Το παγκοσμίου φήμης Κέντρο Θεατρικής Πρακτικής Gardzienice, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού

Προγράμματος της Πολωνικής Προεδρίας της ΕΕ., επισκέπτεται την Αθήνα για να παρουσιάσει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου την ταινία \”Ιφιγένεια εν Α…\” και τη Δευτέρα και Τρίτη 17 και 18 Οκτωβρίου την παράσταση \”Ιφιγένεια εν Τ…. \”, πλαισιωμένα από εικαστική εγκατάσταση της γλύπτριας-αρχιτέκτονος Χριστίνας Παπαγεωργίου.

Το Gardzienice, ιδρύθηκε το 1977 στο ομώνυμο μικρό χωριό της ανατολικής Πολωνίας από τον Wlodzimierz Staniewski και γρήγορα αναγνωρίστηκε ως ένα από τα πιο σημαντικά και με διεθνή επίδραση Κέντρα του παγκοσμίου θεάτρου.

Έγινε γνωστό για τη συστηματική και διεισδυτική έρευνα της λαϊκής τέχνης και των αρχαίων μουσικών παραδόσεων, για τη σωματική και φωνητική τεχνική των ηθοποιών του, την πρόθεσή του να εντάξει το θέατρο στο φυσικό περιβάλλον και – κυρίως- για την έμφαση που δίνει στη μουσικότητα. «Η μουσική βρίσκεται στον πυρήνα όλης μου της δημιουργίας» λέει ο ίδιος ο Staniewski χρησιμοποιώντας  στις παραστάσεις του μουσική αυτοχθόνων, τελετουργίες και χορούς κοινοτήτων από όλο τον κόσμο.
Πρόθεση του Staniewski είναι να ερμηνεύσει με τις παραστάσεις του τη «διάθεση των καιρών» και έτσι έφερε στο κέντρο της έρευνας και προβληματικής του το αρχαίο ελληνικό δράμα, προσπαθώντας να διεισδύσει σ’ αυτό μέσω της συστηματικής μελέτης της αρχαίας ελληνικής μουσικής και εικονογραφίας.

Η ανταπόκριση του κόσμου αλλά και των μελετητών του θεάτρου υπήρξε ενθουσιώδης, με αποτέλεσμα το Gardzienice να έχει εμφανιστεί στις κορυφαίες σκηνές του κόσμου και στα σπουδαιότερα ερευνητικά κέντρα και έδρες πανεπιστημίων.

Στην Αθήνα, το Gardzienice θα παρουσιάσει:

Κινηματογραφική Προβολή
Ιφιγένεια εν Α…
Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011, στις 21:00

Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στις 21:00, θα προβληθεί η  ταινία Ιφιγένεια εν Α…, -βασισμένη στην Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη-, που γυρίστηκε το 2008 σε σημαντικούς χώρους γύρω από τον Παρνασσό (Δελφούς, Κακιά Σκάλα, στην πεδιάδα της Αγίας Τριάδας, στις Φαιδριάδες, στο νησάκι απέναντι από το Γαλαξίδι, στο Κωρύκειο Άντρο), με τη συμμετοχή ηθοποιών του θιάσου αλλά και μουσικών, ελλήνων φοιτητών δραματικών σχολών, κατοίκων της περιοχής.

Πρόκειται για το επιστέγασμα πολυετούς μελέτης και εργασίας του Gardzienice και την υλοποίηση του οράματος του Staniewski  να ξαναζωντανέψουν οι ιεροί χώροι της Ελλάδας και να απελευθερωθεί η κρυμμένη στους αιώνες ενέργειά τους.

Μετά το τέλος της προβολής οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον σκηνοθέτη  και ιδρυτή του  Gardzienice,  Wlodzimierz Staniewski.

Στην ταινία ακούγονται πολωνικά, αρχαία ελληνικά και αγγλικά, ενώ υπάρχουν αγγλικοί υπότιτλοι.

Θεατρική Παράσταση
Ιφιγένεια εν Τ….
Δευτέρα και Τρίτη 17 και 18 Οκτωβρίου 2011, στις 21:00

Τη Δευτέρα 17 και την Τρίτη 18 Οκτωβρίου, στις 21:00, το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την παραγωγή του Gardzienice  Ιφιγένεια εν Τ…. σε σκηνοθεσία Wlodzimierz Staniewski. Η παράσταση βασίζεται στο έργο του Ευριπίδη (και ένα από τα πιο αγαπημένα του Αριστοτέλη) «Ιφιγένεια εν Ταύροις» και στην ερμηνεία του πολωνικού θιάσου διακρίνονται μεγάλα σύγχρονα ζητήματα όπως το θέμα της ευσέβειας, τα διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης της σύγχρονης Ευρώπης όπως και μία επίκαιρη -προφητική ίσως,  ερμηνεία της παρούσας ευρωπαϊκής κρίσης.

Η αρχική θεατρική Ιδέα παντρεύεται με την αρχαία ελληνική και την ανατολικοευρωπαϊκή χριστιανική εικονογραφία (κυρίως της Πολωνίας και της Γεωργίας).  Ο ρυθμός είναι θυελλώδης, η κίνηση αδιάκοπη, το ύφος της παράστασης έχει γεννηθεί από την εθνο -μουσικολογική έρευνα του θιάσου και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικές φωνητικές και κινησιολογικές αποδόσεις από τους υπέροχους ηθοποιούς του Staniewski.
Οι γλώσσες που ακούγονται στην παράσταση είναι πολωνικά, αγγλικά και αρχαία ελληνικά και υπάρχουν υπέρτιτλοι στα νέα ελληνικά.

Οι παραστάσεις γίνονται με την υποστήριξη του Πολωνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιά και της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος της Πολωνικής Προεδρίας της ΕΕ.

15 – 27 Οκτωβρίου 2011
Εικαστική Εγκατάσταση

ΑΦΙΕΡΩΜΑ / ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ
Κωρύκειον Άνδρον
Χριστίνα Παπαγεωργίου

Το 2008, η γλύπτρια -αρχιτέκτονας Χριστίνα Παπαγεωργίου, ακολούθησε, σε μια πολύωρη πορεία μέσα από τα δύσβατα Δελφικά βουνά, την αρχαία διαδρομή προς το Κωρύκειο Άνδρο καταγράφοντας το δρώμενο του διεθνούς φήμης Πολωνού σκηνοθέτη Wlodzimierz Staniewski. Το Κωρύκειο Άνδρο είναι μια σπηλιά όπου σύμφωνα με μελέτες αποτελούσε το μυθολογικό σπίτι του αρχαίου θεού Πάνα και των Νυμφών.

Η εγκατάσταση της Χριστίνας Παπαγεωργίου είναι μια πορεία στο χώρο και τον χρόνο. Χάρτες, φωτογραφικό υλικό, αποτυπώματα σε πηλό από την πανίδα της περιοχής,  σπόροι φυτών, αθλητικά παπούτσια των σύγχρονων προσκυνητών, ηχητικό υλικό από την ανάβαση αλλά και σκίτσα από το ίδιο το δρώμενο, συνθέτουν ένα παλίμψηστο στο οποίο αποτυπώνεται η συλλογική εμπειρία και διακρίνονται οι διαφορετικές χρονικές περίοδοι και οι μετασχηματισμοί μιας αρχαίας τελετής για την αναγέννηση και το θάνατο.

Μετά τα εγκαίνια θα προβληθεί το φιλμ Ifigeneia in A… του Πολωνού σκηνοθέτη Wlodzimierz Staniewski, που γυρίστηκε κατά τη διάρκεια του δρώμενου.