την έκθεση «Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ, από την εποχή του Χαλκού στον 20ό αιώνα». Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας και την Πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα.