Το Φεστιβάλ της Σύρου, «Σύρος-Πολιτισμός» ολοκληρώνεται παρουσιάζοντας τις τελευταίες εκδηλώσεις του καλοκαιριού. Το πρόγραμμα διαμορφώνεται

ως εξής: 

Ρεσιτάλ Έλλης Πασπαλά – 23/9 – Θέατρο Απόλλων

H αισθαντική ερμηνεύτρια Έλλη Πασπαλά και ο δεξιοτέχνης της τζαζ Τάκης Φαραζής «συνεργούν» σε ένα πρωτότυπο αγγλόφωνο πρόγραμμα, με αμερικάνικα standards και όχι μόνο, αναβιώνοντας τη γοητεία μιας άλλης εποχής ταγμένης στο όνειρο του σήμερα, με όπλο τους μόνο μια φωνή κι ένα πιάνο και συμμάχους  τους: Tom Waits, Van Morrison, Joni Mitchell, Leon Russell, Rufus Wainwright, Henry Mancini,George Gershwin και Cole Porter.

Συνάντηση χορωδιών

Μια από τις πιο παλιές χορωδίες στην Ελλάδα, η ιστορική χορωδία της Νίκαιας, με διαρκή δράση σχεδόν μισού αιώνα, παρουσιάζει  το σχετικά νέο  γυναικείο τμήμα της που απαρτίζεται από 40 περίπου άτομα, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο Θέατρο Απόλλων για μια μουσική βραδιά με επιλεγμένα ελληνικά τραγούδια,  από εκκλησιαστικούς ύμνους και σπιρίτουαλ τραγούδια μέχρι τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μίκη Θεοδωράκη, το Μάνο Λοΐζο και τους νεότερους συνθέτες. Διευθύνει ο Γεράσιμος Κασφίκης. Στο πιάνο ο Ανδρέας Τσιτάκης.
Η μικτή χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σύρου, με πρώτη εμφάνιση το 1983, έχει ποικίλο ρεπερτόριο. Θα παρουσιάσει δημιουργίες σύγχρονων Ελλήνων συνθετών και στιχουργών. Διευθύνει ο Δημήτρης Παπαθεοδώρου.
Την βραδιά θα ανοίξει με σύντομη εμφάνιση η Παιδική Χορωδία του ΟΠΑΣ. Διευθύνει ο Μανώλης Σκουλάς σε φιλική συμμετοχή.

«Το μόνον της ζωής του ταξίδειον» του Γεωργίου Βιζυηνού – 30/9
Διασκευή και σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Το αυτοβιογραφικό «Ταξείδιον» που έκανε ο ίδιος ο συγγραφέας το 1861 στην ηλικία των δέκα χρόνων, πηγαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη παραγιός σ’ ένα σκληρό και τυραννικό ράφτη. Ο δραματικός αυτός εγκλεισμός του στο ραφτάδικο, οι φόβοι και οι προσδοκίες του, η φαντασία του μικρού παιδιού, όταν μαθαίνει την ύστατη επιθυμία του παππού του, να ταξιδέψει μέσα στη νύχτα, πάνω σ ένα άλογο, για να του κλείσει τα μάτια, ενορχηστρώνονται με ποίηση, ρεαλισμό και στοχασμό, σε ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα που γράφτηκαν ποτέ στην παγκόσμια ιστορία της λογοτεχνίας.

“Μόνο αν υποθέσει κανείς την απουσία του Βιζυηνού ως διηγηματογράφου από τα ελληνικά γράμματα, θα μπορούσε ίσως να κατανοήσει πληρέστερα την ιδιαίτερη σημασία της ύπαρξής του. Θα έμοιαζε πιθανόν σαν να έλειπε ο Καβάφης από την ποίηση ή πιο σημερινά, ο Χατζιδάκις από τη μουσική. Ποιό άραγε θα ήταν το έλλειμα από Αυτές τις παρουσίες και τί είναι αυτό που τις συνδέει; […]” απόσπασμα από το σημείωμα του σκηνοθέτη.

Καλλιτεχνική σύμβουλος: Μπουμπουλίνα Νικάκη
Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης
Διδασκαλία λόγου & κίνησης – Σκηνική όψις: Δήμος Αβδελιώδης
Ερμηνεύουν (διπλή διανομή): Μαρίνα Αργυρίδου – Γιώργος Νικόπουλος
Μουσικοί: Όλγα Αρτικοπούλου – Βιολοντσέλο, Αλέξανδρος Αβδελιώδης – Πιάνο

Παρουσίαση της ανάπλασης και αποκατάστασης του ανδριάντα του Δ. Βαφιαδάκη (έργο Λ. Σώχου)
Παρουσιάζεται στο ευρύ κοινό το έργο του Λάζαρου Σώχου, ο ανδριάντας του Δημήτρη Βαφειαδάκη , μεγάλου ευεργέτη της Σύρου, χάρη στον οποίον χτίστηκε το νεοκλασικό δημαρχιακό μέγαρο της Ερμούπολης (έργο του του αρχιτέκτονα Τσίλλερ).  Πρόκειται για την αποκατάσταση και αναπαλαίωση του ανδριάντα, εργασία σύνθετη η οποία αφορά την επιστημονική τεκμηρίωση της συντήρησης αλλά και την καλλιτεχνική αντιμετώπισή της.

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τότε που πέθανε ο δημιουργός του.