Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, εγκαινιάζει επίσημα την εκδοτική λειτουργία της και παρουσιάζει την Τετάρτη, 19 Μαρτίου, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη τις ανθολογίες Έννοιες της τέχνης τον 20ό αιώνα και Από τη μινιμαλιστική στην εννοιολογική τέχνη: Μια κριτική ανθολογία.

Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, εγκαινιάζει επίσημα την εκδοτική λειτουργία της και παρουσιάζει την Τετάρτη, 19 Μαρτίου, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη τις ανθολογίες Έννοιες της τέχνης τον 20ό αιώνα και Από τη μινιμαλιστική στην εννοιολογική τέχνη: Μια κριτική ανθολογία.


Η ανθολογία «Έννοιες της τέχνης τον 20ό αιώνα» είναι σε επιστημονική επιμέλεια του επίκουρου καθηγητή Φιλοσοφίας και Αισθητικής της ΑΣΚΤ, κ. Παναγιώτη Πούλου, ενώ η «Από τη μινιμαλιστική στην εννοιολογική τέχνη: Μια κριτική ανθολογία», σε επιστημονική επιμέλεια του επίκουρου καθηγητή Ιστορίας της Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης της ΑΣΚΤ, κ. Νίκου Δασκαλοθανάση.


Οι δύο ανθολογίες θα παρουσιαστούν με αφορμή την έναρξη της νέας εκδοτικής δραστηριότητας της ΑΣΚΤ, που ακολουθεί το πρότυπο των πανεπιστημιακών εκδόσεων (University Press) και συγκροτήθηκε στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΠΕΠ και ΕΠΕΑΕΚ του Γ΄ΚΠΣ (Ειδικός Λογαριασμός Έρευνας και Υπηρεσιών).


Οι Εκδόσεις της ΑΣΚΤ συνδέονται άμεσα με το διδακτικό έργο υπό δύο έννοιες: εμπλέκουν τους φοιτητές στην εκδοτική διαδικασία φέρνοντάς τους σε επαφή με την πραγματικότητα των Γραφικών Τεχνών και παράγουν τίτλους που προσφέρονται ιδιαίτερα για την ακαδημαϊκή διδασκαλία στοχεύοντας να καλύψουν σοβαρά κενά της ελληνόγλωσσης βιβλιογραφίας για την τέχνη.


Mέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί τρεις τίτλοι, ενώ ετοιμάζονται άλλοι επτά. Οι δύο ανθολογίες που παρουσιάζονται στο Μουσείο Μπενάκη, απαρτίζονται από κείμενα-σταθμούς στην ιστορία της τέχνης.


Η πρώτη, Έννοιες της τέχνης τον 20ό αιώνα, περιλαμβάνει εισαγωγή και δεκαπέντε κείμενα από ολόκληρο τον 20ό αιώνα, ενώ η δεύτερη, Από τη μινιμαλιστική στην εννοιολογική τέχνη: Μια κριτική ανθολογία, με έντεκα κείμενα, γενική εισαγωγή και εισαγωγές ανά κείμενο, εστιάζει κυρίως στη δεκαετία του 1960.


Η δεύτερη ανθολογία περιλαμβάνει τα σημαντικότερα κείμενα που συγκροτούν τη θεωρία της μινιμαλιστικής και της εννοιολογικής τέχνης γραμμένα κυρίως τους ίδιους τους καλλιτέχνες, που συμμετείχαν στις μείζονες καλλιτεχνικές ρήξεις της δεκαετίας του 1960.


Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, κ. Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης, και η κ. Νίκη Λουϊζίδη, προεδρεύουσα του Τμήματος Θεωρητικών Σπουδών της Τέχνης της ΑΣΚΤ, ενώ θα μιλήσουν ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, ο ιστορικός τέχνης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Μ.Μ.Σ.Τ., κ. Ντένης Ζαχαρόπουλος, η αναπληρώτρια καθηγήτρια της ΑΣΚΤ κ. Λεώνη Βιδάλη και οι επιμελητές των εκδόσεων.


Info
Τετάρτη 19 Μαρτίου
Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη, κτήριο οδού Πειραιώς και ώρα 20:00
Εκδοτικός Οργανισμός
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Πατησίων 42, 106 82 Αθήνα
T: 210 3897 155, 3897 125, F: 210 3828 028
E: asfapress@asfa.gr