Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Συμπόσιο Ποίησης

Συμπόσιο Ποίησης
Στην Πάτρα και στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών από τις 26 έως τις 29 Ιουνίου, θα διεξαχθεί το 28ο Συμπόσιο Ποίησης με θέμα «Ποίηση και εικόνα».

Στην Πάτρα και στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών από τις 26 έως τις 29 Ιουνίου θα διεξαχθεί το 28ο Συμπόσιο Ποίησης με θέμα «Ποίηση και εικόνα».

Το Συμπόσιο ξεκινάει, το απόγευμα της Πέμπτης, με την παρουσίαση της Ανθολογίας Κυπρίων Ποιητών 1950-2008 που εκδίδεται από τις εκδόσεις «Ταξιδευτής» για το 28ο Συμπόσιο, στη σειρά των τοπικών Ανθολογιών του Συμποσίου (έχουν προηγηθεί η Ανθολογία Αχαϊκής Ποίησης 1950-2005, η Ανθολογία Επτανησιακής Ποίησης 1950-2006, εκδ. «Περί τεχνών» και η Ανθολογία Κρητικής Ποίησης 1950-2007, εκδ. «Ταξιδευτής»).

Την παρουσίαση θα κάνουν οι επιμελητές της Ανθολογίας Σωκράτης Λ. Σκαρτσής και Σωτήρης Π. Βαρνάβας, και ο εκδότης Κώστας Παπαδόπουλος. Σύντομη εισήγηση θα κάνει ο Γιώργος Μύαρης (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου), ενώ ποιήματά τους θα διαβάσουν παρόντες ανθολογούμενοι ποιητές.

Θα ακολουθήσει εισήγηση του σκηνοθέτη Δήμου Αβδελιώδη με θέμα «Η εικόνα της φύσης και η φύση της εικόνας στην κινηματογραφική γλώσσα» και προβολή της ταινίας του «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων».

Στο κύριο μέρος του Συμποσίου είκοσι τέσσερις εισηγητές διερευνούν την εικονιστική οντολογία της ποίησης, το ρόλο της εικόνας στην αρχαία, τη νεοελληνική και τη λατινική ποίηση, αλλά και στη θρησκευτική ποίηση, στα ελληνιστικά τεχνοπαίγνια και στα γιαπωνέζικα haiga, και τις σύγχρονες τεχνικές της βιντεοποίησης και της κυβερνοποίησης.

Το θέμα προσεγγίζεται ακόμα από την πλευρά των θετικών επιστημών και της ψυχιατρικής, ενώ προσκεκλημένοι δημιουργοί και κριτικοί από το χώρο των εικαστικών τεχνών, τη ζωγραφική, την αρχιτεκτονική, και τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο, μιλούν για τη σχέση των τεχνών αυτών με την ποίηση και ποιητές αφηγούνται την προσωπική τους εμπειρία.

info

Πάτρα 26-29 Ιουνίου 2008
Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο
του Πανεπιστημίου Πατρών
Είσοδος ελεύθερη
Για το πρόγραμμα του Συμποσίου: www.poetrysymposium.gr

Σχετικές ειδήσεις
 Ανθολογία κινεζικής ποίησης - Συλλογικό
20.01.2017 10:34
Από τις εκδόσεις Printa-Ροές κυκλοφορεί το βιβλίο, Ανθολογία κινεζικής ποίησης σε μετάφραση Γ. Λειβαδά και επιμέλεια Παυλίνας Παμπούδη.
Μένανδρος: Η ασπίδα. Λουκιανός: Συμπόσιο ή Λάπιθες
24.08.2016 11:09
Από τις εκδόσεις Το Ροδακιό κυκλοφορεί το βιβλίο, Μένανδρος: Η ασπίδα. Λουκιανός: Συμπόσιο ή Λάπιθες σε μετάφραση των Χριστόφορου Χριστοφής και Πάνου Δημητρόπουλου.
Ρωσικός Παρνασσός - Ανθολογία ρωσικής ποίησης
19.08.2016 13:37
Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί το βιβλίο, Ρωσικός Παρνασσός. Ανθολογία ρωσικής ποίησης σε μετάφραση Αλέξη Πάρνη.
Η 11η Γιορτή Ποίησης –  Γιορτή των Ποιητών
21.03.2016 10:13
Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας με το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, διοργανώνουν εκδήλωση την «11η Γιορτή Ποίησης – Γιορτή των Ποιητών» της πόλης μας, για να τιμήσουμε τον Παγκόσμιο Εορτασμό που καθιέρωσε η UNESCO.
Το κατορθωμένο σώμα - Γιώργος Βαρθαλίτης
09.03.2016 11:59
Το βιβλίο Το κατορθωμένο σώμα - Ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός με εισαγωγή και ανθολόγηση του σικελιανικού έργου από τον ποιητή Γιώργο Βαρθαλίτη, είναι το δεύτερο της σειράς "Δύο αιώνες ελληνικής ποίησης" που εκδίδει το Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος - Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Γαβριηλίδης, στο πλαίσιο τριετούς κύκλου εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην έδρα του Ιδρύματος.