Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Ηλέκτρα: Από τον θίασο Δρόμος με Δέντρα στο Baumstrasse

Ηλέκτρα: Από τον θίασο Δρόμος με Δέντρα στο Baumstrasse
Μετά τον πρώτο πολύ επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων, η «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη παρουσιασμένη από τον θίασο «Ο Δρόμος με τα δέντρα» …

θα επαναληφθεί στο Baumstrasse για εννέα μόνο παραστάσεις από τις 28 Σεπτεμβρίου 2011.

 

Μετά την δολοφονίαν του Αγαμέμνονος ο Αίγισθος βασιλεύων του Άργους υπανδρεύει την θυγατέρα εκείνου Ηλέκτραν με απλούν γεωργόν, φοβούμενος μήπως, αν την έδιδεν εις τινα επίσημον, εγεννώντο τέκνα, τα οποία καμμίαν ημέραν να τον εξεδικούντο δια το έγκλημά του.


Ο γεωργός όμως, ενάρετος και έντιμος άνθρωπος, δεν τολμά να την εγγίση.


Εν τω μεταξύ τότε φθάνει ο Ορέστης κρυφίως με τον φίλον του Πυλάδην, ίνα εκδικηθή τον πατέρα του, αναγνωρίζεται μετά της Ηλέκτρας και συμφωνεί μετ\' αυτής πώς να προβώσιν εις το έργον της εκδικήσεως.
Με τη συμβουλή γέροντος υπηρέτου, όστις άλλοτε μικρόν τον έσωσεν από των χειρών του Αιγίσθου, κατορθώνει να πλησιάση εις τινα θυσίαν τον Αίγισθον και να τον φονεύση, καθώς και την μητέρα του Κλυταιμνήστραν, την οποίαν η Ηλέκτρα παρασύρει επί προφάσει τινί εις την οικίαν της.

Μετά το τέλος όμως της εκδικήσεως αρχίζουν να τον καταδιώκουν αι εκδικήτριαι Ερινύες, ότε οι Διόσκουροι εμφανιζόμενοι και επιρρίπτοντες το βάρος των γενομένων εις τον Απόλλωνα, την μεν Ηλέκτραν υπανδρεύουν με τον Πυλάδην, τον δε Ορέστην διατάσσουν να έλθη εις τας Αθήνας, όπου θα δικασθή εις τον Άρειον Πάγον υπό των θεών και θα αθωωθή.

 

«δεν πιστεύεις το happy end –και δεν πρέπει να το πιστέψεις. Αυτό που μένει τελικά στη μνήμη είναι η κηδεία. Το μνήμα του νεκρού, τέλος πάντων η κηδεία. Και το αισθάνεσαι ότι δεν υπάρχει ελπίδα, ακόμα κι αν όλα φαίνονται μια χαρά, ξέρεις καλά ότι δεν είναι. Βλέπεις δεν υπάρχει πραγματική λύση για την δύσκολη θέση των ανθρώπων επί σκηνής […] Αλλά αυτό ονομάζεται Ευριπίδεια ειρωνεία. Κάνει τα πλήθη ευτυχισμένα. Για κάποιους λίγους κάνει την απορία διαυγέστερη». (Sirk)

 

Ο θίασος «Δρόμος με Δέντρα» συνεχίζοντας την έρευνα του πάνω στο αρχαίο δράμα, μετά τον Ίωνα του Ευριπίδη και τον Αίαντα του Σοφοκλή, παρουσιάζει την Ηλέκτρα του Ευριπίδη. Η παράσταση ανεβαίνει σε καινούρια μετάφραση της Νικολέττας Φριντζήλα .

 


Συντελεστές:
μετάφραση: Nικολέττα Φριντζήλα
σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα
μουσική, σκηνικός χώρος: Βασίλης Μαντζούκης
κοστούμια, μάσκες: Ηλιάννα Σκουλάκη
φωτισμοί: Mελίνα Μάσχα
video graphics: Άρις Ζάγκλης
φωτογραφίες: Ορφέας Εμιρζάς, Θωμάς Αρσένης

Παίζουν:
ΗΛΕΚΤΡΑ -Δέσποινα Αναστάσογλου
ΚΛΥΤΑΙΜΗΣΤΡΑ -Μαρία Κεχαγιόγλου
ΟΡΕΣΤΗΣ - Χάρης Φραγκούλης
ΑΥΤΟΥΡΓΟΣ -Άθως Δανέλλης
ΠΡΕΣΒΥΤΗΣ -Δημήτρης Αγαρτζίδης
ΑΓΓΕΛΟΣ -Χάρης Φραγκούλης
ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ -Δημήτρης Αγαρτζίδης
ΠΥΛΑΔΗΣ –Μιχάλης Βαλάσογλου

 

ΧΟΡΟΣ ΜΥΚΗΝΑΙΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Ελένη Βεργέτη
Θεανώ Μεταξά
Σταυρούλα Κοντοπούλου
Ρεγγίνα Μανδηλάρη
Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου
Αλεξάνδρα Χασάνι

ΧΟΡΩΔΟΙ
Σταυρούλα Παυλίκου
Γιώτα Παυλίκου
Ιωάννα Παυλίδου
Μαρία Πελεκάνου

Συμμετέχει η Κοινότητα Φίλων του Baumstrasse

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Aurora, του Βλαδίμηρου Νικολούζου στο Θέατρο Ροές
20.02.2017 13:33
Το Rēs Ratio Network υποδέχεται στο Θέατρο Ροές την πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Βλαδίμηρου Νικολούζου, Αurora, με πρωταγωνίστρια την Ηλέκτρα Νικολούζου, από Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017 και για έξι μοναδικές παραστάσεις. Πρόκειται για έναν μονόλογο μιας γυναίκας που ακροβατεί στα όρια του πραγματικού, ανάμεσα στους ήχους και το σώμα.
Ο δρόμος μέχρι το περίπτερο, του Γιάννη Στίγκα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
30.12.2016 13:46
Το έργο του Γιάννη Στίγκα, Ο δρόμος μέχρι το περίπτερο, είναι η πρώτη παράσταση που θα ανέβει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε σκηνοθεσία Medea Electronique, στο πλαίσιο του αφιερώματος Η Λογοτεχνία στη σκηνή.
Άλκηστις του Ευριπίδη, στο θέατρο Αλκμήνη
04.11.2016 15:42
Η «Άλκηστη» του Ευριπίδη του θεάτρου των Vivi, σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκι, επιστρέφει από την Avignon της Γαλλίας στο Black Box του θεάτρου Αλκμήνη.
Το Baumstrasse στο 4ο Φεστιβάλ Βοτανικού «Κάτω από τις γραμμές»
21.09.2016 14:51
Το Baumstrasse συμμετέχει και φέτος στο 4ο Φεστιβάλ Βοτανικού «Κάτω από τις γραμμές» με τέσσερις παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο.
Ίων, του Ευριπίδη στο 4ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος
27.06.2016 12:35
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 4ου Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος παρουσιάζεται το έργο του Ευριπίδη, Ίων, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα.