Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Lolek: Αυθαίρετες συμβουλές

Lolek: Αυθαίρετες συμβουλές

«Μην είσαι τόσο μαζεμένος στη σκηνή ...», «το τελευταίο song δε χρειαζόταν, δε σου ταιριάζει…», «την επόμενη φορά που θα σε δω live να πεις και καμιά διασκευή από Tiger Lillies...», «Πρέπει να γράψεις και πιο ευχάριστα κομμάτια...».

Όλα τα παραπάνω είναι κάποιες από τις συμβουλές και προτροπές που έχω λάβει κατά καιρούς σε μηνύματα ή mail από άγνωστους ανθρώπους που είτε άκουσαν το δίσκο μου είτε έτυχε να έρθουν σε κάποια συναυλία μου. Το παράδοξο της υπόθεσης ήταν ότι τα μηνύματα αυτά ήταν κατά τ\' άλλα αρκετά κολακευτικά με σχόλια του τύπου «πόσο σπανίζουν άνθρωποι σαν και σένα», «πόσο ξεχωριστό είναι αυτό που κάνεις», «συνέχισε έτσι» και τα τοιαύτα...

Μπορώ να καταλάβω κάθε θετική ή αρνητική κριτική, αλλά όχι τις συμβουλές από ανθρώπους που δεν με γνωρίζουν προσωπικά. Είναι αξιοθαύμαστο το ότι κάποιοι θεωρούν τους εαυτούς τους τόσο σημαντικούς, με αποτέλεσμα να  πιστεύουν πραγματικά πως η άποψή τους θα είναι πάντα πολύτιμη για τους υπόλοιπους.
Έχω την αίσθηση πως ανάλογες ή παρόμοιες συμπεριφορές παρατηρούνται σε πολλές πτυχές της καθημερινής μας ζωής και είναι φαινόμενο που ανθίζει ιδιαίτερα στη χώρα μας.

Πιθανότατα υπάρχουν πολλοί που θεωρούν τους εαυτούς τους σπουδαίους. Η αλήθεια είναι πως δεν ζητήθηκε ποτέ η συμβουλή τους. Κανείς μας δεν έχει ανάγκη από αυθαίρετες συμβουλές. Ειδικά αν προέρχονται από ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε. Είναι τουλάχιστον αφελές και σίγουρα ανούσιο...
Ας τις κρατήσουν για τον εαυτό τους και ας πράξουν αναλόγως.

Κι αν αυτό το κομμάτι, που κατ’ αυτόν δεν έπρεπε να παίξω, είχε σημασία για μένα; Αν γνωρίζω ότι δε μου ταιριάζει; Αν αδιαφορώ για όλα αυτά;

Έχουμε χορτάσει από ειδικούς, συμβουλάτορες, κριτικούς, αναλυτές και ανθρώπους που χρησιμοποιούν συχνά την λέξη «πρέπει». Ανθρώπους που φοβούνται το «λάθος». Ανθρώπους που νομίζουν πως τους χρειάζεσαι και που ξέρουν πάντα το καλό σου. Ούτε εγώ ο ίδιος δε γνωρίζω το καλό μου. Έχουμε χορτάσει από μαμάδες και μπαμπάδες καταγωγής ελληνικής.
Μόνο με δικά μας «λάθη» θα βρούμε τα δικά μας «πρέπει».

Info: Ο Lolek (Γιάννης Αναγνωστάτος) ξεκίνησε μαθήματα ακορντεόν στην ηλικία των 12 ετών και συνέχισε με κιθάρα και τύμπανα. Στην εφηβεία του ήταν και η πρώτη του μουσική απόπειρα με το συγκρότημα Mafia Maggots και αργότερα με τους Touched όπου έγραφε μουσική και έπαιζε τύμπανα. Ακολούθησαν οι Bolek&Lolek: Ο Bolek ξενιτεύτηκε και παρέμεινε ο Lolek, alone (ο τίτλος του πρώτου δίσκου)

 


Photo: Έκτορας Δημησιάνος

Σχετικές ειδήσεις
Monsieur Minimal (Χρήστος Τσιτρούδης): Ποιοι είναι αυτοί που θα κρίνουν τηv μουσική και τους δημιουργούς της?
24.12.2015 15:03
Κατά καιρούς διαβάζω βαρύγδουπες κριτικές διαφόρων δισκοκριτικών οι οποίοι στην προσπάθεια τους να εντυπωσιάσουν χάνουν το πραγματικό νόημα της μουσικής και αναλώνονται άλλοτε σε καλές άλλα τις περισσότερες φορές σε κακόγουστες φαντεζί φρασεολογίες. Αυτό φαντάζομαι ότι γίνεται γιατί με κάποιο τρόπο και αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα δικό τους έργο τέχνης με τις λέξεις τους με αποτέλεσμα να ξεχνάν το πραγματικό έργο, τη μουσική.
Μιχάλης Καταχανάς: Η τζαζ στην Ελλάδα
27.11.2015 13:51
Προσπαθώντας να γράψω αυτό το μικρό άρθρο για την Τζαζ στην Ελλάδα και φέρνοντας στο μυαλό μου εικόνες και συναισθήματα από την μικρή καθημερινότητα της μουσικής αυτής, δεν μπορώ να μην μιλήσω για τους ανθρώπους της, όλους αυτούς τους δημιουργούς αυτοσχεδιαστές που μοιράζονται λίγο-πολύ τις ίδιες αγωνίες και τις ίδιες χαρές, άλλοτε με σιγουριά και άλλοτε με ανασφάλεια, αλλά με κοινό χαρακτηριστικό όλων, την αγάπη τους για αυτή την μουσική, τον αγώνα τους να κρατηθεί η φλόγα ζωντανή παρά το κρύο και τους ανέμους, για να μιλήσω και λίγο ποιητικά βρε αδελφέ.
Unsample- Bέρα Λύνν- Χρήστος Τσάμης: Ο χώρος, ο χρόνος και ένα συν
18.11.2015 09:46
Το φθινόπωρο του 2014, δύο μουσικοί άρχισαν μια αναζήτηση για μια καινούργια οπτικοαουστική φόρμα, που θα επιχειρούσε να σπάσει κάποια από τα στεγανά της σύγχρονης τέχνης. Ο Μάριος Τσάγκαρης και ο Λευτέρης Παπαδημητρίου (aka Unsample) κάλεσαν κάποιους φίλους και άρχισαν να το συζητούν. Τελικά, η Βέρα Λυνν από τον χώρο του κινηματογράφου, και ο Χρήστος Τσάμης, από τον χώρο των εικαστικών, συμπλήρωσαν την ομάδα έρευνας.
ALTRIBE: An Out of the Blues – Band, presents «SPOOKY TRAIN»
10.11.2015 09:57
Τα τρένα συμβολίζουν μια καρμική πορεία. Όσους σταθμούς κι αν έχει η πορεία – το ταξίδι είναι προδιαγεγραμμένο. Κάπως έτσι θεωρούμε και την μεταξύ μας συνάντηση. Το τελευταίο cd έχει τραγούδια που προέκυψαν από τις ζυμώσεις των τελευταίων δύο ετών. Άλλαξαν αρκετά πράγματα στον τρόπο που νιώθουμε και εκφραζόμαστε. Συνέβαλλε η περίοδος στο Βερολίνο, αλλά και οι καταστάσεις που βιώνουμε ο καθένας χωριστά και μαζί στον κόσμο αυτό. Ζυμώσεις έγιναν. Αλλαγές. Αναγεννήσεις…
Λήδα Ρουμάνη: Δεν έγινε ο κόσμος για να ’μαστε μόνοι...
04.11.2015 16:23
Το όνομα της Ελευθερίας Αρβανιτάκη είναι συνώνυμο της σύγχρονης πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Με ρεπερτόριο τεράστιο και τραγούδια γνωστά σε όλους - ακόμα και σε εκείνους που δεν είναι συνεπείς της ακροατές – κι αυτό κάνει τον καλλιτέχνη «μεγάλο». Αν το συνδυάσεις και με την αντοχή του ρεπερτορίου στα χρόνια, τότε περνάς σε χαρακτηρισμούς τύπου «τεράστιος», «διαχρονικός» και η σίγουρα η Αρβανιτάκη είναι όλα αυτά.