Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

3η Μπιενάλε της Αθήνας 2011-Μονόδρομος

3η Μπιενάλε της Αθήνας 2011-Μονόδρομος
 Η 3η Μπιενάλε της Αθήνας 2011, ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ, αποτελεί ένα διπλό εγχείρημα με τη μορφή μιας διεθνούς εικαστικής έκθεσης και μιας ταινίας 

μεγάλου μήκους. Η Μπιενάλε της Αθήνας 2011 θα πραγματοποιηθεί από τις 23 Οκτωβρίου μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου 2011 σε διάφορους χώρους της πόλης.

 

Σε επιμέλεια του θεωρητικού τέχνης-επιμελητή Nicolas Bourriaud και της επιμελητικής τριάδας ΧΥΖ, που ίδρυσε την Μπιενάλε (Ξένια Καλπακτσόγλου, Poka-Yio), η έκθεση βασίζεται στην αναπάντεχη συνάντηση του Μικρού Πρίγκιπα με τον Walter Benjamin. Αυτή η σκόπιμα παράδοξη σύζευξη των δύο φαινομενικά αταίριαστων ηρώων λειτουργεί ως σημείο εκκίνησης για τη μελέτη και τον σχολιασμό της τρέχουσας κοινωνικοπολιτικής και οικονομικής κατάστασης, μέσω ενός αφηγήματος που θα εξετάσει την ανθρώπινη πλευρά της με τρόπο ευρύ και ποιητικό.

 

Η Αθήνα και η Ελλάδα βρίσκονται στο επίκεντρο ενός κοινωνικού και οικονομικού σεισμού, του οποίου οι δονήσεις γίνονται ισχυρότερες: Πώς θα μπορούσε κανείς να αναστοχαστεί αυτή την κατάσταση, ειδικότερα όταν φαίνεται να διαθέτει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν περισσότερο παγκόσμια παρά εθνική ή τοπική; Μήπως αυτό που με ευκολία έχει καταγραφεί ως «το ελληνικό παράδειγμα» αποτελεί μια σημαντική καμπή στην ιστορία;

 

Οι επιμελητές της 3ης Μπιενάλε της Αθήνας 2011 θεωρούν ότι η διερεύνηση της κατάστασης, για την οποία η Ελλάδα αποτελεί κύριο σημείο αναφοράς, μπορεί να γίνει αφορμή για μια πολιτιστική αναζήτηση, με τέτοιο τρόπο ώστε να καταδείξει ότι ίσως δεν είναι πλέον καίριο – ούτε και ηθικό, ακόμη – να συνεχίζει κανείς απλώς να φτιάχνει εκθέσεις με τον τρόπο που τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται.

 

Ο Nicolas Bourriaud και οι XYZ αποφάσισαν να ενσωματώσουν αυτά τα ζητήματα όχι μόνο στη θεματική της έκθεσης αλλά και στη μορφή, τον χαρακτήρα αυτού που ονομάζεται μεγάλη περιοδική έκθεση, ακολουθώντας μία διπλή διαδικασία: Αρχικά, μετασχηματίζοντας την ίδια την Μπιενάλε σε μια πρόσκληση προς συλλογικότητες, πολιτικές οργανώσεις και πολίτες που συμμετέχουν στον μετασχηματισμό της κοινωνίας, με στόχο τη δημιουργία μίας πολιτικής στιγμής παρά ενός πολιτικού θεάματος. Αφετέρου, καθώς η έκθεση σχεδιάζεται, τα διάφορα στάδια προετοιμασίας της παρέχουν τη βάση για μια μεγάλου μήκους ταινία σε σκηνοθεσία του Nicolas Bourriaud. Το σενάριο της ταινίας είναι προϊόν μυθοπλασίας, ωστόσο βασίζεται σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα. Είναι η πρώτη φορά που η σχέση μεταξύ σύγχρονης τέχνης και κινηματογράφου ερευνάται με τόσο διεξοδικό τρόπο.

 

Μετά από την ολοκλήρωση της 3ης Μπιενάλε, η ταινία θα παρουσιαστεί σε επιλεγμένα κινηματογραφικά φεστιβάλ και σε μουσεία, ιδρύματα και χώρους τέχνης. Την εκτέλεση της παραγωγής έχει αναλάβει η γαλλική εταιρία Kino Prod (http://www.kino.fr/).

 

Ο ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ στοχεύει να προκαλέσει συζήτηση γύρω από κάτι που έχει καταστραφεί, αλλά και να προσφέρει την πιθανότητα μιας ματιάς σε κάτι νέο που ακολουθεί.


Επιμελητές: Nicolas Bourriaud & XYZ

 

Χώροι Μπιενάλε

 

Διπλάρειος Σχολή
Πλατεία Θεάτρου 3 | Μετρό: Μοναστηράκι / Ομόνοια

Κέντρο Τεχνών
Μουσείο "Ελευθέριος Βενιζέλος"
Πάρκο Ελευθερίας
, Βασ. Σοφίας | Μετρό: Μέγαρο Μουσικής

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Μπιενάλε της Αθήνας OMONOIA: Δράσεις Σεπτεμβρίου 2016
19.09.2016 10:46
Η Μπιενάλε της Αθήνας OMONOIA συνεχίζει με τις δράσεις του Σεπτεμβρίου. Καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό βάζουν ξανά την Ομόνοια στο επίκεντρο και βρίσκουν νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με τον κόσμο της Αθήνας, έχοντας ως σημεία αναφοράς το Μπάγκειον και το χώρο απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά, που παραχωρήθηκε από το Δήμο στο πλαίσιο της συνδιοργάνωσης της Μπιενάλε με το Δήμο Αθηναίων.
Νάγια Γιακουμάκη: Η νέα Εταίρος & Διευθύντρια της Μπιενάλε της Αθήνας
18.07.2016 13:07
Η Νάγια Γιακουμάκη γίνεται το νέο εταιρικό μέλος της Μπιενάλε της Αθήνας, σε μια φάση όπου η δέκα ετών επιτυχημένη Μπιενάλε ενισχύει την διεθνή εμβέλεια και προοπτική της.
Ο Poka-Yio αναλαμβάνει διευθυντής της Μπιενάλε της Αθήνας
08.07.2016 10:14
Η Ξένια Καλπακτσόγλου, μια εκ των τριών ιδρυτικών μελών και συνδιευθύντρια της Μπιενάλε της Αθήνας, αποχωρεί από τον οργανισμό και με τη σύμφωνη γνώμη της ο Poka-Yio (Πολύδωρος Καρυοφύλλης) αναλαμβάνει την διεύθυνσή του. Οι συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς συνεχίζονται και επεκτείνονται. Όλες οι διαρθρωτικές και οργανωτικές αλλαγές καθώς και το νέο οργανόγραμμα του οργανισμού θα ανακοινωθούν σύντομα.
Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 - ΟΜΟΝΟΙΑ: Ολοκληρώθηκε η Σύναψη 2
01.06.2016 15:18
Με την performance – έργο σε εξέλιξη Station Athens ολοκληρώθηκε απόψε ο δεύτερος και τελευταίος κύκλος της Σύναψης 2, μέρους του προγράμματος της Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 "OMONOIA".
H Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017
20.05.2016 13:56
Την εβδομάδα μεταξύ 25 και 31 Μαΐου, η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 "OMONOIA" συνεχίζει την πορεία της, με νέες εκδηλώσεις.