Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Blindspot: Χορευτική performance στα Δημήτρια

Blindspot: Χορευτική performance στα Δημήτρια
Τα 46α Δημήτρια στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν την παράσταση χορού με τίτλο «Blindspot» στο πλαίσιο της ενότητας «Ανεξάρτητοι δημιουργοί» στις

21 Σεπτεμβρίου 2011 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Τι συμβαίνει ένα εκατοστό έξω από το οπτικό σου πεδίο; Τι συμβαίνει εκεί που μόλις πριν μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου ήσουν; Τι συμβαίνει πίσω από τα οπτικά σου νεύρα; Εκεί που μόλις υπήρξε μια πρώτη σκέψη;

 

Πιθανότατα και μια δεύτερη, ή πάλι ένα μικρό μέρος του υποσυνείδητού σου, πάντα ελαφριά σκοτεινότερο από την πρόσοψη των επιλογών σου. Ένα μέρος στο κεφάλι σου λίγο πιο «εκεί».

 

Στη σκοτεινή πλευρά του εγκεφάλου, εκεί που τα ένστικτα αναλαμβάνουν χρέη οδηγού μπορούμε να χορέψουμε χωρίς να είμαστε υπόχρεοι της χορογραφίας. Απλώς να υπάρχεις επάνω στη σκηνή σαν να μην υπήρξε ποτέ άλλη επιλογή. Σαν ένα παιδί που μόλις γεννήθηκε στο νερό, μόλις «έξω» αλλά και πάλι τόσο «μέσα». Ένα παιδί που υπάρχει μόνο χορεύοντας.

 

Το blindspot στην πρωτότυπη μορφή του υπήρξε παραγγελία της full house promotion για το City to City Cabaret (CCC) στο Greenwich Dance Agency στο Λονδίνο σε εκτέλεση του Γιάννη Νικολαΐδη και μουσική του Αντώνη Παλάσκα το καλοκαίρι του 2010 και στη συνέχεια ταξίδεψε στο Ζάγκρεμπ και στη Σόφια.

 

Κυρίαρχο χαρακτηριστικό του έργου ήταν η διάρκειά του που υπαγορευόταν από τη φύση της ιδέας του CCC, δηλαδή μόλις 8 λεπτά στα οποία έπρεπε να ξεδιπλωθεί ένας δομημένος αυτοσχεδιασμός που περισσότερο πλησίαζε στην αναζήτηση μιας συγκεκριμένης νοητικής και συναισθηματικής κατάστασης παρά στο γέμισμα του χρόνου με κίνηση. Η μουσική του Αντώνη Παλάσκα ήταν μια δεύτερη φωνή σε συνεχή συνδιαλλαγή με τον performer και μια βάση που έμοιαζε με σπονδυλική στήλη του σκηνικού χρόνου.

 

Έναν χρόνο μετά το blindspot ξαναζωντανεύει. Μεγαλώνει σε διάρκεια αφού πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των performers που γίνονται τρεις (Γιάννης Νικολαΐδης, Τάσος Καραχάλιος, Νίκος Καλογεράκης) και αναπαράγεται πάνω στον ίδιο μουσικό άξονα του Αντώνη Παλάσκα που πλέον και αποτελεί ξεκάθαρα το σημείο σύνδεσής τους με την ίδια αυτή κατάσταση που όπως την περιέγραψαν άνθρωποι του χορού σε M. Βρετανία, Κροατία και Βουλγαρία «μοιάζει περισσότερο με τελετουργία παρά με παράσταση»

Γιάννης Νικολαΐδης

Στα 46α Δημήτρια την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

 

Χορεύουν: Νίκος Καλογεράκης, Τάσος Καραχάλιος, Γιάννης Νικολαΐδης
Μουσική: Αντώνης Παλάσκας

 

Σχετικές ειδήσεις
Avis d’ audition: χορευτική παράσταση-οντισιόν στο πλαίσιο της documenta 14
14.02.2017 11:30
H documenta 14 ανακοινώνει την παράσταση Avis d’audition των Annie Vigier & Franck Apertet (les gens d’Uterpan).
Miss Omonia, από την ομάδα όχι παίζουμε/ UrbanDig Project στην Πλατεία Ομονοίας
10.11.2016 14:56
Το «UrbanDig Omonia» της ομάδας «όχι παίζουμε/ UrbanDig Project» εγκαινιάζει τις φετινές του δράσεις με τη χορευτική performance “Miss Omonia” στις 19 και 20 Νοεμβρίου στο κέντρο της πλατείας Ομονοίας. Η παράσταση, η οποία σήκωσε τον περασμένο Ιούλιο την αυλαία του φεστιβάλ Altofest στη Νάπολη, εμπνέεται από τη συλλογή ιστοριών "κάτω από το ορατό" της πλατείας Ομονοίας και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Έκθεσης “[OUT]TOPIAS” του Μουσείου Μπενάκη.
In Spite Of Wishing And Wanting από την ομάδα Ultima Vez στα 51α Δημήτρια
30.09.2016 14:05
Η παράσταση χορού In Spite Of Wishing And Wanting θα παρουσιαστεί από την ομάδα Ultima Vez στα 51α Δημήτρια, στις 7 Οκτωβρίου 2016 στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Παράσταση παραδοσιακών χορών από το χορευτικό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
02.06.2016 13:42
Την Κυριακή 3 Ιουνίου 2016 και ώρα 20:00, στο ανοιχτό θέατρο του Αττικού Άλσους ο Χορευτικός Τομέας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα παρουσιάσει τη χορευτική παράσταση «Συ που σέρνεις τον χορό».
Lagune, του Denis Savary στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
16.05.2016 13:54
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Ίδρυμα Fluxum και το Flux Laboratory,με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα και το metamatic:taf, παρουσιάζουν στο δώμα του ΕΜΣΤ στις 19 Μαΐου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την περφόρμανς Lagune του Ελβετού καλλιτέχνη Denis Savary.