Ο αγαπημένος λυρικός συνθέτης Yann Tiersen στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας θα εμφανιστεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα …

στις 17, 18 και 19 Νοεμβρίου, αντίστοιχα. 

Ένας από τους σημαντικότερους ευρωπαίους συνθέτες επισκέπτεται ξανά την Ελλάδα, δύο χρόνια μετά την τελευταία του εμφάνιση στην Αθήνα, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής του περιοδείας Skyline Tour. O Yann Tiersen, ο πολυαγαπημένος Γάλλος συνθέτης του ελληνικού κοινού, ξεκινάει μέσα στον Οκτώβριο, ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ, live εμφανίσεις και αμέσως μετά την Αγγλία, την Γαλλία και την Ιταλία, επανέρχεται στην χώρα που του έχει επιφυλάξει κατά το παρελθόν την πιο θερμή υποδοχή.

 
Ο Tiersen θεωρείται άξιος διάδοχος συνθετών όπως οι Nino Rota, Nicola Piovani, Eric Satie ενώ έχει επηρεαστεί από τα σημαντικότερα κινήματα της σύγχρονης λυρικής μουσικής καταφέρνοντας να δημιουργήσει μία απολύτως προσωπική γραφή, υψηλής αισθητικής, που αγγίζει το κοινό κάθε ηλικίας και κάθε καταγωγής. Η μουσική του Tiersen εμπεριέχει ποίηση και ευαισθησία, ξεπερνάει τα στερεότυπα, προσφέροντας φως και αισιοδοξία εκεί που όλα μοιάζουν γκρίζα και σκοτεινά. Είτε ντύνοντας με αυτήν εικόνες, είτε κυκλοφορώντας προσωπικές δουλειές, είτε ταξιδεύοντας από πόλη σε πόλη για να μοιραστεί τις μελωδίες του με το κοινό σε όλο τον κόσμο, ο Tiersen εκφράζει βαθιά αισθήματα και συγκινεί βαθιά.

 
Ο Γιαν Τιερσέν ο πιο λυρικός ευρωπαίος συνθέτης έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό το 2001 μέσω της υπέροχης μουσικής που έγραψε για το soundtrack της ταινίας του Ζαν-Πιερ Ζενέ, «Αμελί». Αυτό απογείωσε την φήμη του και όλοι τον συνέδεσαν με το συγκεκριμένο έργο ως κινηματογραφικό συνθέτη, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αρνείται αυτόν τον τίλο: \”I\’m not a composer and I really don\’t have a classical background\” λέει. Ο Yann Tiersen μετράει ήδη 6 studio άλμπουμ στην καριέρα του, αρκετές συμμετοχές, live albums και μόνο… 3 soundtracks (Amelie, Goodbye Lenin!, Tabarly). Στα πιο γνωστά από τα studio άλμπουμ του καταγράφεται το Les Retrouvailles που κυκλοφόρησε το 2005 και το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία – συνεργάστηκε δε σε αυτό με σπουδαίους καλλιτέχνες: Ελίζαμπεθ Φρέιζερ των Cocteau Twins, Τζέιν Μπίρκιν, Στιούαρτ Σταπλς των Tindersticks, Ντομινίκ A και Κριστόφ Μιοσέκ.

Η μουσική του Τιερσέν για πολλά χρόνια είχε κοινό παρανομαστή τα μινιμαλιστικά μοτίβα, τη γαλλική κουλτούρα και τον ευρωπαϊκό αέρα. Στο τελευταίο του άλμπουμ ωστόσο το Dust Lane (2010) προχώρησε σε πιο καινοτόμους ήχους για τον ίδιο: post punk, ροκ, ambient, μινιμαλισμός και αγγλικός στίχος.
Το καινούργιο του άλμπουμ, το Skyline, κυκλοφορεί στις 17 Οκτωβρίου. Πρώτο single το Monuments ένα νεο-ψυχεδελικό κομμάτι που πιθανότατα να μας προϊδεάζει για τη μουσική του κατεύθυνση.

Τί περιμένουμε να δούμε και να ακούσουμε λοιπόν από την νέα περιοδεία του αγαπημένου συνθέτη στην Ελλάδα; Τον ίδιο οπωσδήποτε και αυτός θα είναι εκεί, πάνω στην σκηνή για να αποζημιώσει με μία δυναμική εμφάνιση το κοινό που τον ακολουθεί πιστά τα τελευταία χρόνια. Και δυναμική σημαίνει σαφέστατα πιο ροκ και – όπως και στην προηγούμενη περιοδεία του – με full μπάντα – έναν μπασίστα, έναν ντράμερ, έναν κιθαρίστα – και τον ίδιο στο κέντρο να τραγουδάει και να παίζει με τον δικό του παθιασμένο τρόπο κιθάρα, ακορντεόν και βιολί.

Μέσα στην δύσκολη περίοδο που διανύει η Ελλάδα οι συναυλίες του Yann Tiersen μοιάζουν να αποτελούν το ιδανικό καταφύγιο για καλή μουσική, ελπίδα και υψηλή αισθητική ενάντια στην μιζέρια και την απαισιοδοξία. Οι μουσικές μπορούν να το κάνουν αυτό, οι εικόνες είναι δικές σας.

Ο σπουδαίος συνθέτης θα δώσει 3 συναυλίες στην χώρα μας και μοιάζει αυτή η χρονική συγκυρία η καλύτερη από ποτέ. Μην τον χάσετε!

Opening act

Στη συναυλία του Yann Tiersen θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις υποβλητικές μουσικές της Nalyssa Green. Την γνωρίσαμε ένα χρόνο πριν -2010- όταν κυκλοφόρησε μόνη της ένα χειροποίητο ντεμπούτο, με τίτλο Barock. Όπως λέει η ίδια αυτό που κάνει μοιάζει με indie pop-rock, εμπλουτισμένο με επιρροές, όπως η δραματικότητα του θρίλερ, οι post punk ρυθμοί, η folk αισθητική και ο αστικός ρομαντισμός.

Links
http://www.yanntiersen.com/
http://www.myspace.com/yanntiersencomposer
http://www.facebook.com/yanntiersen.official
https://twitter.com/#!/yanntiersen