Η χορογράφος Μάχη Δημητριάδου– Lindahl με την ομάδα της Ασώματες Δυνάμεις, έρχεται από την Κύπρο και παρουσιάζει στο

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης το έργο της «Το Σχήμα της Απουσίας», ένα αφιέρωμα στους Αγνοούμενους της Κύπρου.

Παρασκευή 21 και Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Το Σχήμα της Απουσίας, αποτελείται από τα μέρη: Το Σημαδεμένο Πουκάμισο, που πρωτοπαρουσιάστηκε στην πλατφόρμα σύγχρονου χορού 2010 στο θέατρο Ριάλτο της Λεμεσού και Βαρύτητα που παρουσιάστηκε στο θέατρο Παλλάς της Λευκωσίας το Δεκέμβρη του 2010.

«Το έργο λέει, η χορογράφος, είναι αφιερωμένο τόσο σ’ αυτούς που χάθηκαν, όσο και σ’ αυτούς που έμειναν πίσω να νοσταλγούν, να ελπίζουν, να ονειρεύονται. Η διαδικασία του πένθους είναι μια μακρά πορεία από το σκοτάδι στο φως, είναι μια απόπειρα συμφιλίωσης με τη ζωή και το θάνατο, το εφήμερο της ύπαρξής μας. Η επιθυμία και η αγάπη είναι ικανές να αναδημιουργούν το σχήμα της απουσίας του αγαπημένου και να το κρατούν με τρυφερότητα στην αγκαλιά της μνήμης. Όσοι αγαπούμε δεν χάνονται ποτέ…»

Το χορογραφικό λεξιλόγιο που διαλέγει η χορογράφος είναι ρευστό και λυρικό. «Αυτή τη φορά επιχείρησα να χρησιμοποιήσω την ηρεμία, την αναπνοή, την αίσθηση της βαρύτητας καθώς το κορμί πέφτει, το ρίσκο να πετάς χαμηλά, το να νοιώθεις το κενό του χώρου σαν μια απουσία, γεμάτη παλλόμενη… παρουσία. »

«Επίσης μ’ ενδιέφερε η ιδέα του ντουέτου σαν να ‘ναι η ηχώ ο ένας του άλλου. Το οπτικό μέρος της παράστασης είναι πολύ σημαντικό για μένα, το να συνθέτω εικόνες που μαζί με τον χορό δημιουργούν εσωτερικά τοπία του νου, τοπία μνήμης ή ονείρων. Στο σχήμα της Απουσίας προσπάθησα να συνδέσω τις προσωπικές μου μνήμες με το αίσθημα του τόπου, των ανθρώπων και της ιστορίας τους. Το να φτιάξω ένα έργο για τους Αγνοούμενους είναι ν’ αποδώσω ένα μικρό φόρο τιμής στη χώρα που με φιλοξενεί.»
Το Σχήμα της Απουσίας

01| Σημαδεμένο Πουκάμισο

Πως εγγράφεται και φέρεται στο σώμα και στην ψυχή των ανθρώπων η ιστορία; Ποια ιστορία όμως; Αυτή που μας ενώνει ή αυτή που μας χωρίζει; Ανάμεσα σε δύο χάλκινες επιφάνειες που στέκουν σαν επιτύμβιες στήλες, ένας άνθρωπος έρχεται για να ανιχνεύσει τα σημάδια του παρελθόντος. Ο διχασμός, οι θυσίες, ο πόνος, η απώλεια, η λαχτάρα και η αγάπη για τη ζωή, η ανάγκη υπέρβασης και λύτρωσης είναι κοινή ανθρώπινη εμπειρία.

02| Βαρύτητα

Αφιερωμένο σε όσους «χάθηκαν» και όσους «έμειναν πίσω» να θυμούνται, να ελπίζουν, να ονειρεύονται. Όσοι αγαπούμε δεν χάνονται ποτέ. Η αγάπη νικά την βαρύτητα…

Οι Ασώματες Δυνάμεις ιδρύθηκαν το 1996 στο Παρίσι από τη χορογράφο Μάχη Δημητριάδου Lindahl, από το 2000 λειτούργησαν με έδρα τη Στοκχόλμη και από το 2004, που η χορογράφος εγκαταστάθηκε στην Κύπρο, λειτουργούν με έδρα την Λευκωσία. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ και Σκηνές: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Διεθνές φεστιβάλ χορού Καλαμάτας, Dansens Hus της Στοκχόλμης, Modernadansteater, Glashuset Στοκχόλμη πολιτιστική πρωτεύουσα, Historisca Muset, Medelhavsmuset Στοκχόλμη, Forum Dance Avignon, CCN Paris, Festival des genes choreographes a St Arnouille d’ Yvellines, Artesonado Paris.

Στην Κύπρο η χορογράφος δημιούργησε και παρουσίασε τα έργα:

Meeting point – Crossing – Colonized body – Missing you (ΕΘΕΑΛ, Θέατρο Αγοράς Αγ. Ανδρέα). Occupation/ Discoveries (Pharos gallery,  Παλιά Ηλεκτρική). Heart time (σε συνεργασία με την Λία Χαράκη/ Pelma) Στέγη Χορού Λεμεσός ARTOS, Goethe Institut – Λισσαβώνα, Body memory 1. Angel, (Καστελιώτησσα Στέγη χορού Λεμεσού Dance through the year) Άγγελος (Καστελιώτησσα), Μακρυνή χώρα (Θέατρο Παλλάς, θέατρο Ριάλτο), Somebody – The Shape Of Absence (No-Body festival αίθουσα Μελίνα Μερκούρη), Σημαδεμένο Πουκάμισο (Πλατφόρμα σύγχρονου χορού 2010), Το Νήμα του Χρόνου (Στάδιο Ελευθερία, Α μέρος για την εμβληματική επέτειο για τα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας).

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Χορογραφία – Σκηνοθεσία: Μάχη Δημητριάδου– Lindahl
Μουσική: Γιώργος Κoλιάς
Τραγούδι: Κωνσταντίνος Μελίδης
Video Art: Χριστόφορος Λάρκου
Σκηνική Επιμέλεια: Έλενα Κατσούρη
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης
Ξυλογραφίες: από το έργο του Τηλέμαχου Κάνθου τα Σκληρά Χρόνια
Ποίηση: Νεσιέ Γιεσίν (Το φως που γεννιότανε εντός μου)
Κείμενα: Σεβκγιούλ Ουντουλάγκ, Σερνέρ Λεβέντ, Ανδρέα Πιμπίστη (Sevgul Uludag, Serdar Levend, Andrea Pimpisti)

Χορεύουν

Μαρίνα Πογιατζή, Λοΐζος Κωνσταντίνου, Αλίκη Ευγενίου, Πέτρος Κονναρής, Χριστίνα Πατσαλή

Η παρουσίαση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, του Ομίλου Σιακόλα, της Τράπεζας Κύπρου, του Ιδρύματος Ρίτας και Κώστα Σεβέρη.

Δωρεάν στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart

Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο parking του εμπορικού κέντρου, athensheart (Πειραιώς 180, κόμβος Χαμοστέρνας), με την επίδειξη του εισιτηρίου της  παράστασης, και εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα  θέσεων.