H 15η Μπιενάλε Νέων Μεσογείου επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, 25 χρόνια μετά την πλέον πετυχημένη διοργάνωσή της στην πόλη. Αυτήν τη χρονιά η Μπιενάλε παίρνει νέα μορφή. Παύει να είναι ένα γεγονός μεμονωμένο που πραγματοποιείται σε μία μόνο πόλη, αλλά απλώνεται γεωγραφικά, με τη συμμετοχή δύο πόλεων – της Θεσσαλονίκης και της Ρώμης, και με επιπλέον τοπικές εκδηλώσεις μικρότερης κλίμακας.

Στο τέλος αυτού του ταξιδιού, περισσότεροι από 400 καλλιτέχνες μεταξύ 18-30 ετών από την Ευρώπη και τη Μεσόγειο θα έχουν λάβει συμμετοχή στις δράσεις, στα πλαίσια της διοργάνωσης με γενικό θέμα “SYMBIOSIS?”.

Το θέμα ορίστηκε μέσα από συναντήσεις brainstorming με τη συμμετοχή φορέων και ανεξάρτητων επιμελητών της Θεσσαλονίκης, όπου θα φιλοξενηθούν οι τομείς: Εικαστικά, Εφαρμοσμένες Τέχνες (Αρχιτεκτονική, Design, Μόδα), Δράσεις στο Δημόσιο Χώρο, Γαστρονομία.

Οι διοργανωτές στη Θεσσαλονίκη –Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, Δήμος Θεσσαλονίκης – Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο– συνεργάζονται με τοπικούς φορείς και ανεξάρτητους επιμελητές, ώστε να ενεργοποιηθούν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις της πόλης για την πραγματοποίηση μιας μοναδικής διοργάνωσης.

Έτσι, η 15η Μπιενάλε Νέων Μεσογείου πρόκειται να απλωθεί σε όλη την πόλη, σε δημόσιους και σε εναλλακτικούς χώρους, ξεπερνώντας την τυπική μουσειακή παρουσίαση, καταλαμβάνοντας δημόσιους χώρους σε στεριά και θάλασσα (Λιμάνι, Παραλία, Πλατεία Αριστοτέλους, Δημαρχείο, περιοχή Βαλαωρίτου, Πανεπιστημιούπολη Α.Π.Θ.). Επιπλέον, ομάδες φοιτητών πρόκειται να συμβάλουν και στην επικοινωνία της διοργάνωσης, μέσα από ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, ειδικά για την Μπιενάλε, που θα εκπέμψουν μέσα από δημοτικές και κρατικές συχνότητες αλλά και διαδικτυακά (τηλεόραση, Ραδιόφωνο & διαδικτυακές παραγωγές).

Τέλος, οι δράσεις έχουν σαν απώτερο στόχο να αφήσουν στην πόλη παρακαταθήκη, κυρίως στον τομέα της δικτύωσης των νέων καλλιτεχνών με διεθνείς προσωπικότητες και φορείς του χώρου των τεχνών και της δημιουργικής βιομηχανίας (creative industries).

Η 15η Μπιενάλε Νέων Μεσογείου σκοπεύει να κάνει τη ΣΥΜΒΙΩΣΗ πράξη!

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ

Το Προεδρείο και  η Οργανωτική Επιτροπή, σας προσκαλούν στην τελετή εγκαινίων της 15ης Μπιενάλε Νέων Μεσογείου, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου και ώρα 19.30, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ

19.30 – Τελετή εγκαινίων (Δημαρχείο)
20.00 – 20.15 –  Performance We feel… των Briscìu! (Δημαρχείο)
21.00 – Passenger Station, χορευτική performance του Κώστα Γεράρδου, παραγωγή των 46ων Δημητρίων (Λιμάνι Θεσσαλονίκης – Επιβατικός Σταθμός)
21.45 – Κυρίως Πρόγραμμα – Εικαστικά: performances των Marko Marković (Αποθήκη 9) και Samar El Barawy (Αποθήκη 15)
23.00 – Πάρτυ εγκαινίων: The Speakeasies Swing Band & DJ Set από τους Στέφανο Τσιτσόπουλο & Δημήτρη Καραθάνο (Αποθήκη 8)

 

Την ίδια ημέρα εγκαινιάζονται και οι ακόλουθες τρεις εκθέσεις:

1). ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΤΟΥ  ΑΠΘ ΚΑΙ ΤΟΥ ISTANBUL TECHNICAL UNIVERSITY

Ημερομηνία: 6-10 – 6/11 2011
Χώρος: Αποθήκη 7 – Λιμάνι

Επιμέλεια: 40.22.Architect S (Αναστασία Παπαδοπούλου, Βανέσα Τσακαλίδου)

Έκθεση Αρχιτεκτονικής

78 νέοι αρχιτέκτονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και 50 από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης παρουσιάζουν τις διπλωματικές τους εργασίες και ξεκινούν έναν διάλογο ανάμεσα στους δύο πολιτισμούς και τους τρόπους εκπαίδευσης των δύο σχολών.

 

2). ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ
Ημερομηνία: 6/10 -6/11 2011
Χώρος: Αποθήκη 9 – Λιμάνι
Επιμέλεια: Ξένης Σαχίνης, Μαρία Κενανίδου

Ομαδική εικαστική έκθεση

Η Οργανωτική Επιτροπή της Μπιενάλε δίνει την ευκαιρία στους απόφοιτους της Σχολής Καλών Τεχνών να εκθέσουν τα έργα τους

Σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζεται η έκθεση των 72 νέων καλλιτεχνών που αποφοίτησαν από τη Σχολή την περασμένη χρονιά.

 

3). SOULBIOSIS

Χώρος: Αποθήκη 13 – Λιμάνι
Ημερομηνία: 6/10 – 6/11

Ομαδική έκθεση – εικαστικών – design – urban art

Επιμελητές: Κλειώ Τανταλίδου & Χρήστος Καλός, Νίκος Βουκυκλαράκης, Πέτρος Νικόλτσος, Αργύρης Σαρασλανίδης, Simone Fontana

Το περιοδικό SOUL αναπτύσσει την ιδέα της Συμβίωσης επεκτείνοντας το μήνυμα στις λέξεις  “συνεργασία”, “ συντονισμός”,  “συγκατοίκηση”, “συρροή”,  “συγχρονισμός”, “σύμπτυξη”, “στήριξη”, ” συμ- πολιτισμός” και  “συν –δημιουργία”.

Η Μπιενάλε πραγματοποιείται στο πλαίσιο των 46ων Δημητρίων