Μία γεύση της σύγχρονης Ταϊβάν προσφέρει η έκθεση με τίτλο «Σύγχρονη Ζωγραφική και Γλυπτική της Ταϊβάν 2011», που παρουσιάζουν ο

Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και η Αντιπροσωπεία της Ταϊπέι στην Ελλάδα, από 19 έως 30 Σεπτεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.


Στην έκθεση συμμετέχουν οχτώ διακεκριμένοι καλλιτέχνες από την Ταϊβάν: Chih-Neng Hsu, Mei- Ching Hsieh, Yan- Shuoh Chen, Kang Tao, Chi- Tao Wu, Yih- Hong Lee, Bu- Zi, Shu- Chen Lu, Wuh- Kuen Lee, Wei Tao, οι οποίοι συστήνονται στο ελληνικό κοινό με έργα αντιπροσωπευτικά διαφόρων ειδών σύγχρονης Ταϊβανέζικης τέχνης (υδατογραφία, ελαιογραφία, σινική μελάνη, καλλιγραφία και κεραμική).

Eπικεφαλής της αποστολής των καλλιτεχνών είναι ο Master Lee Yi – Hong, ο οποίος είναι γνωστός για το έργο του στη φωτογραφία, την καλλιγραφία, την υδατογραφία, καθώς και στη ζωγραφική με σινική μελάνη και έχει παρουσιάσει έργα του σε εκθέσεις ανά τον κόσμο.

Η παρουσίαση αυτή αποτελεί μια προσπάθεια πολιτιστικής ανταλλαγής, βοηθώντας διαφορετικούς πολιτισμούς να μειώσουν τις αποστάσεις μεταξύ τους. Το ελληνικό κοινό θα έχει μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει τις τέχνες της Ανατολής, οι οποίες δεν βασίζονται στη λεπτομέρεια της απεικόνισης, αλλά δίνουν έμφαση στην  πρόκληση συναισθηματικής αντίδρασης των θεατών και είναι γεμάτες με βαθύτερες φιλοσοφικές έννοιες και συμβολισμούς. Επίσης θα κατανοήσει καλύτερα μία κουλτούρα της Άπω-Ανατολής, αρκετά διαφορετική από τις μορφές τέχνης με τις οποίες είναι εξοικειωμένοι οι Έλληνες λάτρεις των Τεχνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά διάρκεια των εγκαινίων οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν στο κοινό μία ζωντανή επίδειξη της αρχαίας Κινεζικής τέχνης της καλλιγραφίας, προσθέτοντας μία ιδιαίτερη καλλιτεχνική πινελιά στη βραδιά.