Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Πέρσες από την εταιρεία Πολιτισμού Anagnosis στο θέατρο του Αττικού Άλσους

Πέρσες από την εταιρεία Πολιτισμού Anagnosis στο θέατρο του Αττικού Άλσους
Με τη παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη από την Εταιρεία Πολιτισμού «anagnosis», κλείνει η αυλαία

του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αθήνας, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στις 21.00 στο Θέατρο του Αττικού Άλσους.


Σημειώνουμε, ότι η συγκεκριμένη παράσταση είναι παραγωγή του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και της Εταιρείας Πολιτισμού «anagnosis».

 

Όλη η δύναμη και τα νιάτα της Ασίας έχουν φύγει με τον Ξέρξη για να υποδουλώσουν την Ελλάδα. Το αγωνιώδες πέρασμα του χρόνου χωρίς κανένα μήνυμα, κάνει τους Γέροντες που έχουν παραμείνει, να ξεσπάσουν, μιλώντας τον έσχατο φόβο τους μπροστά στο παλάτι. Η ίδια ασύνειδη βεβαιότητα φέρνει την Ατοσσα, μητέρα του Ξέρξη , ενώπιον τους και τους εμπιστεύεται το κακό όνειρο που είδε.

 

Ο Αγγελιοφόρος καταφθάνει σαν την αλήθεια , πικρός και λυτρωτικός , και μετατρέπει την αγωνία σε θρήνο. Η Βασίλισσα προσφέρει χοές στο τάφο του άντρα της , για να αντλήσει δύναμη από το χώρο των ψυχών που έχουν χαθεί. Το είδωλο του Δαρείου αναδύεται παρηγορητικά λέγοντας τις λογικές της ήττας. Ο Ξέρξης φθάνει συντετριμμένος. 

 

Ο θρήνος του ξεσπάει μαζί με το Χορό, σαν κραυγή στο αμετάκλητο του χρόνου.
Το πιο καθαρό σημαίνον σ’ αυτό το έργο , που ξεπερνά κατά πολύ την αισθητική και τη δραματουργία, είναι η στάση που παίρνει ο Αισχύλος μπροστά στη Νίκη των Eλλήνων κατά των Περσών (ο ίδιος μαχόμενος στη ναυμαχία της Σαλαμίνας , έχει αποτυπώσει ολοζώντανα και γι’ αυτό συγκλονιστικά την ατμόσφαιρα αυτής της ολοκληρωτικά κρίσιμης αναμέτρησης) Κοιτάζει τη Νίκη αυτή μέσα από το βλέμμα των αντιπάλων. Δεν είναι, όπως λέγεται, δραματουργικό τέχνασμα, για να λαμπρύνει ακόμα περισσότερο τους νικητές , ούτε πάλι για να συμπονέσει απλά τους ηττημένους.

 

 Είναι η υπέρβαση -μέσω του Αισχύλου- του αρχαίου  διαλεκτικού ελληνικού πνεύματος που αναζητά πρωτίστως την αλήθεια. Όχι από φιλοσοφική ή ηθικολογική εμμονή, αλλά πρακτικά και χρηστικά, για να μπορεί να κατανοεί βαθιά το αληθινό βάρος των πεπραγμένων του, ώστε να διαχειρίζεται σωστά και καίρια τις επόμενες επιλογές του, και να μην υποτάσσεται με μοιρολατρία και δειλία, στην άγνοια και τα λάθη του.

 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Κώστας Τοπούζης, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δήμος Αβδελιώδης, ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ: Τάκης Φαραζής , ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ –ΜΑΣΚΕΣ: Μαρία Πασσαλή, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ - ΣΚΗΝΙΚΗ ΟΨΙΣ: Δήμος Αβδελιώδης, ΜΟΥΣΙΚΟΙ: Kρουστά - Γιάννης Αβδελιώδης, ΠιάνοΑλέξανδρος Αβδελιώδης, Τσέλο- Όλγα Σμιρνόβα


ΒΟΗΘΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Χρύσα Κλούβα, Δανάη Ρούσσου

 

Διανομή:

ΑΤΟΣΣΑ: Ρένα Κυπριώτη, ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τάνια Παλαιολόγου, ΔΑΡΕΙΟΣ: Ανδρέας Καρακότας, ΞΕΡΞΗΣ: Βασίλης Σπυρόπουλος, ΧΟΡΟΣ: Γιώργος Νικόπουλος, Κωνσταντίνος Καικής, Σοφία Δελλαπόρτα, Χρύσα Κλούβα, Ευαγγελία Νικηφόρου, Κατερίνα Παπαγεωργίου, Δανάη Ρούσσου, Κωνσταντίνα Χαιδεμενοπούλου, Στέλλα Χριστοδουλοπούλου, Κέλλυ Αλεξοπούλου, Τζούλια Διαμαντοπούλου, Ασημένια Παπαδοπούλου,  Γιώργος Φλωράτος, Παρασκευή Δαμάσκου.


Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Φεστιβάλ: Γιάννης Μαργαρίτης

 

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Αισχύλου «Ικέτιδες», για πέντε παραστάσεις στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα
15.09.2016 12:11
Η Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός» παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Ικέτιδες» του Αισχύλου, σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Λάμπρου Γιώτη, μουσική Σαβίνας Γιαννάτου, μόνο για πέντε παραστάσεις στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα, από 21 έως 25 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 9:00μμ.
Πέρσες, του Αισχύλου από την ομάδα ΘΕ.ΑΜ.Α. στο Κηποθέατρο Παπάγου (νέα ημερομηνία)
08.09.2016 16:02
Το μοναδικό επαγγελματικό θέατρο στην Ελλάδα που αποτελείται από ηθοποιούς με αναπηρία στην κύρια σύνθεσή του, ΘΕ.ΑΜ.Α. (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία), μέλος της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, παρουσιάζει την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 στο Κηποθέατρο Παπάγου το αρχαιότερο σωζόμενο δράμα (472 π.Χ.) του Αισχύλου «Πέρσες», σε σκηνοθεσία Βασίλη Οικονόμου.
Καλοκαίρι στην Αθήνα 2016: «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού στο Θέατρο του Αττικού Άλσους
25.08.2016 14:50
O Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ στο Θέατρο του Αττικού Άλσους και των εκδηλώσεων «Καλοκαίρι στην Αθήνα 2016», την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016 στις 9μ.μ. την πρώτη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.
Πέρσες, του Αισχύλου από το Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία στο Εθνικό Θέατρο
06.07.2016 17:04
Το Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία (ΘΕ.Α.Μ.Α) παρουσιάζει στο Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, τους Πέρσες του Αισχύλου.
Ακύρωση - Οι Πέρσες του Αισχύλου από το ΘΕ.ΑΜ.Α. στο Θέατρο Βράχων
13.06.2016 14:46
Το ΘΕ.ΑΜ.Α. (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία), το μοναδικό επαγγελματικό θέατρο στην Ελλάδα που αποτελείται από ηθοποιούς με αναπηρία στην κύρια σύνθεσή του παρουσιάζει στο Θέατρο Βράχων το έργο του Αισχύλου, Πέρσες. - Η παράσταση ακυρώνεται